Teraz jest czwartek, 17 września 2026, 10:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Hitec Optic 6 Sport przeróbka na 2,4GHz
PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2012, 14:07 
modelarz

Witam, zaprezentuję w tym temacie przeróbkę nadajnika Hitec Optic 6 Sport na system 2,4GHz FrSky.
Aby cokolwiek robić w aparaturze należy koniecznie odłączyć zasilanie, poprzez wyjęcie baterii.
Nadajnik "Sport" jak wszyscy wiedzą nie ma wymiennego modułu wcz. ale nie tak do końca nie ma.

Po rozkręceniu urządzenia mamy taki widok.
Obrazek

Obrazek

Moduł wcz. oczywiście jest i można go wymontować bez problemu, tak też zrobiłem, gdyż nie potrzebuję nadajnika w dwóch systemach.

Teraz lutujemy kabelki zasilania i sygnału PPM, kable lutuję bezpośrednio do płytki w której poprzednio znajdował się moduł 35MHz.
Obrazek

Obrazek

kabel czarny do punktu G
kabel czerwony do punktu RF+
kabel żółty do punktu S

Teraz kolej na płytkę z diodą i włącznikiem bindowania, jako że nie potrzebne mi są dwie kontrolki oryginalną postanowiłem zdemontować, a w jej miejsce umieścić nową, da się to zrobić bez problemu, da się nawet przykręcić płytkę jedną śrubką.
Obrazek

Włącznik bindowania został wymontowany z płytki i przeniesiony w inne miejsce (kabelki biały i niebieski).
Przycisk bindowania umieściłem w dogodnym miejscu.
Obrazek

Z drugiej strony wygląda to tak.
Obrazek

Gdyby ktoś się obawiał że można ten przycisk przez przypadek nacisnąć, to odpowiem że jego krótkotrwałe naciśnięcie nic nie wnosi, przytrzymanie go na dłużej niż 4 sekundy powoduje przejście systemu w test zasięgu, aby tak się stało trzeba zrobić to świadomie.

Moduł 2,4GHz umieściłem w pobliżu wyjścia antenowego w miejscu starego 35MHz i zamocowałem za pomocą gąbki i dociętej sklejki na wymiar poprzedniego modułu.
Obrazek

Wyjście anteny wklejone w otwór po antenie teleskopowej, klejem na gorąco.
Całość tuż przed złożeniem tak wygląda.
Obrazek

Po ostatecznym skręceniu radio nabrało chyba bardziej rasowego wyglądu.
Obrazek

Z modułem nadawczym V8HT pracuje odbiornik V8FR(HV). Wszystko ładnie pięknie i bez większych problemów. Zasięg jak dla mnie bardzo dobry, koniec szarpań modelem w najbardziej nieodpowiednim momencie, poprawiła się też długość lotu pomiędzy ładowaniami akumulatora w nadajniku, wynika to z faktu poboru mniejszego prądu przez moduł wcz. Przeróbkę wykonałem późną jesienią, w tej chwili moduł został przełożony do innego mojego nadajnika JR XP7202, testuje go od kilku dni. Gdyby ktoś chciał taki nadajnik (JR-a) przerobić chętnie służę pomocą.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1