Teraz jest środa, 7 października 2026, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: HW 25A abc-rc
PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 21:37 
A Daj zdjęcie samego regulatora...
A skora na 2-gim kanale Masz gaz, to aparatura jest w MODE1 lub MODE3, albo ktoś poprzekładał potencjometry, robiąc "sztuczne" MODE2 z MODE1/3

Obrazek

PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 21:42 
modelarz

Mam dokładnie tak jak jest w mode 2 jeśli chodzi o ruchy drążków na aparaturze, natomiast musze chyba nietypowo podłączać kanały w odbiorniku a coś mi się nie zgadza :nieufny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 21:44 
A pod które kanały Podłączasz lotki, SK, SW :roll:

PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 21:52 
modelarz

Muszę sprawdzić ale z tego co pamiętam to lotki są na dwóch różnych kanałach, dolny i pod B (1 i 6 chyba) sk jest na 4 bodajże, sw na 3 a gaz na 2 ale musze sprawdzić bo głowy nie dam.

Obrazek

Aaaahaaa a mówiłem, że ma być do samolotu i powinni mnie uprzedzić o braku BECa. Teraz wiadomo czemu nie mogłem nim zasilać odbiornika.

Ostatnio edytowano piątek, 25 maja 2012, 18:07 przez Oskar_M, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 08:16 
Widzisz, i robisz straszne zamieszanie. Podajesz, że regulator RcMatsu, a okazuje się, że to RCSmart 40A, który faktycznie nie ma wewnętrznego BEC-a
Po drugie, w tej prostej aparaturze, nie ma możliwości, aby lotki były na dwóch kanałach. Lotki powinny być podłączone poprzez kabel Y, lub złączone w jakikolwiek inny sposób razem i podłączone pod jeden kanał
Po trzecie, jeśli Masz nieco zdolności do polutowania ze sobą trzech elementów, to kup stabilizator 78T05 + dwa kondensatory, i Masz BEC-a 3A za ~10zł. Poniżej najprostsza aplikacja takiego zasilania (jak się podejmiesz tego "zadania", to podam parametry kondensatorów):

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 08:43 
modelarz

Cytuj:
Czyli co nie ma BEC-a
Zacytuję sam siebie (prorok jaki czy co?).
Kolego nikt Ciebie nie oszukał, sam nie wiesz co Ci jest potrzebne i kupujesz bez zastanowienia.
Mam taką propozycję, zabierz ten samolot do RC-Matsu poproś grzecznie aby Ci doradzili co i jak podpiąć i poustawiać aby było dobrze. No i może wymienią Ci ten regulator na taki jak trzeba, pod warunkiem że nie uszkodziłeś. Możesz jeszcze podejść na Czyżyny, tam pewnie za chwilę będzie tłum modelarzy, to Ci wytłumaczą dokładnie w czym rzecz. Widać że masz małą wiedzą w tym temacie a wystawiłeś już sporo krytycznych opinii na temat dwóch sklepów.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 08:47 
modelarz

Za to porad udziela w każdym temacie...

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 08:57 
modelarz

Tak, wiem że nie znam się na wszystkim. U mnie lotki chodzą na dwóch kanałach, gdybym miał Y na jednym to obie działałby w 1 kierunku, chyba że odwróciłbym serwo co jest już niemożliwe. Moje zdanie o abc-rc jest bardzo dobre, lubię tam robić zakupy i obsługa jest naprawdę wyjątkowo miła.

Swoją drogą faktycznie za dużo piszę.

Przepraszam za zamieszanie ale wydawało mi się, że mówili rcmatsu regulator a już potem nie zwracałem na to uwagi :nieufny:

Ostatnio edytowano sobota, 4 sierpnia 2012, 20:07 przez Oskar_M, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 09:35 
modelarz

Sfrustrowany napisał(a):
Tak, wiem że nie znam się na wszystkim. U mnie lotki chodzą na dwóch kanałach, gdybym miał Y na jednym to obie działałby w 1 kierunku, chyba że odwróciłbym serwo co jest już niemożliwe.

:lol: :lol: :lol:

Do pierwszej kropki masz rację, a dalej to bzduury,
a z drugiej strony, ten twój samolocik lata tak jak wygląda.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 10:03 
Noker, nie Znasz się :nieufny: Modele bez naklejonej minimum 1 rolki taśmy pakowej latają bardzo źle, lub nie latają wcale :lol:

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 10:04 
Moderator

Przeniosłem do działu dla początkujących. Tu pasuje idealnie.

EDIT

Oskar, proponuję ci, abyś zrobił post podsumowujący temat: czyli co masz, w czym wg ciebie leży problem, czego się dowiedziałeś, a my Ci wtedy w 2 postach powiemy gdzie masz problem. Zrób kilka zdjęć, wszystko będzie jasne, a nie będziemy z g robić bombkę. Tylko pochwal się tym co wiesz na 100% a nie wydaje Ci się że tak jest.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 10:16 
modelarz

Przede wszystkim opisz pełne wyposażenie. Cały czas czytam o przepalających się silnikach i regulatorach, a nigdzie nie podałeś informacji o śmigle oraz sposobie pomiaru prądu.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 12:19 
Moderator

Kolego Sfrustrowany, zmęczyłem się czytaniem tych wypocin, przenoszę Cię na listę transferową. Jeżeli nie włączysz myślenia, pisania z sensem acz mniejszej ilości postów, to prawidłowo wypełniony profil i avatar nic Ci nie pomoże.

Edit:
Aha i masz zakaz udzielania porad przez miesiąc.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 12:38 
modelarz

Dobrze, już podsumowuję.

Latałem zestawem typu:

Silnik: http://abc-rc.pl/p/168/1121/silnik-c2826-09-kv1900-260w-silverblue-silniki-firmy-silverblue-silniki-elektryczne.html

Regulator: http://abc-rc.pl/p/98/601/esc-hw25a-regulator-66003--elektronika-i-akcesoria-quadcoptery-rc.html

Śmigło: http://abc-rc.pl/p/80/1631/smiglo-emp-7x4e-tgs-sport-propeller--emp-tgs-sport-electric-smigla-i-akcesoria.html

Pakiet: Turnigy 2200mAh 11.1v 20-30C

Serwa: HXT900 lotki i SW (nie polecam bo przepaliło mi się już jedno), ESky 8g cyfrowe na SK

Odbiornik ESky

Śmigło to 7x4 większe mi nie wejdzie, zresztą takie jest proponowane ale skoro błąd pojawił się w poborze prądu to zapewne w śmigle również jest zła informacja. Wiem, że Wy potraficie wyliczyć ale ja nie znam jeszcze tych tajemnych wzorów :)

Wymieniony wyżej zestaw napędowy w postaci silnika i regulatora spalił się w drugim locie. W ramach reklamacji otrzymałem drugi taki sam, który skończył identycznie. Szkoda, ponieważ silnik naprawdę był mocny i potrafił ciągnąc ES;a pionowo w górę przez kilka metrów.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Podsumowanie problemu:

Regulator RC-Smart nie posiada wbudowanego systemu BEC, który zasila odbiornik i serwa przypięte do niego. Nie zostałem o tym poinformowany, przez co nie wiedziałem dlaczego nie mam zasilanie w rx i na serwomechanizmach. Awaryjne zasilanie zrobiłem w postaci regulatora szczotkowego HK 20A BEC 3A i pakietu ESky Xtreme 7.4v 30C (nie polecam takiej wydajności , 10C starcza spokojnie ale ten pakiet coś dawał z siebie jako jeden z nielicznych takiej kategorii).

Reasumując:

Używając regulatora http://rc.agtom.pl/index.php?route=product/product&product_id=2940 muszę mieć osobny układ BEC, który podpinam pod kanał B w odbiorniku. W abc-rc kosztuje 25zł czyli 5 zł drożej niż własnoręcznej roboty z przesyłką a znając moją finezję w podłączeniach wolę nie ryzykować śmierci kretów ani inny istot.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ES dostał złote skrzydła bo jak robotnicy robili u mnie w domu wykończenie piwnicy to Ich mały syn (5-6 lat) zainteresował się modelem (zapomniałem zamknąć tymczasowego warsztatu) i zrobił mi piękne graffiti na skrzydłach w postaci długopisów i farbek. Niewiarygodne ale to prawda, w dowodzie mogę zrobić zdjęcie piwnicy, które świadczy o pracach wykończeniowych :) Swoją drogą też mnie korciło na pomalowanie, chciałem kolor czarny ale tata powiedział, że mi złoty zafunduje a mi to w sumie obojętne było.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aktualnie posiadam regulator 40A RC-Smart i muszę dobrać do niego mocniejszy silnik, gdyż ES z dodatkami w postaci rolki taśmy i pakietem do zasilania waży zbyt dużo i szczerze mówiąc już miałem trochę mało mocy w zapasie, gdyż przy tej wadze (około 1 kg) musiałem latać non stop na 40% mocy silnika.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lotki mam podłączone na dwóch niezależnych kanałach i działają dobrze. Mimo, że aparatura 4 kanałowa obsługuje 5 jak widać :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Proponowane wyposażenie do najbliższych lotów ES;em:

Regulator (posiadam)
http://rc.agtom.pl/index.php?route=product/product&product_id=2940

Śmigło (posiadam)
http://abc-rc.pl/p/80/1631/smiglo-emp-7x4e-tgs-sport-propeller--emp-tgs-sport-electric-smigla-i-akcesoria.html

Silniki proponowane:

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1926,ray-c3536-05-pelikan

Mam natomiast problem ze śmigłami, wymienione silniki potrzebują 10x3-4 a mi maksymalnie wejdzie 7x4-6. Myślałem o silniku między 300W-320W , poborze prądu 30A-35A stałego i kv minimum 1450.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Swoją drogą zaobserwowałem, że startowanie jest bardzo utrudnione bo model bez silnik leci max 2m i ciężko nim wystartować w trawie o wysokości 50-70cm.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fotki dam później, na razie rysunek jak mam zasilanie:

Obrazek

Ostatnio edytowano niedziela, 6 maja 2012, 16:07 przez Oskar_M, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 13:00 
Moderator

UBEC ma to do siebie, że obniża napięcie wysokie do napięcia, które wytrzymuje odbiornik (5V lub 6V - zwykle wybór przy pomocy zworki). Dodatkowy pakiet 6V jest więc nie potrzebny gdyż możesz do uBECa podłączyć pakiet napędowy (11.1V).

Powiem więcej, gdybyś miał pakiet 6V to mógłbyś go podłączyć bezpośrednio do odbiornika, bez potrzeby stosowania BECa. Co więcej, podłączenie do BECa napięcia 6V spowoduje, że prawdopodobnie nie będzie on działał, gdyż minimalne napięcie musi być trochę wyższe od tego które ma być na jego wyjściu (w moim becu na wejściu może być od 8 do 25V, a na wyjściu jest 5 lub 6V - wybór zworką).

Zacznę od tego, że spalenie i silnika i regulatora jednocześnie to dosyć niespotykane zjawisko. Zwykle pali się albo silnik albo regulator. Trudno cokolwiek powiedzieć o prądach nie mierząc ich. Najlepiej zaopatrzyć się w WattMeter - urządzenie mierzące prąd pobierany przez silnik, napięcie zasilania - i moc pobieraną przez układ silnik - śmigło. Bez tego urządzenia można jedynie zaufać producentom sprzętu, czy to co napiszą w opisie to jest prawdą.

Na starcie należy przyjąć, że większość producentów zaniża np maksymalny prąd pobierany przez silnik lub zawyża parametry maksymalne regulatorów (regulator który ma prąd stały ciągły 18A naprawdę cięgle wytrzyma 16 i to przy dobrym chłodzeniu). Należy na to wziąć poprawkę przy wyborze osprzętu i zwykle dobierać wyposażenie z zapasem. Dla silnika pobierającego max 18A daje się regiel np. 25A (to tylko kilka gramów więcej), ale widzę że tak właśnie zrobiłeś. Inna sprawa że śmigło śmigłu nie równe - jedne obciążają silnik bardziej - inne mniej, wystarczy spojrzeć na budowę różnych śmigieł o tych samych wymiarach (np 9x5) i ich masy (sprawdzałem dwa śmigła APC i APCStyle 9x6 i prądy maxymalne silnika różniły się o 2-3 A) - czasem te 2-3 A więcej starczą żeby spalić silnik.

Do modeli, do których wchodzą małe śmigła potrzebne są duże obroty. Czyli KV 1900 jest jak najbardziej w porządku. Co najwyżej należy poszukać silnika, który oferuje większą moc (większa masa).

Jeśli chodzi o sam płatowiec to proponuję zerwać z niego całą taśmę i zostawić tylko pasek taśmy na natarciu (zabezpieczenie natarcia przed chwastami) i jeden pasek przez całą długość skrzydła od spodu (będzie robić za dźwigar wzmacniający skrzydło przy wyjściu z pikowania). Zbijesz sporo na masie.

Co do serw - HXT900 używa cała masa modelarzy - serwa same z siebie się nie przepalają, przynajmniej nie HXT900. Poszukałbym przyczyny.

EDIT

Troszkę dopisałem.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 13:08 
modelarz

Tak masz rację, jednakże nie miałem zrobionego rozgałęziacza do XT60 i musiałem improwizować. Twoja propozycja jest ok i na pewno skorzystam :) WattMeter postaram się kupić w najbliższym czasie.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 13:12 
modelarz

baxter napisał(a):
Kolego Sfrustrowany, zmęczyłem się czytaniem tych wypocin, przenoszę Cię na listę transferową. Jeżeli nie włączysz myślenia, pisania z sensem acz mniejszej ilości postów, to prawidłowo wypełniony profil i avatar nic Ci nie pomoże.

Edit:
Aha i masz zakaz udzielania porad przez miesiąc.

Bartek jesteś Wielki

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 13:17 
Moderator

Szkoda tylko, ze tytul ma sie nijak do zawartosci ...

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 17:00 
modelarz

Obrazek

Matko tereso! (:)

Flying Tape! :lol: :lol: (:)

Tytuł: Re: Dwukrotne spalenie silnika i regulatora
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 18:19 
modelarz

Lata tak genialnie jak jeżdżą L-ki po 15 latach służby a najbardziej przykre jest to, że z mojej winy spadłem tylko kilka razy..Jako pilota. Ale wstawię silnik 350-400W i będę go katował (ESa) do końca a jak się rozpadnie...to będę miał dobre wyposażenie pod bardziej zaawansowany model. Więc dopóki nie spadnie w częściach z nieba będę nim latał a jak przestanie służyć to bebechy pójdą do nowego samolotu, KITy są tanie..stosunkowo.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 18:31 
Moderator

Poki co to zanosi sie na to, ze w kogos tym modelem w koncu przywalisz ...

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 18:41 
modelarz

350-400W?

Człowieku, to jest MOTO SZYBOWIEC ,a nie pylon...

Jeszcze dużo,dużo się musisz nauczyć...

Model polepić cały taśmą brązową? No człowieku...

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 18:53 
Moderator

Mateusz napisał(a):
350-400W?

Człowieku, to jest MOTO SZYBOWIEC ,a nie pylon...

Jeszcze dużo,dużo się musisz nauczyć...

Model polepić cały taśmą brązową? No człowieku...

Czym się tak emocjonujesz :nieufny:

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 18:57 
Koledzy, bez przesady... ;) Skoro coś takiego lata... :mrgreen: Wątek na RcGroups
I ciekawy komentarz z wątku: "I think it flies because is rejected by the earth because of it's ugliness..." :lol:

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 19:08 
modelarz

Owszem, za duży silnik podałem ale i tak nie będę latał na pełnym gazie a silnik z dużym ciągiem będę mógł wykorzystać w wielu modelach.

Edit: Drogi Matueszu, dziękuję Ci za zwrócenie mi uwagi na silnik i doceniam to (pewnie pomyślałeś, że uważam taki silnik na minimum bo chcę latać pionowo). Nawiązując do taśmy to jest to poprzecznie wzmacniana włóknem szklanym.

Ostatnio edytowano niedziela, 6 maja 2012, 21:25 przez Oskar_M, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 20:54 
modelarz

Doprawdy ja jestem SFRUSTOWANY twoim idj........pisaniem?
Rob co chcesz.
Ale nie zawracaj glowy innym,najpierw sie poducz a potem pisz.

Wladek.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:16 
Administrator

Artur ale ten model jest pod FPV i lata ponad "zasięg" ludzkiego wzroku :) to też nie kuje tak w oczy jego wygląd :)

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 07:29 
Moderator

Przeczytałem z zapartym tchem całość. Chyba jednak skończę z modelarstwem. Przesiadam się na znaczki.
Czy ktoś zna jakieś dobre forum fals..., fitala.., falite, fatalst.., filatela.., ^&*#@$% FILATELISTYCZNE ?

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 14:08 
modelarz

jeżeli ten młody człowiek nie przestanie ,to idę w ślady Motylastego.Gdyby któryś z moich podopiecznych pokazał mi coś TAKIEGO :o to poświęcił bym cały dorobek pedagogiczny i zasadził kopa z modelarni :x

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:03 
Moderator

Ja juz pomijam wyglad - ale model mu spada do ogrodka sasiadki czy gdzie tam - i bez rozwiazania problemu on to ciagle wyrzuca w powietrze ...
Cyna sie topi, kable odpadaja, jakies elektroniczne cusie tez - koszulka z pakietu - co tam - dajmy wiekszy silnik - moze siew koncu uda ...
Malo tego - chce jeszcze wage zwiekszac !!!

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:10 
Moderator

mammuth napisał(a):
Malo tego - chce jeszcze wage zwiekszac !!!

I dobrze, niech ją zwiększy 2-3 krotnie. Jak ciepnie to coś w powietrze, to na 100% spadnie ale się tak potrzaska, że nie będzie co składać i może zrozumie, że latające modele RC jeszcze nie dla niego.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:30 
modelarz

A mi się wydaje, że ten model zaliczył pare razy kreta i to są właśnie efekty tego...spalone silniki, rozerwana koszulka na pakiecie i "odlatane" elementy z ESC...
Tylko kolega Oskar się nie przyznaje... ale co tam. Życze rozwiązania problemów.

A najlepiej jak byś umówił się z jakimś modelarzem z Krakowa (jest ich kilku), dał ten model żeby Ci go wyposażyli i złożyli jak należy.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 16:59 
Moderator

I tu, młodzieńcze, masz rację, w 100% popieram...
Niechże się ktoś ulituje, spotka z kolegą, pokaże, co i jak, obejrzy jego "twórczość", wytłumaczy "conieco"...
Wiem, wiem Krakusy oszczendne som, ale nie poskąpcie krajanowi pomocy, plizzzz...
Elokwentny jest, może i pilotażowo uzdolniony? Nie dajcie mu zginąć marnie...
No, bo szkoda chłopa...

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:22 
modelarz

Jak Kraków, to może na Czyżyny czy co tam macie się wybierz :D Sebamor, mirolek, f-150 i paru innych z tego forum i pfmrc (wiem, że również tam jesteś zarejestrowany) mogą Ci pomóc, w końcu umieją latać

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:25 
Moderator

Dobrze, Julek, prawisz..
Pomóżcie chłopakowi, a będą z niego ludzie... :)
Niechże Go ktoś naprowadzi na właściwą drogę...

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:50 
modelarz

Dobra, mi to jest obojętne i napiszę całą i długą historię jak z nim zacząłem...skoro pragniecie :)

Kupiłem rtf, kadłub skleiłem a kabelki poprosiłem o lutowanie w modelarni-nie miałem lutownicy i był to temat obcy dla mnie. Elektronika działa, wszystko wklejone i złożone moją ręką (o zgrozo..). Producent wkleił piankę montażową pod SW-zasugerowałem się tym i tak zamocowałem ster wysokości.. Wiadomo, pianka się odkształciła* i model poleciał na kilka metrów po czym łagodnie kręcił koła i nie dało się latać. Przy próbach spadłem około 15 razy aczkolwiek całkiem łagodnie, zestaw permax 400 i regl szczotkowy.

*jeszcze nie miałem takiej wiedzy by się domyślić, iż to producent dał D... Wyszło na jaw przy poprawie lotek w dalszej części-zapraszam na dół.

Zrobiłem lotki by móc kontrować:

Model przy moich lotkach zaliczył około 50 nieudanych startów skończonych uszkodzeniem dzioba-permax nie był wystarczająco silny a ja próbowałem i próbowałem. Na innym forum zaproponowano mi bezszczotkowy zestaw (permax może dałby radę gdyby miał zasilanie 11.1v li pol a nie 8.4 nimh ale nikomu to nie przyszło napisać) więc kupiłem HW25A+SilverBlue 260W+Tgy 11.1v 2.2mAh . Co to dało? Model wbił się kolejne 50 razy w ziemie ale z większą prędkością (przy starcie). Stwierdziłem, że się poddaję więc oddałem do poprawienia Panom z modelarni (tak dbałem o bezpieczeństwo jak widać bo jak było coś nie tak to dawałem modelarzowi do poprawy/ doradzeniu i mnie to kosztowało tyle co 2/3 ceny nowego więc nie oszczędzałem w tym wypadku...). Model zaliczył jeszcze >10 kretów jak tłumaczyłem tacie technikę wyrzutu (lekko w dół do przodu żeby nie było).

I tutaj po około 150 nieudanych startach wreszcie poleciałem, było całkiem ok http://www.youtube.com/watch?v=hXMX5nKOLss&feature=plcp*. Taki stan trwał 2-3 loty, podczas których raz mi się urwała lotka|silnik zaczął przerywać| i spaliłem serwo SW czego skutkiem była marchewka z maksymalną prędkością- ona znacznie uszkodziła kadłub i pokrzywiła kąty.

*używałem nerwowo sw i lotek bo po lataniu na symku figur miałem taki odruch a to jest szybowiec ale to zobaczyłem na filmie dopiero..

[To był mój pierwszy lot w życiu, LOT a nie start :mrgreen: Jak widać, mimo że wiało potrafiłem sobie poradzić rozklekotanym modelem.. mój kolega co już od 2 lat lata nawet spalinami spadł po kilkunastu sekundach psiocząc jako to lata i porywcze jest :nieufny: ]

Miałem jeszcze jedną próbę lotu w dość ciasnym miejscu ale zahaczyłem o drzewo i kadłub pękł wtedy na 4 części, był temat na forum. Wszystko w miarę posklejałem i poprawiłem aczkolwiek problem teraz mam w wyważeniu skrzydeł (nierównomierne rozprowadzenie taśmy na 2 skrzydłach) a w dodatku serwo na jednej lotce ma duży luz i musze je wymienić-stało się to po majówkowym lataniu.

Obecnie jestem na ukończeniu Jerrego 400 od Tata-MAJI, który jest w bardzo dobrym stanie i na nim mogę w końcu latać bezstresowo-na sprawdzonym wyposażeniu.

I powiem tak, tyle kasy władowałem w ESa (już miałbym EGP..) i od stycznia się z nim męczę wertując fora i moja upartość w dążeniu do celu wyszłaby ok, gdybym nie spalił znowu silnika. Film powyżej przedstawia, że działało to na tyle ok, iż dało się latać. Koledzy też są modelarzami i stwierdzili, że jest ok wszystko :nieufny:

Masy modelu nie zamierzam zwiększać, lipol będzie miał rozgałęzienie na ubec i regl więc waga wzrośnie ~40g z kablami. I nawet wolę zainwestować w ubeca osobnego-jak regulator się uszkodzi to będę miał zasilanie w serwach by bezpiecznie wylądować. UBEC kupię porządny by nie zostać bez sterowania-jak silnik jest odłączony to wyląduję ale bez serw już niekoniecznie..

Żeby nie było-nie uważam się za świetnego pilota ale sądzę, że potrafię latać całkiem ok bo jak mam kontrolę to posadzę model bez problemów. Hmm, cudowne dziecko co zna się na wszystkim i jeszcze potrafi latać jak osoba, która ćwiczy długi czas? :nieufny: Nie, otóż powrót ze szkoły zajmuje mi 40-60 minut, podczas których ćwiczę na symulatorze w komórce (leos rc simulator). Model wybieram na podobieństwo Extry, wszystko ustawiam na hard i latam. Pamiętam, jak w październiku rozwalałem trenerka co chwile a teraz latanie tą Extrą nie sprawia mi żadnych problemów (tak to tylko darmowy symulator z komórki ale nieźle ustawiony daję pojęcie początkującemu). U mnie na galaxy s chodzi bez problemów i mam 2 drążki jednocześnie.

Puenta- podłączenie działało|model latał|prawdopodobnie umiem latać|jestem uparty i mimo wszelkich opinii będę przyjmował krytykę i próbował dalej|

Na lotnisku się nie pokazywałem..bo mi jest wstyd za wygląd ESa i brak aparatury. Aczkolwiek, postaram się przemalować ESa by tak nie świecił, trochę taśmy zdejmę i będzie ok. Pojawię się na lotnisku za niecały miesiąc jak już posiądę i ponaprawiam co muszę..

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 19:51 
modelarz

Cytuj:
bo mi jest wstyd za wygląd ESa i brak aparatury

Jak chcesz to możesz mieć aparaturę, miałem sprzedać na Ale-drogo Hitec Optic 6 Sport bez modułu wcz. Kupisz sobie zestaw FrSky i masz całkiem fajny sprzęt jak na początek.
Reszta na PW.
PS. zapomniałem dopisać że za free...

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 21:07 
modelarz

Sfrustrowany napisał(a):
Uderzył o ziemię? Nie.. o płot =) Piękne podejście zakończone na ogrodzeniu. I nie był to błąd pilota no sry, jak ja coś źle zrobię to ok ale jak chcę podnieść model i wyprowadzić z zakrętu a się nie da bo nie reaguje to chyba nie moja wina. Mniejsza z tym, potrzeba jakiś regl 25a innej firmy bo hw się najadłem aż ponad to.

Nieważne czyja ale to TY jesteś całkowicie odpowiedzialny za model i za to co on robi!

Oskar - zarówno film (latasz chyba na Błoniach w Krakowie) jak i Twoje opowieści świadczą, że nie przestrzegasz podstawowych zasad bezpieczeństwa, chłopie musisz to zmienić!
Ile waży Twój model, pewnie ok. 1 kg; powiedzmy, że w locie ślizgowym osiągnie prędkość 40 km/h, czy potrafisz sobie wyobrazić co się stanie jeśli w kogoś uderzy? Czy masz aż takie zaufanie do swoich umiejętności oraz do sprzętu aby latać w okolicy gdzie są ludzie, budynki , samochody...
Oskar , uruchom wyobraźnie - to naprawdę nie boli!

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 maja 2012, 22:48 przez Andrzej_P, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 21:10 
modelarz

Wyobraźnię uruchomiłem jakieś 2 tygodnie temu (w tym temacie :) ) i więcej na błoniach nie zamierzam latać. Już znalazłem miejsce, niedaleko domu (1km) mam duże pola..najbliższy dom na horyzoncie i jest nawet beton wylany dla modelarzy i spotykają się tam osoby. Na Błoniach latałem raz i o ten jeden za dużo, groźne jest jak ludzie nie zdają sobie sprawy i chcą być coraz bliżej modelu.. Wiem jakie są konsekwencje i dziękuję za próbę otworzenia oczu aczkolwiek przejrzałem już ciut wcześniej :)

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 11:52 
modelarz

Dziękuję za propozycje gjery aczkolwiek ja bym zniszczył elektronikę. Kupię tgy 9x do 2_3 tygodni, prawdopodobnie ..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1