Teraz jest wtorek, 29 września 2026, 10:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: List z Polski.
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 09:48 
mammuth napisał(a):
Nie bede sie bawil w sledzenie slowa po slowie z filmow i wytykania stronniczosci w nich - wystarczy ze w kilka z nich byli zamieszani solidari 2010 i ich namiot oraz gazeta prawdziwego polaka ;)

Mammuth - zero konkretów w Twojej wypowiedzi. Najpierw piszesz, że fakty w filmach są przeinaczone, wręcz fałszywe, a teraz nie potrafisz wskazać ani jednego.
mammuth napisał(a):
Bankowosc w PL to jakas kpina jest - roznica pomiedzy obsluga w UK a PL jest kolosalna - z punktu widzenia klienta - wole aby zarabial na mnie zly zachodni kapitalista i dal mi to co maja klienci na zachodzie niz dac zarobic prawdziwemu polakowi ktory ma Cie gleboko gdzies.

Mammuth, z przykrością muszę stwierdzić, że kompletnie nie wiesz o czym piszesz. Poska bankowość już praktycznie nie istnieje (poza PKO BP oraz kilkoma niewielkimi bankami spółdzielczymi). Wszystkie banki są własnością jak to nazwałeś "złego zachodniego kapitalisty". Poziom usług, który nazwałeś "kpiną" zawdzięczamy właśnie im, a nie jak sądzisz polskim kolesiom. Bo to właśnie zachodnie banki są właścicielami tych wszystkich Aliorów, WBK, Milllenium PKO SA itd.
mammuth napisał(a):
Jak firma przynosi zysk - to lepiej ja trzymac, jednak wiekszosc przemyslu w pl zostala rozpiep...a na skutek dzialan zwiazkowcow oraz niekompetentnych zarzadow - jeszcze raz napisze - jak cos nie przynosi kasy - to sie tego nalezy pozbyc !

W kraju o ugruntowanej gospodarce wolnorynkowej faktycznie w uproszczeniu tak jest. Ale Polska po 1989 roku w czasie tzw. transformacji ustrojowej, to nie był kraj o ugruntowanej gospodarce wolnorynkowej. Przesiębiorstwa z dnia na dzień musiały sobie radzić z hiperinflacją, często zacofaniem technologicznym, brakiem pieniędzy na inwestycje itd. Jednocześnie byli ludzie, którzy na likwidacji/prywatyzacji/restrukturyzacji/sprzedaży mogli świetnie zarobić. Do tego doszła polityka państwa promująca zachodni kapitał a miejscowym przedsiębiorcom podkładająca kłody pod nogi (patrz np. sprawa Romana Kluski) No i mamy to co mamy. No ale spoko! Mozemy przecież pracować na kasie w świetnie zarządzanym brytyjskim TESCO za 1200 PLN na miesiąc.
JarekF napisał(a):
:lol: :lol: :lol: albo Ha, ha, ha !!! Oglądając ten film jeszcze bardziej umocnił mnie w moich poglądach. Zgadzam się całkowicie w ocenie tego filmu z Robertem - mammuthem.

Jarku, absolutnie nie mam ambicji zmieniania Twoich poglądów.

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 10:06 
modelarz

Jakbym miał o 20 lat więcej to coś czuje że moje posty były by w ogóle inaczej odbierane , nie patrzycie na argumenty (nie wszyscy oczywiście) tylko na okienko pod awatarem wiek i cały czas odnosicie sie do tego , a nie do postu . Więc lepiej sie nie będe wcale już odzywał w tym wątku .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 10:17 
modelarz

Nie bardzo rozumiem co nie podoba sie w poziomie usług bankowych - pani w okienku nie mówi "czego" i kawę możesz sobie zrobić.
Procedury bankowe są często żywcem przekopiowane z tzw. zachodnich (np. obowiązek podania telefonu stacjonarnego) dopiero w ostatnich latach zostały dostosowane do naszych ralii. To naprawdę czepianie się, oczywiście nie należy mylić poziomu usług z np. polityką kredytową banku - ona też jest dostosowana do realiów danego kraju trudno aby bank działał samobójczo - prawda?

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 11:32 
Moderator

Luke- zona ma konto w tym polskim pkobp - wiec wiem jak wyglada tam obsluga - panienka w okienku ma pretensje ze zajmujesz jej czas, a do okienka kolejka na pol godziny stania ...
Pamietasz te czasy jak wysylales pieniadze i 3 dni szly do drugiego banku ??
Pamietasz jak nie mogles dostac karty ktora dziala z paypalem ? to bylo nie tak dawno !
Co sie zmienilo ? Zmienila sie wlasnosc banku.

Jezeli nie widzisz ze te filmy sa stronnicze to przykro mi - jak pisalem nie bede tego chlamu wlaczac po raz kolejny.

Widzisz - problem w tym, ze wiekszosc glosuje na PIS bo sa przeciwni PO i odwrotnie, slepo wierza w to jak to partia przeciwna jest z piekla rodem , nie widza wcale zadnych minusow u tych ktorych popieraja :(
Sam fakt, ze co wybory to partia rzadzaca odpada juz o czyms swiadczy - Polacy chca aby sie wszystko zmienilo na lepsze w ciagu 4 lat ...... choragiewki i tyle...
W uk rzadzaca partia byla przez kilkanascie lat !!! skonczylo sie dopiero jak byl kryzys.

To ze w tesco 1200 zarabiaja to pewno i prawda, ale ile maja zarabiac skoro gdzie indziej tez sa takie place ? to taki propagandowy argument troche ;)

Suchy pisze dlaczego woli PIS - bo PO to to i tamto i inne - ale tak naprawde to jest to argument dlaczego NIE popiera PO, argumentu za poparciem PIS - brak ;)
Spoko Suchy - ja jakbym glosowal to na podobnej zasadzie - przeciw PIS co prawda ale tez argumentow ZA PO nie mam - smutne to troche - bo podobnie zrobi pewnie z 90 % wyborcow .
Wybieramy bo nie ufamy komus - zamiast wybieramy bo wierzymy w kogos :(
A czemu jestem przeciw PIS ? Bo urzadza szopki w miejscu publicznym i nie uznaje demokratycznie wybranego prezydenta.
Jak Tusk przegral z Kaczynskim to nie paradowal pod palacem - wybral LUD i reszta to zaakceptowala - na tym polega demokracja.

Przyklad u nas na forum - decyzje sa podejmowane wiekszosciowo, jesli moj pomysl sie reszcie nie podoba - to znaczy ze jest zly, nie obrazam sie, nie usuwam swoich postow, nie odchodze z forum, nie bojkotuje go, nie urzadzam protestow - rzadzi wiekszosc - mniejszosc sie musi podporzadkowac.

sie rozpisalem ...

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 14:38 
modelarz

mammuth napisał(a):
Luke- zona ma konto w tym polskim pkobp - wiec wiem jak wyglada tam obsluga - panienka w okienku ma pretensje ze zajmujesz jej czas, a do okienka kolejka na pol godziny stania ...
Pamietasz te czasy jak wysylales pieniadze i 3 dni szly do drugiego banku ??
Pamietasz jak nie mogles dostac karty ktora dziala z paypalem ? to bylo nie tak dawno !
Co sie zmienilo ? Zmienila sie wlasnosc banku.

To czemu ma tam dalej konto z przyzwyczajenia czy to jedyny bank w okolicy??

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 14:50 
Moderator

przyzwyczajenie - korzystamy 2 razy do roku wiec zostawila bo wszystkie rachunki i platnosci za dom w PL sa tam poustawiane :)

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 18:29 
Moderator

Suchy napisał(a):
Jakbym miał o 20 lat więcej to coś czuje że moje posty były by w ogóle inaczej odbierane , nie patrzycie na argumenty (nie wszyscy oczywiście) tylko na okienko pod awatarem wiek i cały czas odnosicie sie do tego , a nie do postu . Więc lepiej sie nie będe wcale już odzywał w tym wątku .

Nie byłyby. Wiesz zanim wypowiedziałeś się w tym temacie podejrzewałem o wszechpolskie sympatie. Sposób wypowiadania się, avatar... Nie to żebym Cię potępiał, po prostu nie ma to nic wspólnego z wiekiem.

Pozdrawiam.

Bartek

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 18:35 
modelarz

Mam poglądy zbliżone do MWP w wielu sprawach , ale i też konserwatywne .

MWP to są w dużej mierze idee , a PiS to jest scena polityczna .

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 19:11 
mammuth napisał(a):
Jezeli nie widzisz ze te filmy sa stronnicze to przykro mi - jak pisalem nie bede tego chlamu wlaczac po raz kolejny.

Niniejszym przyznajesz, że żadnych argumentów nie masz a jedynie własne "nie bo nie"
mammuth napisał(a):
A czemu jestem przeciw PIS ? Bo urzadza szopki w miejscu publicznym i nie uznaje demokratycznie wybranego prezydenta.

Może takie szopki masz na myśli
http://www.youtube.com/watch?v=Zvb47wLbn10&NR=1
a może takie
http://www.youtube.com/watch?v=PYdkpRmd9mg
baxter napisał(a):
Wiesz zanim wypowiedziałeś się w tym temacie podejrzewałem o wszechpolskie sympatie. Sposób wypowiadania się, avatar... Nie to żebym Cię potępiał, po prostu nie ma to nic wspólnego z wiekiem.

Bartek

Baxter, ale tym Wszechpolakiem to ja jestem, nie pamiętasz już :lol:

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 19:31 
Moderator

Suchy napisał(a):
Mam poglądy zbliżone do MWP w wielu sprawach , ale i też konserwatywne .

MWP to są w dużej mierze idee , a PiS to jest scena polityczna .

MWP to objaw młodzieńczej nietolerancji.
Mocher to nietolerancja w wieku poprodukcyjnym.
Obie te formacje to zbrojne ramię PIS.
Tak jak niegdyś ORMO i ZOMO to były zbrojne ramiona PZPR

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 19:45 
Moderator

luke napisał(a):
mammuth napisał(a):

Niniejszym przyznajesz, że żadnych argumentów nie masz a jedynie własne "nie bo nie"
mammuth napisał(a):

Może takie szopki masz na myśli
http://www.youtube.com/watch?v=Zvb47wLbn10&NR=1
a może takie
http://www.youtube.com/watch?v=PYdkpRmd9mg

I tu wlasnie mamy manipulacje z Twojej strony - wstawiasz rzewne kawalki jak to babciom swieczki zgasili - wstaw te kawalki na ktorych sa pomowienia wobec obecnego Prezydenta, Premiera i kilku innych - oraz okrzyki tych babc Tusk morderca, Komorowski komuch i tak dalej i tak dalej ...
Wstaw film z zapijaczonymi gebami "solidarnych" spod namiotu, wstaw tych co krzycza, ze pracy nie maja przez Tuska, a spedzali cale dni pod Palacem zamiast tej pracy szukac.

Albo ....

Wstaw marsze z pochodniami - ladne kolory sa - doloz komentarz, ze w palacu pradu braklo i zimno jest - wstaw kilka zdjec usmiechnietego Kurdupla i zakoncz - ze dzieki dobrodusznosci i serdecznosci JK prezydent Komorowski vel Bul zostal ocalony od zamarzniecia poprzez kochajaca demokracje opozycje - spokojnie w Holandii to wyswietla - tak jak poprzedni badziew.

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 19:47 
modelarz

Braku tolerancji do homosiów itd niewiem czemu ale sie nie wstydzę ;)

To jakiś czas temu wszedł projekt ustawy o tęczowych sektorach na stadionach piłkarskich , to tak jakby dać sobie tabliczkę na szyje "walnij mnie w mordę" ,i jak będą burdy na stadionach (co jest dość częste) i coś się stanie homo-gejowi to od razu będzie : "brak tolerancji dla pedałów !" Nie ważne że 50 innych kibiców trafiło do szpitala ważny jest ten jeden pobity gej przez homofobów ... bo to jest akt braku tolerancji ! Przy czym na zakończeniu meczu żądają 5 kordonów ZOMO żeby ich chroniło przed tymi złymi łysymi panami tzw. kibicami.

Jak to Czajkowski śpiewa :
Cytuj:
Postępowcy zidiociali niech mnie nazwą homofobem,
bo ja homoseksualizm, tak jak grypę i socjalizm, wciąż uważam za chorobę

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:15 
Mammuth, fakt filmiki wybrałem takie które chciałem. A wiesz dla czego? Bo tymi które Ty proponujesz jesteśmy karmieni przez TVP, TVN i inne Polsaty 24h na dobę, a te które ja podlinkowuję, można zobaczyć tylko w internecie. Takie mamy niezależne media.
Baxter, a te moherowe babcie to raczysz porównywać do ORMO czy do ZOMO? Może za chwilę podasz statystyki, ilu to niewinnie sikających na znicze na krakowskim przedmieściu młodych ludzi zostało zabitych, a ilu pobitych, przez uzbrojone po zęby babcie?

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:53 
Moderator

Jako ZUO tego miejsca i jedyny mający prawo dawać rozgrzeszenie ostrzegam

Możecie sobie wytykać wszystko !
Ale nikt nie ma prawa obrazić się na nikogo za to że drugi ma inne poglądy ....

Gdzie byśmy dziś byli gdyby jakiś dziki postępowiec wywrotowiec nie oswoił ognia ...potem koła ...potem przygarnął wielbłąda ,psa ba- nawet kobietę .. ;) ( taki joke)

Tak więc przywołuję wszystkich do trzymania fasonu ...

Ja sam pewnych partii nie trawię przez ich fanatycznych przywódców - ale to nie powód byśmy wrogo nastawiali się do tych co myślami są z drugiej strony barykady!To że ktoś myśli inaczej nie oznacza że źle...

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 21:04 
Moderator

Zawsze twierdzilem, ze kiepski interes zrobilismy - trzeba bylo przygarnac ogien, a kobiete oswoic ...

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 21:19 
Moderator

luke napisał(a):
Baxter, a te moherowe babcie to raczysz porównywać do ORMO czy do ZOMO? Może za chwilę podasz statystyki, ilu to niewinnie sikających na znicze na krakowskim przedmieściu młodych ludzi zostało zabitych, a ilu pobitych, przez uzbrojone po zęby babcie?

Moherowe babcie to raczej ORMO. Mało szkodliwe ale upierdliwe.
Problem to bojówki MWP, część z nich podchodzi pod ruch który zwiemy inaczej pseudokibicami...

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 21:37 
modelarz

A czy ja jeszcze jestem WszechP, czy już moher?

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 21:38 
Moderator

Ty jesteś waciak :P

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 21:38 
Moderator

Ładziak napisał(a):
A czy ja jeszcze jestem WszechP, czy już moher?

A kto tam Pana wie, proszę Pana...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 22:00 
baxter napisał(a):
Moherowe babcie to raczej ORMO. Mało szkodliwe ale upierdliwe.

9 marca 1968 rok. 400 uzbrojonych w pałki i gaz łzawiący ORMO-wców wraz odziałami MO brutalnie pacyfikuje demonstrację studencką na Politechnice Warszawskiej. Setki rannych i poturbowanych studentów.
Faktycznie - jak napisałeś "mało szkodliwe ale upierdliwe"
I do tych ORMO-wców porównujesz 70-letnie babcie z różańcami w rękach?

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 22:15 
modelarz

Co to znaczy MO?
- Mogą Obić.
A ORMO?
- Oni Również Mogą Obić.
A ZOMO?
- Zwłaszcza Oni Mogą Obić.

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 22:23 
Moderator

http://www.youtube.com/watch?v=6l_YPhdK ... re=related
Tak, a dziwi to Ciebie?
Sam przecież zapytałeś w ten sposób, ze nie mogłem udzielić innej odpowiedzi. zadałeś tzw. pytanie zamknięte. Należało zadać pytanie otwarte. powiem więcej wypadałoby, jeżeli rozmawia się z partnerem o nieznanych interlokutorowi poglądach.
Czy liczy sie tylko przemoc fizyczna.
Stokroć gorsza jest przemoc psychiczna.

HeHe, Suchy, pamiętam, tak się mówiło.
A ZOMO-wiec to skrzyżowanie prostytutki z mułem..
A ORMO-wiec... Mierny, bierny ale wierny..

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 22:53 
modelarz

Jak by nie było 4 Sierpnia na przeciwko pis szturmowców niby walczących o krzyż Policji i Straży Miejskiej tylko zwykli oponenci polityczni to te "mochery" zawstydziły by ORMO i MO.

Tomasz (robintom)

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 00:07 
modelarz

Muszę się wypowiedzieć pod adresem luka.
Proszę nie traktować tego jako wycieczki osobistej, ale zamieściłeś link do filmiku jak straż miejska sprząta znicze i jesteś tym oburzony.
Powiedz mi co tam się stało ? Jaka tragedia się rozegrała, żeby TO MIEJSCE dekorować zniczami ?
Oczywiście odpowiedź może być tylko jedna: Zginął Prezydent i 95 innych osób.

Przepraszam bardzo, ale Prezydent zginął pod Smoleńskiem. Tam na placu nic się nie wydarzyło. Tam nie jest ani nekropolia, ani żadne miejsce pamięci. To właśnie poplecznicy PiSu z Prezesem na czele starali się zrobić z tego miejsca nekropolie. I naprawdę nie chodziło o pamięć ofiar (bo przypomnijmy, że należycie oddano honory wszystkim), ale o postawienie sprawującym władzę kolejnej niewygodnej przeszkody. My jako naród mamy świra na punkcie stawiania krzyży nawet na poboczach dróg gdzie wydarzył się wypadek samochodowy. Znicze pod pałacem to właśnie coś takiego, zresztą krzyż też był. Prezydent Komorowski wydał prawidłowe polecenie posprzątania tego miejsca, bo państwo nadal musi prawidłowo funkcjonować. Nie będziemy, nie wolno ! robić cmentarzyska z takich obiektów jak Pałac Prezydencki.
I proszę mi nie zarzucać, że wspomniałem usunięcie (sorry nie usunięcie, ale przeniesienie z należytym szacunkiem do Kościoła Świętej Anny - takie bynajmniej były plany?) krzyża jako prawidłowe posunięcie. Jestem Katolikiem wierzącym i praktykującym, ale to co się tam działo to rzeczywiście tak jak Robert nazwał było szopką.

Teraz filmik z Armią Radia Maryja. Właśnie to są takie zachowania Tych ludzi - "Chrześcijan" z miłosiernym podejściem do bliźniego :lol: . Kpiny !

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 06:15 
Moderator

Jarku i tutaj masz w 100% rację.
Wyobraźcie sobie, ze pod Waszym płotem zginął w wypadku burmistrz Waszego miasta lub Proboszcz Waszej parafii i tłumy przychodzą zapalać tam znicze. Ja bym to bractwo pogonił.
Bulwersujące jest również miejsce pochówku byłej pary prezydenckiej ale to inna bajka.
Dlaczego braciszek nie pojechał 10 kwietniana Wawel? Bo trzeba było w Warszawie zrobić szopkę strikte pod kampanię wyborczą. Tutaj nie chodzi o pamięć, szacunek, honor, tutaj chodzi o politykę i dorwanie się do koryta a potem tak jak w bajkach rosyjskich z wilkiem i zającem (starsi pamiętają?) Nu zajc, pagadi!!! (nie mam czcionki z cyrylicą ;) )

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 08:53 
baxter napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=6l_YPhdKEWg&feature=related
Tak, a dziwi to Ciebie?
Sam przecież zapytałeś w ten sposób, ze nie mogłem udzielić innej odpowiedzi. zadałeś tzw. pytanie zamknięte. Należało zadać pytanie otwarte. powiem więcej wypadałoby, jeżeli rozmawia się z partnerem o nieznanych interlokutorowi poglądach.
Czy liczy sie tylko przemoc fizyczna.
Stokroć gorsza jest przemoc psychiczna.

Baxter, po oglądnięciu filmiku zmieniłem zdanie. Odwołuję wszystko co napisałem o moherach. To były faktycznie wstrząsające sceny. Najpierw ten nieszczęsny operator kamery. Przecież te babcie mogły go zabić! Najpierw biły bez opamiętania, a gdy upadł i stracił przytomność kopały go po głowie. Straszne! Potem ten dziennikarz. Babcie utwożyły szpaler i zrobiły regularną "ścieżkę zdrowia" Jak w stanie wojennym. Ten biedak biegł ile sił w nogach, a babcie okładały go pałami z całych sił. Potworność! Po wszystkim dziennikarz wyladował pewnie w szpitalu z urazami organów wewnętrznych! No i ta przemoc psychiczna o której pisałeś. Przecież zanim doszło do tej krwawej jatki, mohery goniły tą ekipę TVN-u po całej Częstochowie nie szczędząc wyzwisk i przekleństw. No i jeszcze te późniejsze telefony do redakcji z pogróżkami! Mało tego. Reżim w imieniu którego działały te zbrojne oddżiały moherów sprawił, że po kilku dniach i operator i dziennikarz stracili pracę a ich dzieci miały problemy w dostaniu się na studia. Straszne!!! I to wszystko w wolnej jakby sie zdawało Polsce. Skandal!!!
JarekF napisał(a):
Przepraszam bardzo, ale Prezydent zginął pod Smoleńskiem. Tam na placu nic się nie wydarzyło. Tam nie jest ani nekropolia, ani żadne miejsce pamięci. To właśnie poplecznicy PiSu z Prezesem na czele starali się zrobić z tego miejsca nekropolie. I naprawdę nie chodziło o pamięć ofiar (bo przypomnijmy, że należycie oddano honory wszystkim), ale o postawienie sprawującym władzę kolejnej niewygodnej przeszkody. My jako naród mamy świra na punkcie stawiania krzyży nawet na poboczach dróg gdzie wydarzył się wypadek samochodowy.

Widzisz Jarku, problem w tym, że duża część społeczeństwa wcale nie uważa, że katastrofa i jej ofiary zostały odpowiedzio upamiętnione. A jeszcze większa część nie godzi sie z tym, że zarówno prezydent jak i premier nie robią absolutnie nic, aby przyczyny katastrofy wyjaśnić. Pis zbija na tym polityczny kapitał, ale dla mnie jest to sprawa absolutnie drugorzędna. Dla mnie ważna jest prawda i Polska. Myślę, że dla sporej części społeczeństwa także.
Co do krzyży w polskim krajobrazie, to dla mnie jest to coś niezwykłego, pięknego, co czyni nasz krajobraz tak niepowtarzalnym. Samotne krzyże i przydrożne kapliczki. Podobnie jest w Hiszpanii i we Włoszech, ale tam przyroda inna.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 09:17 
modelarz

Jeszcze w 2010 roku na Węgrzech postawiono pierwszy pomnik ofiarom katastrofy , zaproszony został ,szef rządu p. Tusk , Prezydent: Komorowski , Ambasadorowie . Olali to , nikt nie przyjechał , było tylko kilku posłów PiS ... i to najlepiej świadczy o dzisiejszej "elicie" rządowej .

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 09:42 
Moderator

A ja ze spokojem co tydzień od dwudziestu lat kupuję sobie URBANA. :)

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 12:56 
modelarz

luke napisał(a):
Widzisz Jarku, problem w tym, że duża część społeczeństwa wcale nie uważa, że katastrofa i jej ofiary zostały odpowiedzio upamiętnione. A jeszcze większa część nie godzi sie z tym, że zarówno prezydent jak i premier nie robią absolutnie nic, aby przyczyny katastrofy wyjaśnić. Pis zbija na tym polityczny kapitał, ale dla mnie jest to sprawa absolutnie drugorzędna. Dla mnie ważna jest prawda i Polska. Myślę, że dla sporej części społeczeństwa także.
Co do krzyży w polskim krajobrazie, to dla mnie jest to coś niezwykłego, pięknego, co czyni nasz krajobraz tak niepowtarzalnym. Samotne krzyże i przydrożne kapliczki. Podobnie jest w Hiszpanii i we Włoszech, ale tam przyroda inna.

No to już nie wiem jak trzeba się jeszcze zachować ? Było sprowadzenie zwłok z należytymi honorami, była narodowa msza żałobna, Żałoba narodowa przez tydzień, czy dwa, Pogrzeb na Wawelu (tak jak Wojtek wspomniał na inny temat), są tablice pamiątkowe i pomnik na Powązkach. Uroczyste obchody rocznicy katastrofy. To Mało ? Co jeszcze trzeba ? Stanąć na rzęsach ?
To wszystko świadczy o walce politycznej wykorzystując tą tragedię. ŻAŁOSNE.

Co do krzyży i kapliczek to rzeczywiście polska tradycja podkreślająca katolicki naród. Nic do tego nie mam i jestem za. Mnie jednak chodzi o prywatne stawianie krzyży przy drodze w miejscach gdzie zginęli bliscy. Mimo, że każda taka rodzina ma pomnik na cmentarzu to jeszcze znaczą miejsce zejścia bliskiej osoby (Jak w serialu "Czterdziestolatek"), bądź co bądź na nie swoim gruncie. Jestem temu przeciwny. Później kierowca jadący nie koncentruje się na drodze tylko na tym co jest na poboczu. I mamy następny krzyżyk.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 13:11 
modelarz

JarekF gdyby nie stan zwłok po katastrofie już by było polskie mauzoleum z "Leninem II"
Ale nic straconego bo jeszcze może być z "Leninem III"

Tomasz (robintom)

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 13:25 
modelarz

JarekF napisał(a):
Było sprowadzenie zwłok z należytymi honorami

Ja to w domu mam chyba jakąś telewizje al-dżazira albo inne pojęcie honoru . Czy wywiezienie trumien z miejsca wypadku ciężarówkami do wywozu łajna i błota z miejsca budowy jest honorowe ?

EDIT :
Jan Paweł II napisał(a):
Historia uczy, że demokracja bez wartości łatwo się przemienia w jawny lub zakamuflowany totalitaryzm.

Ostatnio edytowano piątek, 29 kwietnia 2011, 13:47 przez Suchy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 13:30 
Moderator

ja tylko wspomne, ze znaczna czecs spoleczenstwa to nie znaczy wiekszosc, a mamy demokracje.
nie mam nic przeciwko referendum - wtedy bedzie czarno na rozowym czy pomnik ma byc przed palacem czy nie .
inna sprawa, ze pomnik powinien stanac po jakims czasie - lepsze to niz postawic teraz ochlonac za jakis czas i pomnik Prezydenta ( niestety miernego) usuwac za jakis czas.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 14:37 
Suchy, tak na szybko.
Jarek wspominał o honorowym sprowadzeniu zwłok, więc co ma wywiezienie zwłok przez ROSJAN do sprowadzenia ich do Polski przez Polaków ?? Pomijając fakt jak wyglądałby "honorowy" transport wypychany z błota.
Zaznaczam, nie zaczepiam, nie drażnię, pytam aby zrozumieć o co Tobie chodzi w zrozumieniu honorowego powrotu i jakich jeszcze elementów tego procesu nie możesz zaakceptować. Bez napinki.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 14:55 
modelarz

Obrazek
Cytuj:
Jak widać, łomem wybija on szybę w rządowym TU-154. Chwilę później mężczyzna spostrzega, że jest filmowany, i pokazuje gest tryumfu do kamery.

A rząd na to :
Graś napisał(a):
„Wrak jest niezabezpieczony, ale mówiąc brutalnie, nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie dla śledztwa”.

I kilka innych "zaniedbań"

-sprzątanie szczątków w pośpiechu,
-cięcie ważnych fragmentów wraku na drobne kawałeczki ( jakby wycinanie istotnych fragmentów ),
-wybijanie ocalałych okien,
-przecinanie okablowania,
-zasypywanie piaskiem terenu gdzie mogą znajdować się bardzo ważne szczątki…

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 15:15 
....głównym wątkiem mojego pytania było "honorowe" sprowadzenie zwłok, reszta bez związku. Szczątki zbiera się w pośpiechu, zwierzęta nie znają pojęcia "zakaz wstępu" ... EOT

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 15:18 
modelarz

I nasikają na wrak albo go pogryzą :nieufny: na pewno nie zniszczą go bardziej niż Rosjanie .

Jak Polacy dojdą do prawdy to będzie jak w tym kawale

Putin wyśle telegram do Tuska :
"Gratulujemy STOP Ropa STOP Gaz STOP" :lol:

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 15:33 
modelarz

Suchy miałeś pretensje, że jak byś miał dwadzieścia lat więcej to inaczej byśmy odnosili siedo Twoich wypowiedzi - tak naprawdę zdołałeś odpowiedzieć na pytanie zadane o "honorowe wywiezienie zwłok"
Wypowiedziałeś parę zdań ale nie odpowiedziałeś co rozumiesz pod pojęciem "honorowe ..."
Próbujesz uprawiać demagogię, to moge zrozumieć bo mozesz być przyzwyczajony do takiego sposobu wypowiadania się włąsnie z racji wieku, ale większość z nasz - tych starszych jest uczulona na demagogię, może z racji doświadczeń zdobytych za czasów systemu o którym możesz tylko poczytać.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 15:54 
Suchy napisał(a):
I nasikają na wrak albo go pogryzą :nieufny: na pewno nie zniszczą go bardziej niż Rosjanie .

:

Znowu mieszasz pojęcia ... ja trzymam się zaczętego w pytaniu wątku.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 16:01 
modelarz

No i Suchy straciłeś okazję do milczenia.

Tomasz (robintom)

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2011, 16:06 
wojtek jaworski napisał(a):
....głównym wątkiem mojego pytania było "honorowe" sprowadzenie zwłok, reszta bez związku. Szczątki zbiera się w pośpiechu, zwierzęta nie znają pojęcia "zakaz wstępu" ... EOT

Ale siedliście na chłopaka. Młody to łatwiej...
To popatrzcie jak honorowo i w powadze, prezydent oraz premier przyjmowli tumny ze zwłokami tragicznie zmarłych ofiar katastrofy
http://www.youtube.com/watch?v=pZB3OJemoLw&NR=1

Ale spoko, wyjeżdżam właśnie na długi łykend. To sobie pojeździcie po młodziaku...

Miłego odpoczynku życzę :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1