Teraz jest środa, 7 października 2026, 03:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: No i się zaczęło -wersja forumowa
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 17:48 
modelarz

Od niedawnego czasu nasze Forum zmienia sie diametralnie. Niestety, nie na lepsze. Coraz mniej rzeczowości, coraz więcej nabijania postów wynikającego z totalnego braku chęci do samodzielnego rozwiązywania "zagadek" modelarskich. Lepiej poczekać na gotowce. Jako zrzędny staruch nie umiem zrozumieć jak można być modelarzem, konstruować, latać, eksperymentować -bez podstawowej wiedzy z elektrotechniki czy mechaniki. Wiedzy na poziomie gimnazjum. Tego, czego kiedyś uczono w podstawówce na ZPT. Przykład? Proszę:
"A czy jeżeli świeca ma zasilanie 1.5-2v to można jej dać większe natężenie prądu?"
Pozdrawiam.
Również tych, którzy się na mnie obrażą.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: No i się zaczęło -wersja forumowa
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 18:50 
Moderator

Dołączę się do Twojego klubu "zgredów"
W technikum miałem genialnego nauczyciela fizyki - dzięki niemu wszystko stało się jasne ..( 8-9 godzin fizyki tygodniowo)
nigdy nie próbował na siłę nikogo nauczać. np gdy ktoś czytał gazetę ten chodząc po sali potrafił zabrać gazetę szybko przewertować i wskazać potencjalnie ciekawe artykuły ( nawet jeśli to były głupoty!)
Dziś nikt z jego uczniów nie ma problemów z pracą .
Może tu jest pies pogrzebany ?Potrafił ukierunkować ucznia na konkret z którym nie straci czasu

Pisałem na innym forum że w szkole mojego syna chcieli mnie bardzo wkręcić w zajęcia ZPT ....
i co ?
ano typowe wyśmiewane przez nas lotniskowce RC miały być budowane przez dzieci !
plastikowe modele RC na bateryjki paluszki ... plastikowe w sensie skala 1/72 ! małe - znaczy łatwe
albo budowanie przez dzieci komputerów na bazie modułów Raspbery -PI z monitorem dotykowym...
Bo ktoś napisał że tylko USB trzeba wetknąć ... nauczyciel nie doczytał tylko ze system trzeba napisać samemu ;)
Fantazja ludzka nie zna granic ! Fantazja ludzi niby wykształconych . A oni kształtują te młodsze pokolenia
i wtłaczają im swoje debilizmy do głowy . Cóż może przekazać nauczyciel uczący fizyki , chemii ,zpt-ów skoro jest po jakiejś filologii
( czy to aby nie jakaś dewiacja sexualna? ;) :lol: )
nauczyciel który nie zna prawa OHM-a dla prądów stałych i nie kuma co to volty ampery omy.....
jedno prawo które załatwia problemy z prądem na całe życie ....nawet mniej więcej dla prądów i napięć przemiennych

Faktycznie nie chce się szukać młodym . Widzę po moich dzieciach .
skoro czegoś nie ma w googlach to nie istnieje... smutne że nie potrafią wpisać pytania w inny sposób odwrócić lub podmienić kilku słów

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 19:04 
Administrator

HenryS napisał(a):
Od niedawnego czasu nasze Forum zmienia sie diametralnie. Niestety, nie na lepsze. Coraz mniej rzeczowości, coraz więcej nabijania postów wynikającego z totalnego braku chęci do samodzielnego rozwiązywania "zagadek" modelarskich. Lepiej poczekać na gotowce. Jako zrzędny staruch nie umiem zrozumieć jak można być modelarzem, konstruować, latać, eksperymentować -bez podstawowej wiedzy z elektrotechniki czy mechaniki. Wiedzy na poziomie gimnazjum. Tego, czego kiedyś uczono w podstawówce na ZPT. Przykład? Proszę:
"A czy jeżeli świeca ma zasilanie 1.5-2v to można jej dać większe natężenie prądu?"
Pozdrawiam.
Również tych, którzy się na mnie obrażą.

No No panie Heńku :) Wy to chyba w Karolem jesteście na mnie obrażeni , tak sami latacie ;) Co do forum i pytań to zgadzam się 110%

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 19:09 
Moderator

Trzeba będzie się Henryku z tym pogodzić, poziom nauczania kwestii technicznych w szkołach, jest na dennym poziomie.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 19:27 
Moderator

Henryk nie w kontekście poziomu nauczania (przynajmniej nie bezpośrednio), ale w odniesieniu do forum. Trzeba będzie się zastanowić co z tym zrobić. Zarzucę wolną chwilą temat gdzie trzeba do dyskusji i może coś uradzimy.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 19:33 
Najgorsze jest to, że często padają pytania, na które już wielokrotnie była udzielana odpowiedź...
Bardziej tutaj chodzi o postawę roszczeniową "młodzieży" niż o niski poziom nauczania (oczywiście w zakresie politechnizacji nie jest on wysoki).
"Młodzi" wychodzą z założenia, że Im się to należy już natychmiast, albo jeszcze szybciej...

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 20:38 
Moderator

Henryku poruszyłeś temat "rzekę". Amazonka i Nil to zwykłe stróżki po ulewnym deszczu w porównaniu z tym tematem.
Pierwsze to system edukacji. Mam to nieszczęście, że znam go od podszewki i... jestem zszokowany tym co robi się w kuluarach z oświatą w Polsce.
Przedmioty takie jak technika (kiedyś ZPT), plastyka, informatyka są traktowane jak zło konieczne.
W podstawówce jest jedna godzina tygodniowo w klasie 5 i jedna w klasie 6 tych zajęć.
Co mogę zrobić w czasie zajęć trwających 45 minut.
Szkoły nie posiadają pracowni i wyposażenia do prowadzenia tych zajęć.
Technika - Temat obróbka drewna a szkoła nie posiada pracowni ze stołami wyposażonymi w imadła, pilników, pił, wiertarek nawet papieru ściernego, a gdzie obróbka metalu czy podstawy elektrotechniki, choćby zwykłe łączenie obwodów szeregowych i równoległych lampek choinkowych.
Plastyka - podobnie sala lekcyjna z ławkami i krzesłami. Jak prowadzić różne formy malarstwa, rysunku, że o rzeźbie nie wspomnę.
Informatyka - dzięki, że w 2005-2006 MEN miał akcję na wyposażenie szkół w pracownie, to większości się coś skapnęło, na dzień dzisiejszy są to 6-cioletnie zestawy na płytach zintegrowanych z procesorem jednordzeniowym 1,8GHz, RAM'em 2MB napędem CD-RW, systemem Windows XP i pakietem Microsoft Office 2003. 9szt. na klasę 20osobową.
Nawet jak nauczyciel chciałby dzieciaki nauczyć to nie ma czym na czym.
Druga sprawa to sama nauka i egzekwowanie wiedzy.
Do trzeciej klasy włącznie rodzic musi wyrazić zgodę na pozostawienie ucznia w tej samej klasie jeżeli ten nie opanował umiejętności opisanych w podstawie programowej. Na palcach jednej ręki policzyć można rodziców, którzy potrawfią to zrozumieć, że przepuszczając dziecko do następnej klasy z brakami z poprzedniej robią mu krzywdę.
W czwartej klasie już tej zgody nie potrzeba i... zaczyna się dramta, bo na dzień dobry taki uczeń łapie na półrocze kilka ndst, co potwierdza się na koniec roku i zalicza poprawkę roku.
Generalnie w klasie piątej wiele lepiej nie jest ale daje radę i w szóstej znowu jest dramat, bo ilość materiału jaki powinien mieć opanowany przerasta go, bo... cały czas musi uzupełniać braki jakie załapał w klasach wcześniejszych.
Kolejna sprawa uczeń ma zwis na naukę więc rodzice piszą wniosek do poradni psychlogiczno-pedagogicznej, która to orzeka, że należy dostosować materiał nauczania do możliwości ucznia, zorganizować dodatkowe zajęcia z przedmiotów z którymi ma problemy (polski, historia, język obcy, matematyka, przyroda - pozostałe nie są brane pod uwagę przez poradnię) albo orzeka, że uczeń ma dysortografię, dysgrafię, dysleksję czy inny dys... i jest to niejako usprawiedliwienie jego niewiedzy i nie można go za to negatywnie oceniać.
Kolejna patologia w oświacie to testowy system sprawdzania wiedzy, czyli pytanie i cztery odpowiedzi do wyboru. Zaznaczając na chybił-trafił można przy odrobinie szczęścia złapać ponad 50% punktów a przy tym zostaje się zwolnionym z myślenia i zastosowania w praktyce wcześniej wpajanej wiedzy.
Czytanie ze zrozumieniem czytanego tekstu, to totalna fikcja. Zadania tekstowe z matematyki są nierozwiązywalne, dla przykładu podam: mając dane dwa bliźniacze trójkąty prostokątne oraz podane długości ich podstaw i wysokości oblicz pola ich powierzchni (dodam, że uczniowie nie znają jeszcze wzoru na pole trójkąta ale znają wzór na pole prostokąta i właściwości jego przekątnych.)
Załącznik:
Rysunek1.JPG
Rysunek1.JPG [ 10.05 KiB | Przeglądane 6421 razy ]

W większości przypadków nauka dziecka w domu polega na odrobieniu zadania domowego, bo jak nauczyciel nie zada przeczytaj w podręczniku dzisiejszy temat, to sam na to nie wpadnie.
Sprawdzenie przez rodziców czy dziecko przygotowało się do lekcji dnia następnego w zdecydowanej większości nie istnieje.
Samodzielne poszukiwanie wiedzy czy odpowiedzi na pytania z lekcji sprowadza się do uruchomienia Wikipedi i bezmyśle przepisanie informacji do zeszytu a niekiedy wydrukowanie i wklejenie nawet nie wiedząc co tam jest napisane.
Obecnie robi się wszystko aby usprawiedliwić zwis na naukę wśród młodzieży ale... narodem głupim i bogobojnym łatwo się manipuluje.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 20:50 
modelarz

Ostatnie zdanie wiele tłumaczy. Ale nie wszystko. Ja ciągle mam jakieś wewnętrzne przekonanie, że modelarze to myślący "ludek" i te wszystkie "nowomodne lataczo-partacze" szybko sie wykruszą.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 20:54 
Moderator

Henryk obyś był prorokiem i nie tylko wśród modelarzy.

PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 21:10 
Amen.

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2012, 00:25 
Moderator

Myślałem, że tylko mnie to uwiera... :oops:

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2012, 00:34 
Moderator

karlem napisał(a):
Choć to żadna pociecha - wiedz, że nie tylko Ciebie... :(
Ot, takie mamy widać signum temporis :nieufny: .

Sam już nie wiem czy to świat aż tak bardzo zasuwa do przodu, czy to ja taki zacofany, że za nim już nie nadążam... (:)

PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2012, 07:27 
modelarz

Słowo dla maturzystów

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 13:17 
modelarz

karlem napisał(a):

...ja też :shock:

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 14:04 
modelarz

horn3t napisał(a):
karlem napisał(a):

...ja też :shock:

Ja już czasem nawet nie reaguję, bo to walka z wiatrakami.

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 14:47 
Moderator

Krzysiek jaka walka z wiatrakami!!! Właśnie taka rezegnacja jest cichym pozwoleniem na robienie tych wszystkich negatywnych rzeczy.
Jeden, drugi, trzeci, ... , setny powie a co mnie to i młodzi myślą, że jest OK, ale jakby jeden, drugi, trzeci, ... , setny zareagował, upomniał, skrytykował, to może co niektóry by się zastanowił.
Zawsze się znajdzie jakaś czarna owca ale nie musi ich być zaraz całe stado.

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 20:38 
modelarz

To co proponujesz...?
Cytuj:
Właśnie taka rezygnacja jest cichym pozwoleniem na robienie tych wszystkich negatywnych rzeczy.

Ja podobnie nie reaguję na powtarzane wciąż te same pytania, próbowałem odpowiadać i edukować ale po "nastym" wyjaśnianiu tych samych zagadnień ręce opadają. Odpowiedziałem dosadnie kilka razy (na pfm-ie) że wystarczy poczytać wcześniejsze posty aby znaleźć odpowiedź na zadane pytanie ale tylko mi się dostało :?

ms

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 20:49 
Moderator

Mirku tak jak pisałem w każdym stadzie znajdzie się grupa czarnych owiec, przykre jest to, że duuuża grupa młodych ludzi cierpi na degrengoladę.
Jedyne co pozostaje to z uporem maniaka upominać, krytykować a nawet jak trzeba karać. Wszystkich się nie uratuje ale część zapewne.

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 21:12 
modelarz

Cytuj:
duuuża grupa młodych ludzi cierpi na degrengoladę.

święte słowa....za dużo informacji i za duży szum
Mamy czasy "społeczeństwa obrazkowego" i przekonałem się, że jeden prosty rysunek wyjaśnia więcej niż setka słów precyzyjnie opisujących problem. Nikt nie czyta a jeżeli już musi to ze zrozumieniem jest coraz większy problem.
Stąd zdjęcia i proste schematy które potem w "googlowaniu" i odznaczeniu "grafika" mogą trafić do delikwenta są moim zdaniem lepsze niż dziesięć rzeczowych komentarzy.
Niestety modelarskiego abc trzeba wcześniej nauczyć się samemu .... nawet po to, by wiedzieć o co zapytać.

ms

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 21:26 
modelarz

No i dlatego staram się wspierać każdego młodego człowieka, który chce przełamać tą degrengoladę i chce coś zbudować. Początki zawsze są trudne i trzeba uważać aby młoda osoba się nie zniechęciła.
Powiem szczerze, że bardzo mi młodzi ludzie (też na naszym forum), którzy chcą coś zbudować imponują, ponieważ "tracą" :D swój czas na budowanie "zabawek" :? A przecież komputer, PleyStation itp.
Panowie nie wszystka dzisiejsza młodzież jest zła. Cóż jestem niepoprawnym optymistą ale wierzę w młodzież. (:)

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 21:37 
modelarz

Również staram się wspierać tych którzy poszukują rozwiązań ale nie tych którzy ich oczekują .... myślę, że to jest ta różnica o której tu dyskutujemy.

Modelarnie i domy kultury dziś upadają bo nie ma kasy na ich działalność a były przecież próbą charakteru i wytrwałości młodych ludzi. Na 10 adeptów modelarstwa zostawał jedne którego to faktycznie wciągnęło. Trzeba dać z siebie trochę czasu i energii zanim powstanie pierwszy model.
Jest internet - jest łatwiej ale również jest "znacznie płycej" tzn. nie trzeba wiedzieć "jak budować" skoro gotowy zestaw lata sam wyjęty z pudełka.

ms

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 21:53 
wojcio69 napisał(a):
... każdym stadzie znajdzie się grupa czarnych owiec, przykre jest to, że duuuża grupa młodych ludzi cierpi na degrengoladę.
Jedyne co pozostaje to z uporem maniaka upominać, krytykować a nawet jak trzeba karać. Wszystkich się nie uratuje ale część zapewne.

Takie podejście zniechęca młodzież, gwarantuję, że więcej o nic nie zapyta, to nie jest średniowiecze ;) , zresztą pisał o tym Konrad...też wierzę w dzieciaków, tylko nam potrzeba więcej cierpliwości...to oni kiedyś - za 20 lat - napiszą na forum..." a ten milo, ramol jeden, czego on chce, bana mu, do widzenia..." czy coś takiego ;) taka przyszłość forum, jakie młodzieży modelarskiej chowanie. Nie jesteśmy jedyni, słuszni i niezastąpieni :)

PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 22:27 
modelarz

Nie będę ukrywał milo, że trochę też o tej Twojej młodzieży myślałem pisząc poprzedniego posta. Też o tej którą spotkałem w Wilczych w zeszłym roku. Zgadzam się z tym co napisałeś całkowicie.

He he... za 20 lat. Optymista. Czekaj jak podrosną za 5-8 lat już będą nam od ramoli wymyślać. :mrgreen: :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2012, 06:12 
Moderator

Milo chyba trochę mnie nie zrozumiałeś. Nie chodzi oto żeby karcić tych co robią źle, bo chcą coś zrobić ale im nie wychodzi, tylko nieakceptować konsumpcyjnego stylu życia na zasadzie: bo mi się należy, bo w google nie pisało...

Strefa czasowa: UTC + 1