Prośba jak w temacie. Kiedyś, dawno coś takiego widziałem chyba w Praktycznej Elektronice, albo w sieci. Udawało swiatło latarni morskiej i było na scalaku. Teraz chciałbym wsadzić to na dach modelu transportera. Prośba, żeby ukłąd był na tranzystorach lub scalaku. Nie na PIC'u, bo nie dam sobie rady z zaprogramowaniem. Chodzi o 3-4 diody LED SMD, jak na filmikach, udające obracające się światło, nie o pojedynczą pulsującą diodę.
No chyba, że coś takiego można za rozsądne pieniądze gdzieś kupić i po krzyku.
edit: Chyba znalazłem schemat widziany kiedyś. Ale jest za "duży" do zastosowania w mini "kogucie" wystarczą 3 diody. Poza tym nie wiem, czy to w ogóle zadziała, a schemat nie jest w dodatku kompletny, jaki rząd wielkości Cx.
A może wykorzystasz gotowy układ np. taki z migającej tylnej lampki do roweru. Mam taką, gdzie jedną z sekwencji świecenia są zapalające się kolejno diody, zasilanie 3V, koszt ok 15-20zł
Przeleciało mi przez myśl też takie rozwiązanie. Tylko jest małe "ale". Zwykle taka funkcja jest którąś z kolei. Jeśli miałbym mieć dwa takie kogutki, każdego trzebaby odpalać oddzielnie. Trochę upierdliwe..
Tytuł: Re: Jak zbudować wirujące światło BEACON z LEDów nie na PIC'
Napisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 10:41
Moderator
Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25 Posty: 3636 Wiek: 38 Lokalizacja: Warszawa
Zasilasz równolegle, a także przełącznik zmiany trybów pracy światełek też dajesz równolegle. Wylutowujesz z obu przysicki, w ich miejscu dajesz jeden przycisk równolegle na przewodach.
Po włączeniu takiego układu oba zapewne uruchomią się w tym samym trybie więc przyciśnięcie guzika powinno spowodować zmianę trybu pracy na obu światełkach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość