Teraz jest piątek, 2 października 2026, 20:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaki kraj, taka Shakira
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 10:56 
Moderator

Tylko taki syn Albionu czy Hamerykanij jak się pojawi w dowolnej części świata, to traktują go +/- normalnie a nas jak zło konieczne.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 11:02 
modelarz

a to już jest niestety pokłosie naszego powojennego, jedynie słusznego ustroju ;)

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 11:34 
modelarz

Jeszcze chwila - właśnie zmieniają program nauczania historii, żeby dorównać reszcie debili.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 14:23 
modelarz

No i zaczynają się schody. Nie dość, że obciachowy kawałek, to jeszcze i plagiat (:)
http://babol.pl/kat,1025465,title,Koko- ... caid=6e667

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 14:31 
Moderator

To nie jest plagiat. Kilar nie jest autorem linii melodycznej, bo melodia jest ludowa, zatem stanowi dobro wszystkich Polaków.

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 20:50 
Moderator

Jesli idzie o szkolnictwo, to noz w kieszeni mi sie otwiera jak slysze o nowych reformach. Zaczelo sie od usuniecia matematyki z matury jako przedmiotu obowiazkowego. Potem bylo nowe - gimnazja - chyba debil to wymyslil. Nilt sie nie zastanowil jaki wplyw na zachowanie mlodych ludzi ma w tym wieku zmiana koly, srrodowiska i otoczenia. Podejrzewam ze wielu patologicznych zzachowan daloby sie uniknac jedynie przywracajac 8 letni program szkol podstawowych.
Zas jesli idzie o wielblady to moze cos jest na rzeczy bo kilka tygodni temu ogladalem w tv program gdzie byla pokazana farma na ktorej chodowane sa wlasnie wielblady i to w Polsce, gdzies na suwalszczyznie. Oczywiscie nie kilja szt. tylko na skale "przemyslowa"

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:02 
Administrator

Mamy najlepsze konie na świecie to czemu by nie hodować najlepszych wielbłądów na świecie :)

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:20 
Moderator

co zas samej piosenki to coscie sie tak uczepili. Cala zachodnia Europa chwali sie jak glupia wszelakimi swoimi produktami regionalnymi od zarelka po wszelakie zwyczaje ktore udalo sie od zapomnienia uratowac. My zas wstydzimy sie zespolow folklorystycznych.
Pomijajac fakt ze mi to lata to cale euro bo od poczatku wiedzialem jaka kicha bedzie zaczynajac od gry naszych orlow po cala organizacje ( nie mowie o imprezie otwarcia ) To piosenka jest calkiem OK. Spelnia swoje zadanie az nadtto. JAk wryje sie w lep to nie puszcza przez kilka godzin, a kazdy nawet ciezko upojony zanim doslucha do konca to juz moze smialo spiewac przynajmniej refren.
Musimy pamietac ze to utwor na kilkanascie ( jestem optymista ) dni i nie ma byc to jakies wielkie dzielo a byc nosnie, wpadac w ucho i byc latwe do zapamietanie, ot wszystko

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:23 
modelarz

Meloow napisał(a):
Mamy najlepsze konie na świecie to czemu by nie hodować najlepszych wielbłądów na świecie :)

Nie wiem czy to jeden z tych najlepszych na świecie ale czasem na ulicy przed domem widuję wielbłąda z początku było (:) teraz już się przyzwyczaiłem (jego właściciel mieszka 3-4km ode mnie i czasem zabiera go na przechadzkę) , kolejne 5 lub 4 sztuki widuję po drodze do Warszawy w Paszkowie, początki hodowli już są .

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:28 
Moderator

Ja bym sie tym szkolnictwem nie przejmowal - Polacy to jeden z najlepiej wyksztalconych narodow w Europie - i co najsmieszniejsze jeden z najbiedniejszych.... Ci co beda sie chcieli uczyc to beda - reszta to i tak marnowanie czasu i pieniedzy - do machania lopata duzej wiedzy nie potrzeba.
Historie usunac w cholere jasna - moze w koncu ludzie zaczna zyc przyszloscia, prawie wszystkie swieta w Polsce to swietowanie porazek - bardziej lub mniej spektakularnych.
Szkolnictwo powinno sie skupic na podniesieniu poziomu nauczania ponad gimnazjalnym - dla tych co chca, a tych co nie chca to nauczyc liczyc do 10 + obslugi kalkulatora i ... - wyslac do budowy autostrad i zbierac truskawki czy co tam akurat do zebrania bedzie.

W tej chwili mamy wybitnie wyszkolony narod, ktory niezaleznie od tematu dyskusji jest specjalista do wydawania opini.
Podatki ?
Kursy walut ?
katastrofy lotnicze (i pozostale) ?
Wyscigi/skoki/pilka wszelaka ?
Polityka ?
Prawo ?
Autostrady ?

I tak dalej i tak dalej....

Nie macie pojecia jakie to relaksujace zycie spotykac sie z ludzmi, ktorzy pracujac za minimalna krajowa - nie probuja Wam wytlumaczyc dlaczego w kraju zle sie dzieje ale ONI znaja przyczyne i ja by rozwiazali w pare minut gdyby byli przy wladzy LOL

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:29 
ramirez24 napisał(a):
Zas jesli idzie o wielblady to moze cos jest na rzeczy bo kilka tygodni temu ogladalem w tv program gdzie byla pokazana farma na ktorej chodowane sa wlasnie wielblady i to w Polsce, gdzies na suwalszczyznie. Oczywiscie nie kilja szt. tylko na skale "przemyslowa"

Andrzej_P napisał(a):
Nie wiem czy to jeden z tych najlepszych na świecie ale czasem na ulicy przed domem widuję wielbłąda z początku było (:) teraz już się przyzwyczaiłem (jego właściciel mieszka 3-4km ode mnie i czasem zabiera go na przechadzkę) , kolejne 5 lub 4 sztuki widuję po drodze do Warszawy w Paszkowie, początki hodowli już są .

To ten Angol to nie "głąb", tylko prorok :lol:

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:35 
Administrator

Robert ale prawa jest taka że Ci na dole mają większą wiedzę na pewnie tematy niżeli ministrowie danych resortów.

Kiedyś analizowałem NFZ i Ślaską kasę chorych (te nasze karty chipowe ) jesteśmy jedynym województwem gdzie to działa , choć tylko w pewnym zakresie bo brak jest informacji o składkach z ZUS a wystarczy zrobić 3 rzeczy postawić DATA CENTER , i wymusić aby ZUS wystawiał jeden parametr dla danego konta (PESEL) czy składka jest czy nie ma (T/N) a NFZ pobierał by tą informację online - gotowe ! a tak musimy walczyć w "miłymi" pielęgniarkami w rejestracjach !

jesteśmy mądrzy tylko mamy ministrów debili lub z przypadku.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:36 
modelarz

Panowie, zalecam powściągliwość w rzucaniu pochopnych wniosków. Wojtek - uważam - pojechał po bandzie.
To, że jest reforma oświaty to normalne, bo pamiętam swoją ośmiolatkę i naprawdę jak na młodego człowieka to wymagano za wiele. Bardziej dogłębną wiedzę powinno się kształcić w Technikach zawodowych i uczelniach wyższych - co też obecnie się dzieje. Gimnazja ? Może rzeczywiście strzał w piętę, ale Unia i wymogi unijne. Tak jest w Europie, a Polska przecież jest w Europie. Zauważyłem, ze po okresie przemian ustrojowych zaczęto zmieniać wszystko co kojarzyło się z tamtym ustrojem. A nie było to konieczne. Należało zmienić tylko to co trzeba było zmienić. Jeśli chodzi o poziom nauczania to w polskich szkołach nie jest tak źle. Koleżanka córki w pierwszej klasie Gimnazjum wyjechała z rodzicami do Szkocji. Jako dobra koleżanka utrzymywała z córką kontakt. Okazało się, że w nowej szkole była prymuską (oczywiście po za jęz. angielskim, chociaż i tak nie było najgorzej) , ale w matematyce to w Szkocji klasy równożędne polskim Gimnazjom były na etapie słupków.
To tyle co do poziomu edukacji.
Jeszcze chciałbym się odnieść do tematu postrzegania Polaków w świecie. Wypowiadałem się wielokrotnie już i po raz kolejny powiem, że jesteśmy traktowani przez innych tak jak sami siebie szanujemy. Polska to taki kraj, który łatwo wykorzystać nie dając nic w zamian. Wina leży oczywiście po stronie sprawujących władzę, że nie potrafią walczyć o swoje, ale przedewszystkim w nas samych. Głęboko w nas zakorzenione są kosmopolityczne poglądy, wymęczeni Komunistycznym ustrojem hołdujemy zachodowi i uznajemy, że wszystko co zza zachodniej granicy to lepsze. Uwieżcie mi ale tutaj na Wyspach Polak to jest ostatnia osoba, która pomoże drugiemu Polakowi. I uważacie, że inni tego nie widzą ?
Dlatego tak nas traktują. Dlaczego inaczej postrzega się Czechów, Węgrów czy Słowaków. Dlaczego poważnie traktuje się Rosjan mimo wielu stereotypów. Rosjanin w UK nie wstydzi, nie boi się założyć rosyjskiej koszulki, a Polak w sklepie po polsku mówi szeptem. To jest temat rzeka, można by dyskutować godzinami. Temat jednak dotyczy "hymnu" polskiej reprezentacji na Euro. Umpa, umpa, ram, ciam, ciam, ciam, spoko, Koko, w Kroko. ;)

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 21:57 
JarekF napisał(a):
Tak jest w Europie, a Polska przecież jest w Europie...

Z całym szacunkiem, ale wqr...ia mnie takie rozumowanie.
Jak jesteśmy w tej zas...nej unii, to może przystosujmy wszystkie przepisy, łącznie z płacą minimalną.
Ceny gazu i energii wzrosły u nas w zeszłym i tym roku już kilkukrotnie, następne podwyżki już "w drodze", a pensja od trzech lat ta sama...
Ratyfikujemy i wprowadzamy tylko te przepisy, które Nam wskażą i są nich wygodne.
Przypominam jak było chociażby z ACTA... Jako jedyni w UE podpisaliśmy "papierki" bo Black-i kazali
Tak samo jest Z UE, że tańczymy tak, jak nam zagrają.

Sorry za OT, ale nie mogłem...

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 22:41 
modelarz

Nie Artur, i tu się mylisz, bo to nie jest moje rozumowanie.
Nie można iść jak barany na rzeź, tylko, dlatego, że inni każą.
Czasami Unii trzeba umieć powiedzieć Fuck Off.
Niestety ale nasi możnowładcy tego nie umieją.
Dlatego Polska jest postrzegana w Europie i w świecie tak jak jest.
Jak taka europejska Ku..a, którą wszyscy wyr...ą i na końcu zostawią.
Po za tym nie pisz, że jesteś w tej zasr..j Unii, bo zawsze możesz poprosić o azyl polityczny w jednym z krajów poza Unią np. w Białorusi, albo w Korei Płn.
Dostaniesz na 100% ;) .

P.S.
Nie wiem jak się to ma do przestrzegania regulaminu. Jeżeli moderator uzna za stosowne to niech usunie, ale nie mogłem się powstrzymać aby napisać ten post, który wyjaśnia mój tok rozumowania.

Ostatnio edytowano niedziela, 6 maja 2012, 22:44 przez JarekF, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 22:43 
modelarz

Jaka uczeń III klasy, który jest już po testach powiem kilka słów.

Chodzę do dość wymagającego gimnazjum. 3 u nas to jak 4+ u innych. Co rok nie zdaje około 20 osób z około 150. Jestem rocznikiem 96, czyli tym od kiedy wprowadzone nowe reformy no i co?

Oczywiście wiadomo dlaczego wszystko po zmieniali - dla kasy. Podręczniki są pisane na szybko. Podręcznik od matematyki ma mnóssstwoooo błędów. Nauczyciela uczą ze starego "Pitagorasa". Z wielu przedmiotów jest podobnie.

Ucząc się przed testami, wziąłem stare testy sióstr (jedna 4 lata, druga 7 lata starsza) No i nie potrarfiłem rozwiązać zadań. Kupiłem sobie "nowe" testy i już wszystko szło.

Najbardziej co mnie wkurza to, to jak nas uczą. Z Polskiego mam wkuwać na pamięć zazwyczaj 2 strony o błędach językowych. Czyli mam się uczyć błędnych form. Moje zdanie jest takie żeby utrwalać poprawne formy językowe, a nie błędne. Zrobiło to to ze mną że jestem gorszy z ortografii niż w podstawówce. Teraz czasami się zastanawiam jak pisać np wyraz "rzadko"...

Testy poszły mi dobrze. Większość pytań "wziąłem" na logikę i tym sposobem

z historii 29/33 (na półrocze miałem 2)
z Polskiego 18/20 (na półrocze miałem)
z matematyki 17/20 (na półrocze 3)

O Angielskim nie mówię, bo chodzę do szkoł językowej więc czuję że będzie bardzo ok :)

Mógłbym tak pisać i pisać, ale jutro do szkoły i mama już mnie wygania. ;)

Teraz trzeba oceny poprawić i iść do liceum. A właśnie jedna sprawa

Nauczyciele zachęcają do pójścia do technikum. To nie jest zwykłe doradctwo. Codzinnie o tym trąbią. W Polsce jest za dużo ludzi bezrobotnych z wyższym wykształceniem, więc wpychają nas do zawodówek itp. Ja chcę iść na studia lotnicze. Wybieram się do jednego z lepszych liceum w Lublinie (6 na Lubelszczyźnie pod względem zdawalności matury) idę na studiai wyjeżdżam z Lubelskiego. Tu nie ma pracy i wszędzie są układy. Mam nadzieję że plany się spełnią bo dużo pracy przedemną.

Sorry za ewentualne błędy ale jestem zmęczony, śpiący

Dobranoc

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 22:43 
Moderator

JarekF napisał(a):
Uwieżcie mi ale tutaj na Wyspach Polak to jest ostatnia osoba, która pomoże drugiemu Polakowi.

W UK jest powiedzenie - jak Ci jakis Polak nie zaszkodzil - to juz Ci pomogl .....
Spotkasz kogos nowego to jedyne co go interesuje to gdzie pracujesz i ile zarabiasz <porazka>

Artu
Tuz po wejsciu do UE mialem niezla fuche w Polsce - malowanie wiez GSM ...
Trzeba je bylo malowac zgodnie z normami UE - 7 paskow - zaczynajac od czerwonego i na czerwonym konczac - kazdy jednakowej dlugosci/wysokosci. Pomiedzy nimi paski biale naturalnie.
Dostalismy do malowania kilka wiez nowych i co najsmieszniejsze - calkiem sporo do PRZEMALOWANIA - ktore to malowalem osobiscie 1-3 lata wczesniej !!!
Niektore przemalowania polegaly na poprawkach polmetrowych - doslownie pol metra !!! ale placili jak za cala wieze :D Wszystko w imieniu dopasowania sie do wymogow UE.
Wyobraz sobie, ze do dzis dnia znalazlem moze kilkanascie wiez pomalowanych w UE zgodnie z normami ... a troche killometrow na trasie Polska - Holandia i Polska - UK zrobilem .....
Ktos chyba znalazl sposob na wystawienie dodatkowego "przetargu" w imie UE - przyklady mozna by napewno mnozyc i w innych branzach....
Niestety - dopoki w Polsce bedzie u wladzy taka elita jaka jest ostatnio to zmian sie nie ma co spodziewac- jak nie zakompleksiony kurdupel to rudy bez jaj - zycze Wam premiera jak Blair albo Thacher - Francja powiedziala jak sie UK nie dostosuje to wyleci z UE - Blair powiedzial tylko - OK .....i.... jak widac UK dalej w UE jest i nikt jej nie wyrzuca - a co wiecej - ludzie sie opowiadaja aby z UE wyjsc samemu LOL.

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 23:09 
modelarz

Cytuj:
Nauczyciele zachęcają do pójścia do technikum. To nie jest zwykłe doradctwo. Codzinnie o tym trąbią. W Polsce jest za dużo ludzi bezrobotnych z wyższym wykształceniem, więc wpychają nas do zawodówek itp. Ja chcę iść na studia lotnicze. Wybieram się do jednego z lepszych liceum w Lublinie (6 na Lubelszczyźnie pod względem zdawalności matury) idę na studiai wyjeżdżam z Lubelskiego. Tu nie ma pracy i wszędzie są układy. Mam nadzieję że plany się spełnią bo dużo pracy przedemną.

Bardzo dobrze robią że zachęcają. Tylko wy Ich nie słuchacie... a to duży błąd !
Jestem w technikum informatycznym. Tu chciałem iść od podstawówki i tak zrobiłem. Wszyscy mówili a po co Ci to technikum... rok dłużej, później zaczniesz zarabiać, później pójdziesz na studia.

No i co z tego, że będę się uczył rok dłużej. Mam za to wiele plusów.

Praktyki w 3 klasie, jeśli jesteś dobry to jesteś często od razu zatrudniany.
Ten 4 rok jest bardzo dobrze wykorzystany. Z materiałem jesteśmy teraz przed niektórymi klasami z "najlepszych w mieście" ogólniaków, potem spokojnie przygotowujemy się do matury, egzaminu zawodowego.
Nie dostaniesz się na studia, matura źle pójdzie, idziesz do pracy bo masz wykształcenie i to nie byle jakie (uczęszczam na projekty po których dostanę certyfikaty np. CISCO )
Dostanę się na studia ale rodzice nie wyrobią finansowo ? Cóż idę do pracy bo papierek o wykształceniu mam !
Na studiach ? Ja siedzę i się nudzę bo "TO JUŻ BYŁO" a nowi po ogólniakach siedzą zieloni nic nie rozumieją. Wiem bo kuzyn po ogólniaku (nie nie był słabym uczniem matura rozszerzona z matmy ok. 80-90%) jest na Politechnice Gdańskiej kierunek Automatyka i robotyka. Opowiada, że Ci po technikum to rozumieją bo oni to mieli, robili a on siedzi zielony i słucha (najgorszy pierwszy rok ma już za sobą).

Wiec jeśli masz obrać kierunek studiów technicznych, to wybierz technikum. Taka mała rada od starszego kolegi :P
Ja nie żałuję, kto jest w miarę dobry jest ustawiony po pierwszym roku. Pokazujesz nauczycielom, że coś potrafisz. Potem jest już tylko łatwiej :D

Edit:

Cytuj:
Testy poszły mi dobrze. Większość pytań "wziąłem" na logikę i tym sposobem

z historii 29/33 (na półrocze miałem 2)
z Polskiego 18/20 (na półrocze miałem)
z matematyki 17/20 (na półrocze 3)

Czy przypadkiem testy gimnazjalne nie są punktowane do 50pkt ?

Ja poszedłem po grypie żołądkowej (dzień przed egzaminem byłem konający) z temperaturą 38*C.
Egzaminy napisałem lepiej niż większość uczniów z czerwonym paskiem na świadectwie (O czym to świadczy? Chyba to tym, że oceny nie przekładają się na logiczne myślenie i wiedzę).
Wyniki z matmy chyba 44, Polski 39. Jak na przeciętniaka z średnią 4.1-4.3 przez wszystkie lata nauki to chyba dobre wyniki :P

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 06:47 
modelarz

Gadacie jak jakieś PiSiory...

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 10:05 
modelarz

Cytuj:
W UK jest powiedzenie - jak Ci jakis Polak nie zaszkodzil - to juz Ci pomogl .....
Spotkasz kogos nowego to jedyne co go interesuje to gdzie pracujesz i ile zarabiasz <porazka>

No bez przesady.
Ja przygarnąłem 8lat temu na kilka miesięcy syna jednego z modelarzy z kraju.
Jak przyjechał byl zielony i troszkę wystraszony już miał wracać bo czas uciekał a pracy nie było.
Po odpowiednim popchnięciu znalazł pracę i pracuje do dziś teraz w jednym z najdroższych hoteli w swoim zawodzie kucharza.
I teraz często do mnie wpada i robi obiady jak w restauracji ale większe porcje bo lubję zjeść.
A i czasem razem polatamy modelami.
Ale jest i druga strona medalu która zniechęca do pomagania.
Przykład przygarneliśmy dziewczynę na sylwka bo nie miała gdzie spać kilka nocy.
Kochający chłopak ją wykopał z domu bo nie chciała robić na niego i jego mamusię i tatusia których sciągnął do siebie.
Żona pomogła jej znaleźć pracę w miejscu gdzie sama pracowała i to był błąd.
Jak zapuściła korzenie to stwierdziła że też może być zastępcą szefa i próbowała wygryźć żonę nie mając nawet doświadczenia.
Była sekretarką ale postanowiła być po 6miesiącach szefową i awansować przez tyłek.
Żona po jakimś czasie zmieniła pracę wyżej a ona nadal siedzi na tej samej pensji od 4lat próbując smarować brzuszek 65letniego szefa.
Czasami pies kąsa rękę która go karmi.
Mammuth cwaniaków i oszustów wszędzie pełno co załatwiają pracę za kasę i tych co dają pracę jak i trzeba uważać na kolegów z pracy. Ale to jest to samo w kraju.
Tylko w kraju inaczej to odczuwasz bo jesteś jeszcze na starych śmieciach, które znasz i czasem masz jeszcze rodzinę pod ręką.
Ostatnio pomagaliśmy młodemu dzieciakowi 19lat który nie miał rodziny w kraju i wydał ostatnie pieniądze na załatwienie pracy.
I wyszło jak zwykle.
Ale każdy coś pomógł i od kilku tygodni pracuje i staje na nogi.
Al kurcze są tacy co jadą na pałę bez przemyslenia, bez kasy na miesiąc przynajmniej życia i pierwsze co pytaja jak można załatwić benefity i to na wczoraj. To takim soczysty kop w d...e.
A pamiętam takiego co prosił o pomoc i walił na forum cytatami z Biblii i kadził.
Ale o 10 rano jeszcze spał bo był zmęczony szukaniem pracy.
Pomagało mu kółko wzajemnej adoracji które zamiast dać kopa by się otrząsnął to zmawiało z nim na forum różaniec zbierało dla niego kasę i kadziło sobie "jesteś wielki, jesteś boska".
I wrócił do kraju.

Tomasz (robintom)

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 11:12 
modelarz

Mam dwie siostry. Jedna jest na politechnice w Krakowie, druga na KULu w Lublinie. Obie po najlepszym liceum w Lublinie. I widzą że ludzie po technikum, którzy ledwie się dostali nie radzą sobie z trudniejszymi rzeczami.

Mam jeszcze dwóch kuzynów którzy są po Liceum - tak samo mówią. Jenda siostra jest na I roku, druga na IV, a kuzyn na V (medycyna) i drugi na III (PW)

I to widać że państwo ma za dużo osób bezrobotnych z wykształceniem, więc wpychają do technikum.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 11:48 
modelarz

Nie ma się co kłócić co lepsze, technikum czy liceum, bo to zależy między innymi od planów na przyszłość. Jeśli ktoś chce być np. mechanikiem samochodowym to najlepiej iść do zawodówki później ewentualnie kontynuować naukę w technikum, jeśli ktoś planuje jakieś studia techniczne np. budownictwo najlepiej technikum o tym samym kierunku itd.

Ps. Technikum ma jeszcze jedną zaletę że po ukończeniu masz od razu wyuczony zawód.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 12:49 
modelarz

W UK ze szkołą też popierniczone.
Mój młodszy syn w wieku 12 lat musiał określić co go interesuje robic w przyszłości i skierowali go na określone przedmioty.
Teraz ma 19 i chce robić co innego bo wcześniej to były dziecinne fantazje i jest problem bo przedmioty ma nie w tym kierunku.
I jeśli chciałby robić to co teraz chce to rok do tyłu by zaliczyć roczne kursy uzupełniające z brakujących przedmiotów.

Tomasz (robintom)

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 13:35 
Moderator

Sorry Łukasz K. , ale trudno mi uwierzyc ze ludzie po technikum maja na technicznych studiach wieksze problemy i gorzej im idzie niz ludzie po liceum.
Sam kiedys bedac w takiej sytuacji po technikum na studiach przez 2 lata sie nudzilem na przedmiotach technicznych ( geometria, mechanika, konstrukcje budowlane itp. ) a i zdarzalo sie poprawiac wykladowce , choc w technikum jakas wybitna jednostka nie bylem.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 13:46 
Moderator

ramirez24 napisał(a):
Sorry Łukasz K. , ale trudno mi uwierzyc ze ludzie po technikum maja na technicznych studiach wieksze problemy i gorzej im idzie niz ludzie po liceum.
Sam kiedys bedac w takiej sytuacji po technikum na studiach przez 2 lata sie nudzilem na przedmiotach technicznych ( geometria, mechanika, konstrukcje budowlane itp. ) a i zdarzalo sie poprawiac wykladowce , choc w technikum jakas wybitna jednostka nie bylem.

Mają tak samo gorzej jak ludzie po liceum, tylko obszary tej "gorszości" są inne. Dobrym przykładem jest tu moja żona, która skończyła elektronikę i telekomunikację na WAT. Jej kolega z roku był po technikum a ona po liceum ogólnokształcącym. Ona miała z początku problemy z zajęciami technicznymi (miernictwo itp) gdzie kolega po technikum miał wszystko opanowane, natomiast on z początku gorzej radził sobie z matematyką, teoretyczną fizyką itp. Później to się zaciera i nie ma różnicy kto jaką szkołę średnią skończył.

Wg mnie, w miarę możliwości należy pchać się do najtrudniejszego (cieszącego się najlepszą opinią) liceum/technikum w mieście (opinia "najlepsze" często pokrywa się z "wymagające") - lepiej być najsłabszym wśród silnych niż najlepszym wśród słabych.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 13:55 
modelarz

Ludzie po liceum faktycznie mogą sobie radzić lepiej na studiach od ludzi po technikum, ponieważ w technikach jest więcej praktyki a w liceach za to więcej teorii...
A jak wiadomo dzisiejsze studia to kupa nie potrzebnej teorii, która nijak ma się do wykonywanego zawodu.
Dochodząc do sedna sprawy co z tego, że ktoś z liceum lepiej radzi sobie na studiach od osoby z technikum skoro i tak ma marne sznase na rynku pracy w porównianu z osobą, która skończyła technikum i faktycznie coś w danym zawodzie potrafi...

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 14:29 
Moderator

Konrad napisał(a):
A jak wiadomo dzisiejsze studia to kupa nie potrzebnej teorii, która nijak ma się do wykonywanego zawodu.

O czym ty doskonale wiesz z doświadczenia, gdyż skończyłeś dwa kierunki na dobrej uczelni technicznej. Co ja gadam - skończyłeś jeden bo drugi to niepotrzebna teoria. Po czym jak już skończyłeś to nie szło znaleźć pracy w zawodzie, bo teoretyków nikt nie potrzebuje. Sądząc po wieku jesteś prawdopodobnie przed wyborem szkoły jeszcze, zastanów się co chcesz robić w życiu i zacznij się uczyć. I gwarantuję Ci że dla dobrego fachowca jest praca z miejsca z dobrą płacą.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 14:50 
modelarz

Przed wyborem szkoły nie jestm ponieważ chodzę do pierwszej klasy techniukm elektronicznego...
I chyba nie zaprzeczysz, że studia kiedyś i dziś to samo kiedyś.
A tak w ogóle to dlaczego wszędzię trąbią o tym, że dla ludzi po studiach nie ma pracy chyba coś musi być na rzeczy :nieufny:

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:00 
Moderator

Konrad napisał(a):
Przed wyborem szkoły nie jestm ponieważ chodzę do pierwszej klasy techniukm elektronicznego...
I chyba nie zaprzeczysz, że studia kiedyś i dziś to samo kiedyś.
A tak w ogóle to dlaczego wszędzie trąbią o tym, że dla ludzi po studiach nie ma pracy chyba coś musi być na rzeczy :nieufny:

Trend na najbliższe 15 lat. Dla programisty praca w większych miastach w zasadzie od ręki. Zresztą wystarczy wejść na strony z ofertami pracy i widać jak na dłoni jacy ludzie są potrzebni. Tymczasem szkoli się historyków, językowców i psychologów. Ja tam ze swoich studiów jestem zadowolony, sporo mnie nauczyły, myślę że drugie tyle nauczyłem się sam. Dobre uczelnie dalej trzymają fason, o czym doskonale przekonaliśmy się na pierwszych zajęciach z fizyki, gdzie profesor nie patrzył na to, że w liceum nie było całek.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:02 
Moderator

strejla_u napisał(a):
lepiej być najsłabszym wśród silnych niż najlepszym wśród słabych.

Święte słowa.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:07 
modelarz

Ucz się Jasiu ucz bo nauka to potęgi klucz jak ten klucz zdobędziesz to może woźnym będziesz. :mrgreen:

Tomasz (robintom)

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:16 
Moderator

Tomku nie ma się z czego śmiać, bo lepiej być woźnym u Bill'a Gates'a jak dyrektorem w polskiej szkole.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:10 
modelarz

koko jest boskie .... widzę nasz kraj ostanio w takich barwach ... oglądałem dwa razy i płakałem ze śmiechu.... już widzę .... przed każdym meczem obowiązkowe modły i pokropek; ministranty będą mieli dłuuuugie zbieranie na tacę - tyle tysięcy wiernych na trybunach :lol: :lol:

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 maja 2012, 17:47 przez Marek_Spy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:32 
modelarz

Łukasz K. napisał(a):
Mam dwie siostry. Jedna jest na politechnice w Krakowie, druga na KULu w Lublinie. Obie po najlepszym liceum w Lublinie. I widzą że ludzie po technikum, którzy ledwie się dostali nie radzą sobie z trudniejszymi rzeczami.
Mam jeszcze dwóch kuzynów którzy są po Liceum - tak samo mówią. Jenda siostra jest na I roku, druga na IV, a kuzyn na V (medycyna) i drugi na III (PW)

To wiesz... w technikum też jest podział na lepszych i gorszych. Jak na świadectwie masz większość 2-3 to samo z zawodowych to się nie dziwię, że z liceum sobie lepiej radzą.
Ale jeśli jesteś jednym z lepszych w klasie/szkole. To nie wmówisz mi, że na studiach będę miał trudniej ;)
Mogę się również założyć kogo do pracy przyjmą jako pierwszego: ucznia po technikum z praktyką zawodową i takim samym kierunku studiów czy ucznia który ma tylko studia (zakładając, że na koniec studiów wypadli tak samo) ?
Wiesz już którego ? To proste... tego po technikum ! Bo on ma doświadczenie zawodowe, którego po liceum nie masz. Potem płacz, że nie zatrudniają młodych, wykształconych bo nie mają doświadczenia... Bo jak mieli je zdobyć ?! :lol:

Cytuj:
trudniejszymi rzeczami.

Tz. ? Może te teoretyczne przedmioty... bo raczej nie techniczne/praktyczne. Bo jeśli te drugie to co z niego za technik.

Cytuj:
I to widać że państwo ma za dużo osób bezrobotnych z wykształceniem, więc wpychają do technikum.

Do technikum idą Ci gorsi ? (:) Słodki Jezu... szkoda tylko, że to ja ten gorszy będę naprawiał Twój komputer, nadzorował i konfigurował Twoją sieć, pisał programy abyś Ty miał łatwiej bo jak to można pracować na Linuxach na komendach a to wszystko nawet już w moim wieku :shock:

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:48 
modelarz

Cytuj:
koko jest boskie .... widzę nasz kraj ostaniu w takich barwach ... oglądałem dwa razy i płakałem ze śmiechu.... już widzę .... przed każdym meczem obowiązkowe modły i pokropek; ministranty będą mieli dłuuuugie zbieranie na tacę - tyle tysięcy wiernych na trybunach

Podobny temat leci na forum w UK.
I jest ten sam problem co do trafności wyboru i atrakcyjności KoKo.
I jeden z forumowiczów mieszkający w Walii dał link do hymnu walijskiego zespołu rugby.
Śpiewa zespól folklorystyczny na bardzo smutna nutę.
I tam żaden walijczyk nie kpi i nie pozwoli by inni kpili z ich narodowości i kultury.
Tam nikt nie tworzy wielkiej martyrologii nie popisuje sie kto bardziej patriota a kto nie. Są walijczykami i basta. Nikomu nic do tego.
Tam jest szacunek do własnej historii, kultury czy odrębnego języka ale bez obwieszania się tym.
A lekko nie mieli pod anglikami.

Tomasz (robintom)

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 18:00 
modelarz

wiesz folklor tradycje i inne to jedno ale jak takie coś widzę to rynce i nogim mniem opadajom . Ja tu problemu nie widzę, widzę wszechobecne wartości ale to mój pogląd i nie chce dyskutować na ten temat jedynie mam pewne wizje ...

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 19:15 
Moderator

Podobny temat leci na forum w UK.
I jest ten sam problem co do trafności wyboru i atrakcyjności KoKo.
I jeden z forumowiczów mieszkający w Walii dał link do hymnu walijskiego zespołu rugby.
Śpiewa zespól folklorystyczny na bardzo smutna nutę.
I tam żaden walijczyk nie kpi i nie pozwoli by inni kpili z ich narodowości i kultury.
Tam nikt nie tworzy wielkiej martyrologii nie popisuje sie kto bardziej patriota a kto nie. Są walijczykami i basta. Nikomu nic do tego.
Tam jest szacunek do własnej historii, kultury czy odrębnego języka ale bez obwieszania się tym.
A lekko nie mieli pod anglikami.

Srutututu, z zgadnij, co mnie to obchodzi :evil: W ogóle nie chodzi o "narodowość i kulturę", a o siarę...
Ten hymn to dla mnie obciach, tak samo, jak ta cała kopana, której nie znoszę i te p...ne autostrady... i nie będę mówił: "a nie mówiłem"
Wstyd i hańba. :evil:

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 19:28 
modelarz

Cytuj:
Srutututu, z zgadnij, co mnie to obchodzi W ogóle nie chodzi o "narodowość i kulturę", a o siarę...

Jeszcze pis , tvtrwam, rydzyk, radio maryja- powinieneś się juz przyzwyczaić. :nieufny:

Tomasz (robintom)

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 19:53 
Moderator

Człowiecze, ja jestem nireformowalny, i, w życiu, do moherowej indoktrynacji nie przywyknę, nie te klimaty...
Tomek, dziecię me od wielu lat w Cornwall przebywa. boyfriend'a autochtona ma, wnuki pewnie Celtyckie bedą, i twierdzi, że u nich ze świadomością tożsamości, to raczej kiepsko...
Ponieważ jest po łódzkim uiniwerku, więc studiuje, nawet jakieś dotacje za wyniki w nauce ma, i twierdzi, że u Angoli nabić wykształcenie, to pikuś...
Bliżej jesteś, więc pewnie masz lepsze rozeznanie, bo ja tylko, pośrednio, z córki relacji...

O... :!: :!: :!: .i przestań bluzgać (:) jaki pis, jaki muchomor, jakie radio ma w ryja, (:) ., opamiętaj się... :nieufny:

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 20:08 
modelarz

Moj starszy na uniwersytet chodzi.
Deka książki czy zeszytu nie kupiłem.
Wszystko ze szkoły i z biblioteki ma.
Za dobre wyniki co polroku dostaje 500funtów kieszonkowego ze szkoły.
Nabić wykształcenie to wcale nie pikuś bo sie musi jeszcze chcieć chodzic do szkoły np anglikom. :mrgreen:

Tomasz (robintom)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1