Teraz jest poniedziałek, 5 października 2026, 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz metali a prawo Polskie.
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 20:51 
modelarz

Zdarzyła mi się dość nieprzyjemna sprawa.
Dwa tygodnie temu w niedzielę będąc na rybach zgubiłem kluczyki do samochodu,po kilku godzinach poszukiwań straciłem nadzieje na ich odnalezienie i zadzwoniłem po Żonę żeby mi przywiozła zapasowe.
Opowiedziałem swoją niedzielną przygodę koledze w pracy a on zaproponował pomoc i powiedział że pożyczy mi wykrywacz metali,ucieszyłem się niezmiernie i skorzystałem z okazji.
W niedziele po śniadaniu pojechałem nad Narew i rozpocząłem poszukiwania po około pół godziny odnalazłem zgubę w trawie i ucieszony ruszyłem w stronę auta,trafiając po drodze na funkcjonariuszy Policji :evil: ,panowie poprosili mnie o pozwolenie na poszukiwania archeologiczne ,oczywiście takiego pozwolenia nie posiadałem ale tłumaczyłem im w jakim celu chodziłem z tym urządzeniem,pokazałem nawet drugi komplet kluczy.
To jednak nic nie dało panowie przeczesali mi auto jak i kieszonki
,oczywiście nic nie znaleźli ale wykrywacz skonfiskowali i powiedzieli że oddadzą po wyjaśnieniu sprawy albo i nie oddadzą to są dokładnie ich słowa.
Czytałem przepisy i nigdzie nie ma zakazu chodzenia z wykrywaczem ani tym bardziej jego posiadania,jest oczywiście zakaz ale szukania rzeczy historycznych a nie swoich własnych zgubionych przedmiotów.
Druga kwestia to że to był pożyczony sprzęt i teraz muszę za niego zapłacić 1000 pln to i tak nie wiele bo znajomy kupując dał za niego 3700 pln a obecna cena to 3100 pln.
Co z tym fantem teraz zrobić jak domagać się zwrotu i czy to jest możliwe.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Wykrywacz metali a prawo Polskie.
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 21:50 
Moderator

Umów się z komendantem na spotkanie. Poszukaj co grozi za nieprawne przywłaszczenie mienia innej osoby. Od komendanta domagaj się wykładni prawej na podstawie, której zabrano Ci wykrywacz. Zabrano Ci wykrywacz bez spisania protokołu i potwierdzenia? Dla mnie ta sprawa śmierdzi.

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 21:55 
Moderator

Chciałem napisać to samo co Wojtek. Mam nadzieję że choć masz numer odznak albo numer pojazdu służbowego .
Niestety czasami trzeba umieć się postawić a jak mocno kozaczą to szybki telefon do mediów załatwia sprawę ..

Oby sprawa miała pozytywny finał .
Ja ostatnio trafiam na normalnych policjantów . Wiem że nikt w to nie uwierzy ale jakoś tak się układa ( no poza jedną fotką 65km/h na 50 .....)

Edit - a czy wyraziłeś zgodę na przeszukanie pojazdu ? Bez nakazu mogą ...wiesz co mogą ?
udał bym się nie tylko do mediów ale i do prokuratury ale ja to pyskaty z natury jestem

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 21:57 
Moderator

Przeszukania i zabezpieczenia mogli dokonać tylko jeśli "domniemali" przestępstwo. A jeśli tak to powinieneś wylądować na komisariacie przynajmniej na 24h. Oczywiście wcześniej powinni Ci przedstawić zarzuty.
Tu masz trochę o przepadku mienia klik‎
Zakładam, że właśnie toczy się przeciwko Tobie jakieś postępowanie z jakiegoś tam paragrafu ale o tym też powinieneś zostać poinformowany. Jeśli to co napisałeś to całość tzn, że wielu elementów zabrakło i tym samym jesteś w dużo lepszej sytuacji nawet gdybyś został złapany z łopatą na szczycie wieżyczki Tygrysa, którego właśnie odkopywałeś.
Udaj się do prowadzącego i z nim porozmawiaj. Jeśli nie czujesz się na siłach weź od razu prawnika. Jeśli to jakaś podrzędna jednostka idź na Komendę Główną z przygotowaną skargą. I znów do poczytania: klik
W takich sprawach każde słowo jest ważne i każdy świstek. Powodzenia.

edyta: poprawiłem link do dokumentu

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 22:10 
modelarz

Zakazu posiadania nie ma , ale ........

©Kancelaria Sejmu s. 14/52 03-12-03 Art. 36.

1. Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:

ble , ble ,ble .................................

12) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków
archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych
i technicznych oraz sprzętu do nurkowania.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031621568

Ostatnio edytowano piątek, 15 listopada 2013, 22:14 przez jacek_sw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 22:13 
Moderator

Jacku - niech mu udowodnią że szukał zabytków a nie kluczyków do auta.. od tego trzeba zacząć .
A to już nie jest takie proste .
Myślę że atak mediów i to kilku a nie jednej gazety zawsze działa cuda .

Swoją drogą .
EDIT
Jako że miałem okazję pracować w PSR(Państwowa Straż Rybacka) mogę poinformować kolegów że zgodnie z prawem nad wodą i w lesie "ma prawo " dokonać nam tzw helikoptera w samochodzie ma bodaj 8 służb .
Musiał bym pokopać w swoich papierach ale dziś mam już tryb weekendowy .
Jednak nie jest to tak że każdemu można trzepać auto . Musi być podejrzenie popełnienia przestępstwa - nielegalna wycinka drzew ,kłusowniczy połów ryb albo polowania na zwierzynę leśną , wjazd do lasu w czasie zakazu ruchu (susza) ...wiele tego .
Nigdy jednak nie jest to ot tak - zawsze muszą być postawione zarzuty i przedstwione prawa i obowiązki a nasza oaoba która podlega "trzepaniu " ma prawo wezwać obrońcę (adwokata) i musi być o tom poinformowana !

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 22:18 
modelarz

Bez Paugi chyba nie da rady , nie wiadomo nawet czy to wykroczenie czy przestępstwo ?
No i czy mieli prawo do konfiskaty sprzętu ???

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 22:22 
Moderator

nie jeste adwokatem - oni widzą szerzej prawo ale bez postawienia zarzutów i pokwitowania to można by zakwalifikować jako zwykły zabór mienia ..i z tym bym startował do papugi.. zabór pod grożbą werbalnączy niewerbalną oni już to potrafią odpowiednio ustawić ...

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 22:31 
modelarz

utopia napisał(a):
Jako że miałem okazję pracować w PSR(Państwowa Straż Rybacka)

Ale wtopa :evil: przez te kretyńskie przepisy (:) przestawiłem się wyłącznie na komercję :o

PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 00:01 
modelarz

W pierwszej chwili chcieli mnie aresztować ale po przeszukaniu odstąpili od tej decyzji,pokwitowanie na sprzęt wystawili,posiadam też ich dane.
Według ich tłumaczeń popełniłem przestępstwo choć nie do końca bo nie znaleziono u mnie żadnych fantów.
Jutro mam spotkanie ze znajomym papugą więc się dowiem jak to dokładnie wygląda.
Jacku przepis który przytoczyłeś zabrania szukania zabytków ruchomych a nie chodzenia z wykrywaczem,tak samo zabrania nurkowania w celu pozyskania z wody zabytków a jednak nurkom amatorom nie zabierają sprzętu tylko dla tego że sobie nurkują,ja równie dobrze mogłem szukać meteorytów albo kapsli po piwie,nie miałem przy sobie żadnego zabytku i na tym powinna się sprawa moim zdaniem skończyć a jak będzie to się dowiem miejmy nadzieje jutro atak w sumie to już dziś.

PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 08:07 
Moderator

Jeżeli nie dostałeś mandatu. ani żadnego papierka od nich to wał do komendanta z zapytaniem uprzejmym o co chodzi. ew spytaj swojego dzielnicowego. Jeżeli komendant zacznie sie platac wspomnij o wydziale wewnętrznym.

PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 15:54 
modelarz

Byłem dziś u znajomego adwokata i on tak mi rzekł,nie popełniłeś żadnego przestępstwa a nawet wykroczenia,wykrywacz zabrano bezprawnie.
Nie szukałeś na terenie wpisanym do zabytków archeologicznych i tam możesz chodzić i szukać za zgodą właściciela nieruchomości ile tylko dusza zapragnie ,oczywiście jeśli znajdziesz jakiś zabytek należy go oddać do najbliższego muzeum ewentualnie na policję.
W poniedziałek rano ma zadzwonić do komendanta i wyjaśnić całe zajście a dwaj złodzieje będą musieli oddać sprzęt a w wypadku braku chęci oddania sprzętu i przeprosin ma się osobiście udać w tej sprawie do prokuratury .

PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 16:44 
Moderator

jacek_sw napisał(a):
utopia napisał(a):
Jako że miałem okazję pracować w PSR(Państwowa Straż Rybacka)

Ale wtopa :evil: przez te kretyńskie przepisy (:) przestawiłem się wyłącznie na komercję :o

Przyznaję że nie rozumiem tego wpisu

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 18:51 
modelarz

I ja się wszystko zakończyło?

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 19:27 
modelarz

Dziś około godziny 10:00 zadzwonił do mnie kolega i powiedział żebym stawił się jak najszybciej na komisariat,tam przywitał mnie w wejściu sam komendant,zaprosił mnie do swojego biura i zaczął uświadamiać co mogę zbierać a czego nie,ja mu znów swoje że ja tylko kluczy szukałem a nie jakichś skarbów,a on na to że jak tylko kluczy to dla czego pyskowałem funkcjonariuszom i utrudniałem ich prace :opad:
Ja na to że absolutnie tak nie było i że to raczej jego podwładni byli agresorami,wkurzony na maksa pytam czy oddadzą sprzęt czy nie bo nie mam zamiaru dłużej słuchać tych bredni i pójdę tam gdzie trzeba żeby załatwić tą sprawę,kazał mi chwilę poczekać i wyszedł po jakiejś minucje wchodzą dwaj znani mi już panowie ładnie przepraszają oddają wykrywacz.
Niestety po wyjściu z budynku dwóch psów wyszło za mną i kazali mi się pilnować bo se nagrabiłem :shock: .

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 19:30 
Moderator

Szkoda, że tego ostatniego nie udało Ci się nagrać, bo to już podlega pod paragraf i to nie jeden...

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 19:33 
modelarz

Zgłoś to do wydziału wewnętrznego. Nie zostaw tego tak bo ja trafiłeś na skur... i będą polować na ciebie. Mandat za mandatem. Najlepiej niech to zrobi twój znajomy.

PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 11:32 
modelarz

U nas jeden taki cwaniaczek, który uważał że może bezkarnie gnębić obywateli, pożegnał się z odznaką. Kilka zgłoszeń wyżej i szybko został sprowadzony na ziemię.

PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 11:58 
Takich kałboy-i trzeba gnębić i sprowadzić ich na ziemię.
Ja bym zgłosił do prokuratury takie zachowanie, i napisał, że teraz bardzo się boję, i obawiam się o swoje zdrowie i życie. I mają sprawę o zastraszanie.

PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 18:19 
modelarz

Koledzy Ostrołęka to taki dziwny kraj,słyszeliście może o aferze w jak pijany policjant groził bronią dwóm młodym chłopakom a później wsiadł w auto i pojechał do baru dalej pić,gostki pojechali za nim i po drodze dzwonili na policję że koleś jedzie po pijaku.
Przyjechali kumple i po sprawie,gość dał cynk mediom,mieli nagranie z cpnu,pokazali ją prokuratorowi i niby go ukarali, w rzeczywistości pracuje dalej w policji i tyle mu narobili.
Było jeszcze parę innych wybryków ale o nich też szkoda pisać i tak się wywiną .
Więc puki co wolę dać se siana,a jak naprawdę zalezą za skórę to wtedy będę próbował załatwić inaczej,w razie co wożę ze sobą dyktafon i w razie kontaktu z wrogiem nie zawaham się użyć.

PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 11:07 
modelarz

Niestety dopiero dziś mam dostep do forum. Gdym miał w dniu gdy dokonałes pierwszego wpisu - to napisałbym to co już wiesz: nie mieli prawa na przeszukanie, nie mieli prawa na zatrzymanie wykrywacza. Ja akurat jestem bardzo w temacie. chciałem też podać forum tematyczne np poszukiwanieskarbow.com, na którym baaardzo dosadnie wystawiono by opinie o całym zajściu. Choć prawdą jest , że na poszukiwania z wykrywaczem potrzebne jest zezwolenie konserwatora zabytków - idiotyzm całkowity bo np na polach gdzie trafialiśmy stare monety XVIII, XVII i XVI w, a nawet okres rzymski teraz stoją osiedla więc nich to gdnije w ziemi niż pozwolic ludziom bez problemu poszukiwać - to szukać rzeczy zgubionych możesz bez żadnych przeszkód. Z drugiej strony to raczej nie znawmy przykładów zatrzymania poszukującego w terenie. Owszem, panowie zatrzymywali się widzac, któregoś z kolegów, wypytywali co i jak czasem z zaciekawieniem wielkim i odjeżdzali sobie. Na terenie prywatnym jak np pola rolnicze to mogą - juz napisaliście co.
Sprawa niby zakończyła się pozytywnie ale jestem pewien, że kosztowało to wiele nerwów zarówno Ciebie jak i właściciela wykrywki i drugi raz pewnie już nie pożyczy :lol:

PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 23:13 
modelarz

Właśnie pisałem na tym forum bo ciężko było gdziekolwiek doczytać się jakiejś sensownej wypowiedzi,a pamiętałem że gdzieś na forum pokazywałeś stary bagnet i skojarzyłem że ktoś może co nieco wie jak się takie sprawy mają w rzeczywistości.
Jak na razie chyba wszystko przyschło bo panowie mundurowi nie czepiają mnie choć mijam ich codziennie,ot taka praca.
Ale jest i drugi finał tej historii,choć kosztowało mnie to i kolegę wiele nerwów to na marne to nie poszło bo chyba złapałem bakcyla poszukiwacza.Zarejestrowałem się na forum i właśnie planuje zakup pierwszego wykrywacza,byłem już z kolegą na wykopkach i trochę się napaliłem,a jak się ta pasja rozwinie to zobaczymy.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 10:22 
modelarz

cyk napisał(a):
...trochę się napaliłem,a jak się ta pasja rozwinie to zobaczymy...

Mam kolegę co tym całe życie się zajmuje. Wpadł kiedyś przez przypadek, ale że nic ciekawego nie znaleźli to tylko 48 godzin przesiedział i 2 tyś PLN to go kosztowało, większość fantów mu oddano.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 80.59 KiB | Przeglądane 7369 razy ]
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 52.8 KiB | Przeglądane 7369 razy ]
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 58.55 KiB | Przeglądane 7369 razy ]
Zdjęcia były publikowane w prasie i na lokalnej stronie internetowej, więc nie są tajemnicą.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 10:35 
modelarz

gjery napisał(a):
Wpadł kiedyś przez przypadek, ale że nic ciekawego nie znaleźli

Ten arsenał to kolegi? No ja raczej tego nie nazwał bym "nic ciekawego". ;)

Swoją drogą dziwie się ludziom którzy pociski trzymają u siebie w garażu. Jest wiele ciekawszych metod pożegnania się z tym światem ;)

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 11:03 
modelarz

Koleś zdrowo pojechał po bandzie :shock: .
Ja absolutnie nie mam zamiaru takich znalezisk szukać,a jak przypadkiem się znajdzie to broń boże nawet dotykać a nie co dopiero zabierać do domu.
Ja raczej tak dla relaksu po łazić i jakiejś drobnicy poszukać.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 11:09 
cyk napisał(a):
Ja raczej tak dla relaksu po łazić i jakiejś drobnicy poszukać.

Tia... metali kolorowych z naciskiem na szlachetne na plaży latem... na przykład :lol:

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 13:56 
modelarz

Artur gdybym miał takową plaże to czemu mnie.
Niestety u mnie to najwyżej z metali kolorowych to puszki po piwie.
Jakieś dwa lata temu chodził gostek po naszej tak zwanej plaży i nazbierał aż całe 1,50 zł :lol: .

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 16:54 
Do siódmego roku życia mieszkałem w Młocinach, to dzielnica Warszawy.
Prawie nie było dnia, żebyśmy dzieciaki nie znaleźli jakiś pozostałości z wojny w lesie. Byliśmy nauczeni przez rodziców, żeby nic nie dotykać. Jakoś tam zawiadamiali saperów. Czasem ze dwa razy w tygodniu przyjeżdżali po pociski do lasu.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 19:14 
Moderator

Mam wykrywkę i nabiegałem się z nią po polach i lasach. Niestety źle się ludziom kojarzy. Mnie interesowała też drobnica, guziki, monetki, pierdoły. Fajna zabawa, tyle że czasochłonna.
Będąc w Kołobrzgu chodziłem po plaży co rano 15 do 35 zł w drobniakach, potem wracając bułeczki i coś do bułeczek na śniadanie kupowałem... Gdyby się tym poważnie zając to można by pobyt pokryć....

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 19:38 
modelarz

W Kołobrzegu na plaży to na pewno idzie coś tam znaleźć ale Rydzewo to nie Kołobrzeg tam jest więcej ludzi na plaży niż w mojej całej wiosce :lol: ,ale tak jak piszesz chodzi głównie o zabawę,a wiadomo że jak się nic nie znajdzie to i zabawa szybko się nudzi.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 19:43 
baxter napisał(a):
Będąc w Kołobrzgu chodziłem po plaży co rano 15 do 35 zł w drobniakach....

I o tym "hobby" właśnie pisałem Tomkowi :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 20:19 
Moderator

Może sie znudzić, należy więc potraktować to jak spacer z gimnastyką...
A propo's gimnastyki, nigdy nie zapomnę jak po pierwszym 3 godzinnym spacerze z wykrywaczem obudziłem się dnia następnego z zakwasami.

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 19:23 
modelarz

tomek - zachęcam bo to fajne hobby. Oczywiście nie mówimy tu o rozkopywaniu stanowisk archeo czy cmentarzy. Ja zaczynałem od chodzenia po leśno-parkowych [Lasy Oliwskie] ścieżkach potem po polach. Raz tylko własciciel nie zgodził się bo akurat zasiał ale taka odmowa jest zrozumiała. Nigdy nie wybrałem i nie wybiorę się się na nocne wykopki, nie zbieram rozrywek :!: - chę żyć w całości. Niestety chodząc z taką wykrywką masz szanse trafić na takie pozostałości prawie wszędzie. Największą taką "rozrywką" była wg mnie bomba lotnicza o długości skorupy jakiś 100cm z haczykiem. rozpoznawałem ją jako bombę 900 kg. Skoro saperzy to zabrali znaczy, że nie była to tylko większa lub mniejsza część skorupy...
Przez modelarstwo przez pare lat prawie nie chodziłem zresztą pisałem już - tam gdzie były pola teraz są osiedla. Tym bardziej miło mi było gdy z miesiąc temu w miejscu wielokrotnego poszukiwania znalazłem w ekstra stanie odznakę szturmową, medal pruski za wojnę 1870-1871, a nawet zapore przeciwczołgową. Trafiłem też mój pierwszy guzik naszych wschodnich sojuszników. Niby Pomorze, Gdańsk - bardzo krwawe walki ale to mój jedyny taki z gwiazdą. Może jak sie temat rozwinie lub wydzieli to pokażemy sobie to i owo ;)

Strefa czasowa: UTC + 1