Teraz jest poniedziałek, 28 września 2026, 08:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: List z Polski.
PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 21:18 
El-Diablo napisał(a):
R M F napisał(a):
cali napisał(a):
Jano, chyba sie w Międzybrodziu piwa napijemy ;)
A pozwolicie dosiąść się do Was? :roll: :mrgreen:

Mimo że nie piję chyba i ja się dosiądę

Ja to nawet za Wasze piwo zapłacę, jak pozwolicie.Jak nie będzie słowa o polityce to jeszcze jedna kolejkę ..

PS:Stary, ale

Putin wezwał Wielką Dumę Narodową i mówi: -Tak dalej k***a nie może być! Musimy zmienić strefy czasowe ziemi. -Dzwonię dziś do Pekinu złożyć życzenia urodzinowe, a on mi mówi, że to było wczoraj. - Dzwonię dziś do Warszawy z kondolencjami, a oni mi mówią, że jeszcze nie wylecieli....

Edit : czarny humorek

PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 22:02 
Moderator

El-Diablo napisał(a):
R M F napisał(a):
cali napisał(a):
Jano, chyba sie w Międzybrodziu piwa napijemy ;)
A pozwolicie dosiąść się do Was? :roll: :mrgreen:

Mimo że nie piję chyba i ja się dosiądę

byś spróbował nie.... ja ma listę i sprawdzam obecność

Panowie może jestem nadpobudliwy ale jak się będziecie mi tutaj denerwować z powodów politycznych to wprowadzę stosowny zakaz rozmów na tematy polityczne oraz religijne i co tam jeszcze w regulaminie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 22:20 
Moderator

ja bym wprowadzil zakaz rozmow o modelarstwie, a za kazdy wstawiony filmik nie konczacy sie poteznym crashem bym banowal na pol roku ...
co na pole wyjade to jak nieprzyoram .....
ino mi nerwy psujecie .....

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 07:28 
modelarz

Tak czytam te Wasze wpisy i z dyskusji na temat katastrofy smoleńskiej po prostu śmiać mi się chce. Zaraz po katastrofie przypuszczano jak do tego najprawdopodobnie doszło. Śledztwo potwierdziło. To, że Rosja zajęła twarde stanowisko nam się nie podoba. Nie podoba bo to Rosja ? Akurat Im najbardziej "zależało", aby ten samolot spuścić na ziemię. Polska dla Rosji jest takim "zagrożeniem", że rzeczywiście musięli się imać takich metod. Przestańcie siać plotki o dziwnych sztucznych chmurach i innych pułapkach jakie to Rosja przygotowała, aby ten samolot nie doleciał. Gdyby była dobra pogoda z należytą widocznością samolot by wylądował, Kaczyński z całą ekipą uczciłby pamięć ofiar Katynia, wróciłby do kraju i wtedy byłby to "ogromny cios" dla Rosji z którego trudno by było się Jej pozbierać. Bzdury, bzdury, bzdury... Po prostu ze względu na warunki odmówili pozwolenia na lądowanie, gdyż lotnisko nie przygotowane było na takie samoloty w takiej pogodzie (brak ILS), wysyłali na lotniska zapasowe a zapewne nasz Prezydent stanowczo postanowił lądować, wydając odpowiednie dyspozycje dla generała Błasiaka. Cóż mógł zrobić Protasiuk wobec postawy naczelnego dowódcy ? Podjął próbę niestety tragiczną. To tyle jeżeli chodzi o postrzeganie tej tragedii. A na to, że prubujemy zahukać Rosję niech posłuży inny przykład: Wyobraźmy sobie, że ta katastrofa miała miejsce w Stanach. Czy uwierzylibyśmy w wynik (niekorzystny dla nas) śledztwa postawiony przez prokuraturę USA ? Napewno tak i nie byłoby dyskusji. Dlaczego więc nie wierzyć Rosji ? Bo to Rosja ?

" ......" - czytaj ironicznie

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 11:26 
modelarz

JarekF napisał(a):
Po prostu ze względu na warunki odmówili pozwolenia na lądowanie, gdyż lotnisko nie przygotowane było na takie samoloty w takiej pogodzie (brak ILS), wysyłali na lotniska zapasowe

Problem w tym, że wcale tak nie zrobili, więc calutkie tłumaczenie bierze w łeb. Relatywizacja.

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 14:44 
Moderator

Nie zabijcie mnie - ale wlasnie uslyszalem teksta i musze sie podzielic .....
Jest ostateczny dowod na to, ze sp. Lech Kaczynski - nie pilotowal TU samodzielnie - po szczegolowych badaniach i przesluchaniach ostatecznie potwierdzono, ze na wyposazeniu TU-154 ..... NIE znajdowal sie ani fotelik anie tez poddupnik dla dzieci .....

:oops:

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 18:23 
modelarz

Mammuth nie obrażaj poglądów politycznych innych , bo Twoich nikt nie obraża .

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 18:36 
Moderator

a coz takiego Cie obrazilo ?
stwierdzenie faktu, ze byl kurduplowatego wzrostu ?
to przeca polityk - ma miec w glowie a nie byc modelem

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 19:09 
modelarz

Suchy a jak by Mammuth "kochał" Tuska a go wcześniej obrażano to dlaczego nie broniłeś uczuć politycznych kolegi?
Hipokryzja przygniotła?

Tomasz (robintom)

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 21:50 
modelarz

gdzie przyczyna ? proste .... cala produkcja w Chinach , a żeby konsumować to trzeba produkować , cudow nie ma . A jakąś młodzi koledzy nie pamiętają powojennej historii gdzie państwa alianckie zachodniej europy porzuciły nas na łaskę naszego wschodniego brata ... Kiedy oni budowali dobrobyt my komunizm. A bogactwo np. Anglii spłynęło potem Indii i innych koloni wiec ... Panowie historia i odrobina realizmu. Oczywiście jest tak jak opisał Chomik ale na to złożyło się wiele czynników... co zresztą nie jest usprawiedliwieniem na nic ... jak byłem zwolennikiem bycia w unii teraz to uważam za błąd ale to znowu inny temat .

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 15:08 
JarekF napisał(a):
Zaraz po katastrofie przypuszczano jak do tego najprawdopodobnie doszło. Śledztwo potwierdziło. To, że Rosja zajęła twarde stanowisko nam się nie podoba. Nie podoba bo to Rosja ? Akurat Im najbardziej "zależało", aby ten samolot spuścić na ziemię. Polska dla Rosji jest takim "zagrożeniem", że rzeczywiście musięli się imać takich metod. Przestańcie siać plotki o dziwnych sztucznych chmurach i innych pułapkach jakie to Rosja przygotowała, aby ten samolot nie doleciał. Gdyby była dobra pogoda z należytą widocznością samolot by wylądował, Kaczyński z całą ekipą uczciłby pamięć ofiar Katynia, wróciłby do kraju i wtedy byłby to "ogromny cios" dla Rosji z którego trudno by było się Jej pozbierać. Bzdury, bzdury, bzdury

Tu należałoby najpierw zastanowić się nad tym jakim krajem jest Rosja. Może niektórzy sądzą, że jest to kraj demokratyczny, szanujący prawo wewnętrzne i międzynarodowe, kraj w którym opozycja może normalnie funkcjonować a informacji dostarczają wolne media. Otóż nic z tych rzeczy! Wystarczy posłuchać co mówią rosyjscy dysydenci, ukrywający się na zachodzie, wystarczy obserwować wydażenia na świecie. Rosyjskie więzienia są pełne opozycjonistów, a nawet biznesmenów którzy nie podporządkowali sie oligarchii. Służby specjalne potrafią nawet za granicą zabijać niewygodnych ludzi (patrz przykład Litwinienki). Piszesz o rosyjskim śledztwie, ale jakie śledztwo masz na myśli? to w czasie którego niszczono dowody na miejscu katastrofy? To śledztwo, w którym eksperci rosyjscy mówią że nawet gdyby szympansy były na wieży, to i tak wina by była po stronie polaków? Piszesz, że Polska nie jest dla Rosji żadnym zagrożeniem. To fakt, i może też przyczyna, dla której Rosja traktuje nas właśnie tak jak to robi.

JarekF napisał(a):
A na to, że prubujemy zahukać Rosję niech posłuży inny przykład: Wyobraźmy sobie, że ta katastrofa miała miejsce w Stanach. Czy uwierzylibyśmy w wynik (niekorzystny dla nas) śledztwa postawiony przez prokuraturę USA ? Napewno tak i nie byłoby dyskusji. Dlaczego więc nie wierzyć Rosji ? Bo to Rosja ?

A dlaczego mielibyśmy jej bezgranicznie wierzyć? Bo przez 60 lat utrzymywała, że Polaków w Katyniu zamordowali Niemcy? Bo przez 50 lat mieliśmy komunizm? Bo bardzo popularne jest tam przysłowie: "Kurica nie ptica - Polsza nie zagranica"? Bo grają nie fair przy kontrakcie gazowym? Bo protestują przeciw bazie "Patriotów" na naszym terenie (choć jest to broń typowo defensywna) a sami w Kaliningardzie utrzymują bazę, o sile bojowej pewnie połowy naszych wszystkich wojsk. Tu nie chodzi o to, czy wierzyć Rosjanom, czy Amerykanom, tu chodzi o to aby być niezawisłym państwem, a nie zdanym na łaskę bądź niełaskę innego kraju.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 16:42 
modelarz

a kto Ci karze wierzyć .... ja nie wierze ale co z tego wynika ? tematu samolotu mam serdecznie dość jak i wielu innych .... Jako Polacy mamy inne problemy a to sprawa innego typu. Mnie bardziej przeraża sytuacja opisana w pierwszych postach i brak perspektyw z powodu braku koncepcji rozwiązań ekonomicznych. Podnoszenie podatków generuje zwiększenie kosztów produkcji co w konsekwencji prowadzi do upadku gospodarki.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 17:50 
Problem Marku tkwi w tym, że gospodarka nie żyje w oderwaniu od polityki. Popatrz choćby na poniższy cytat, z wcześniej przytaczanego przeze mnie artykułu:
Cytuj:
Komentując roszady personalne w EuRoPol Gazie SA, doradca Lecha Kaczyńskiego Janusz Kowalski poinformował, że jeśli dojdzie do umorzenia długów Gazpromowi, Kancelaria Prezydenta zawiadomi prokuraturę oraz zwróci się do Sejmu o powołanie komisji śledczej. Od tego momentu, obóz prezydenta Kaczyńskiego stał się główną przeszkodą na drodze do anulowania długów Gazpromu i przejęcia przez rosyjski koncern naftowy całkowitej kontroli nad dostawami gazu do Polski. Reasumując: Kaczyński i jego ludzie stali się główną przeszkodą do uzależnienia Polski od dostaw rosyjskiego gazu.

Popatrzmy na ceny cukru. Nawet w Niemczech jest tańszy. Na moment wróćmy jednak do lat 90-tych. Byliśmy potęgą cukrownictwa, ale polityka rządów pozwalała na taką prywatyzację, w której zagraniczny inwestor kupował cukrownię tylko po to, by po pół roku ja zamknąć, likwidując w ten sposób konkurencję. Ludzi którzy wtedy protestowali nazywano oszołomami, zaściankowymi prymitywami, którzy nie dorośli do wolnego rynku. Dziś mamy cukier po 5 zł, zamiast zarabiać kokosy na wzroście jego cen na rynkach światowych.
A tak na marginesie, to zauważyłem również wśród moich znajomych zmęczenie polityką. Nie chcą o niej rozmawiać, choć jeszcze niedawno nią żyli. Wszyscy głosowali w poprzednich wyborach parlamentarnych na platformę :lol:

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 17:59 
modelarz

Przypomnijmy sobie, jak załatwili posła G. Janowskiego, który najsilniej sprzeciwiał się prywatyzacji polskich cukrowni. Dalej nie czujecie tematu...?

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 18:31 
modelarz

ja czuje i może nawet więcej widzę niż inni ale ........ co ja poradzę ze Polacy są tacy jacy są ? pseudodemoktacja i wszechmanipulacja .... zresztą szkoda gadać . To jest ciekawe .
http://www.stopcodex.pl/2010/09/wielka- ... -ziola-ue/
http://www.stopcodex.pl/2011/03/dyrekty ... -w-sadzie/
POTRZEBNYCH JEST MILION PODPISÓW (PETYCJA): http://www.gopetition.com/petition/39757/sign.html/

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 18:38 
Marku, jeśli chodzi o Jewropskij Sojuz, jak mawiają nasi sąsiedzi ze wschodu, to ja w referendum akcesyjnym głosowałem przeciwko wejściu Polski do UE. Z każdym dniem, jestem coraz bardziej przekonany co do słuszności mej decyzji. Już w swojej historii przerabialimy komunę...

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 19:21 
Moderator

nie mam nic przeciw dyskusji ale jak źle sie potoczy i będą fochy to będę bił!

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 19:24 
modelarz

kiedyś uważałem ze to był dobry pomysł ale teraz widzę ze byłem w błędzie ..... ale to bardziej wina naszych polityków jak i podporządkowaniem się woli unii z pominięciem interesów kraju. No może jeszcze dbałość o interesy własne ale to znowu inna bajka

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 19:25 
modelarz

kogo będziesz bił ?? a Ty będziesz cenzorem ?

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 19:28 
utopia napisał(a):
nie mam nic przeciw dyskusji ale jak źle sie potoczy i będą fochy to będę bił!

To są "groźby karalne" :lol:

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 19:34 
Moderator

luke napisał(a):
To są "groźby karalne" :lol:

Nooo, i za pokute trza to będzie potem wszystko wypić. A cukier drożeje, szczęście że ziemniaki jeszcze nie ;)

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 19:57 
Moderator

swego czasu jak pracowalem dla sieci komorkowych to dostalismy serie zlecen - przemalowanie wiez - na 7 paskow, zgodnie z dyrektywami unii.
paski mialy byc rownej wysokosci.
czasami mielismy do przemalowania wieze .... pomalowana rok wczesniej !!! bo paski nie byly rowne ....
wszystko zgodnie z dyrektywaUE !!!
domyslacie sie jakie to pieniadze ;)
w miedzyczasie pojezdzilem po UE i......
nie znalazlem nawet 1 wiezy pomalowanej zgodnie z tym co sobie UE wymyslila ....
tyle o dopasowywaniu sie do UE...

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 20:02 
modelarz

A ja uważam, że Unia Europejska nie jest złem dla Polski. Złem są politycy, którzy rządzą naszym krajem i podejmują strategiczne decyzje. Niestety, ale czasami trzeba Unii powiedzieć Fuck Off.

Może to zbyt drastyczne co napiszę, ale mam takie odczucia. Dzięki naszym decydentom Polska jest postrzegana w Europie jak taka Ku..a, co to każdy wykorzysta i zostawi pod lasem nie zapłaciwszy. Trzeba być twardym, nieugiętym i domagać się swego.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 20:08 
Moderator

o wlasnie - to co On powiedzial :)
slyszeliscie ja UK i Tony Blair negocjowali w sprawie doplat do rolnictwa ? francja chciala aby ograniczyc doplaty w uk zreszta zgodnie z jakims tam rozporzadzeniem - Tony owiedzial NIE - francja wiec ze UK moze zostac usunieta z UE jak sie nie zgodzi - odpowiedz byla krotka - usuncie nas :D
no ale do tego to trzeba miec jaja.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 20:15 
Moderator

Robert dokładnie tak, niemal z ust mi to wyjąłeś, ale jak jest się du...włazem bez wazeliny to jest tak jak jest.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 20:47 
modelarz

psepana Utopia ja obecujem ze bedem gzecnym

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 21:11 
JarekF napisał(a):
Trzeba być twardym, nieugiętym i domagać się swego.

mammuth napisał(a):

no ale do tego to trzeba miec jaja.

wojcio69 napisał(a):
Robert dokładnie tak, niemal z ust mi to wyjąłeś, ale jak jest się du...włazem bez wazeliny to jest tak jak jest.

Chłopaki, ja się z Wami zgadzam :o Tylko, że ja zastosowałbym tą zasadę do całej polskiej polityki zagranicznej :!:

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 21:35 
Moderator

A dlaczego tylko zagranicznej?
W układach międzynarodowych to jesteśmy jak ten człowiek z marmuru czy żelaza a na własnym podwórku to towarzystwo wzajemnej adoracji?

PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 22:40 
modelarz

jasne już to widzę ze my jako naród się podporządkujemy. Wyjeżdżając za granice to ok ale w kraju ?

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 01:17 
modelarz

Jako caly narod jestesmy beznadziejni , Ja , ty czy wy
to my i nasi ojcowie tworzylismy Polske , to my wybieralismy do wladzy
to my jestesmy winni ze wybralismy najwiekszy syf ze spoleczenstwa , ze zamiast budowac , to niszczymy ten kraj
ale to nie my bedziemy ponosic konsekwencje za to , tylko nasze dzieci
jak dobrze ,ze na dzien dzisiejszy naie ma mnie w Polsce i ze nie mam zamiaru pokazac tego krju synowi
,Jak dorosnie niech go pozna ,,, turystycznie , bo jest co zwiedzac i ogladac

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 09:19 
Moderator

no jak milo

chłopaki dyskutować możecie nawet o związkach mm czy kk ale nie chcemy by z powodu rozmowy ktoś chował do innych urazę

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 10:44 
modelarz

janosik72 napisał(a):
Jako caly narod jestesmy beznadziejni , Ja , ty czy wy
to my i nasi ojcowie tworzylismy Polske , to my wybieralismy do wladzy
to my jestesmy winni ze wybralismy najwiekszy syf ze spoleczenstwa , ze zamiast budowac , to niszczymy ten kraj
ale to nie my bedziemy ponosic konsekwencje za to , tylko nasze dzieci
jak dobrze ,ze na dzien dzisiejszy naie ma mnie w Polsce i ze nie mam zamiaru pokazac tego krju synowi
,Jak dorosnie niech go pozna ,,, turystycznie , bo jest co zwiedzac i ogladac

taaa czyli nie czujesz sie Polakiem... no OK twój wybór .... rozumiem emigracje ekonomiczna OK ale zachwycanie się jak bosko jest w UK a jaki syf w PL to mnie trochę irytuje. Zacytuje tu JKF "Nie pytajmy, co może zrobić dla nas ojczyzna. Pytajmy, co my możemy dla niej uczynić." jaki drugi "Nie módlcie się o łatwe życie. Módlcie się, żebyście byli silniejszymi ludźmi." To że masz żonę Polkę a synowi chcesz pokazywać skansen osobliwości ... PL. No comment

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 10:50 
modelarz

Oczywiście zasadę bycia twardym i domagać się swoich interesów trzeba prowadzić w całej polityce zagranicznej. To, że obecnie jest beznadzieja niech świadczy chociażby sprawa wiz do USA. Niemiec, Anglik, czy Francuz są takimi samymi obywatelami UE jak Polacy. Oni nie muszą mieć wizy, a od Polaka się wymaga. Ja jednak wbrew temu co napisał Janek i często wspomina Mammuth kocham Polskę i pracując w UK odczuwam ogromną tęsknotę. Jestem w Anglii tylko i wyłącznie ze względu na pracę i zarobki, bo sama Anglia mi się nie podoba i ma beznadziejną arhitekturę. Służba zdrowia jest do dupy. Tak, tak. Nie dziwcie się, że to Anglia. Moim marzeniem jest zarobić kasę i kupić sobie w Tatrach malutką działkę z domkiem. Chociaż na stare lata chciałbym, aby spałniło mi się to o czym marzyłem całe życie.

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 11:30 
modelarz

Jarku to zupełnie zrozumiale pewnie jakbym był młodszy itp.... tyle ze spotykałem polaków co będąc 2 lata w Niemczech zapominali polskiego ...

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 11:46 
modelarz

Zawsze zazdrościłem ludziom którym do szczęścia potrzebna jest tylko pełna micha.Takim jest wszędzie dobrze.
Zgadzam się z Markiem, fakt że wyjechało się z kraju który uważa się za "syfiasty" nie upowarznia nikogo do wydawania niepochlebnych opini o tym co zostawiło się za sobą. To kim jesteś teraz zawdzięczasz temu kim byłeś tutaj.Bluzgając na swoja przeszłość bluzgasz sam na siebie.

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 12:00 
Moderator

Marek_Spy napisał(a):
tyle ze spotykałem polaków co będąc 2 lata w Niemczech zapominali polskiego ...

To jest inny problem, czy tez może punkt widzenia na sprawę emigracji. I temat na inna dyskusję. Moge to zrozumieć. Z drugiej strony kultywowanie tradycji Polskości po 20 latach od wyjazdu z kraju to tak troche jak usiłowanie jazdy na dwóch koniach.

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 12:06 
Moderator

Marek_Spy napisał(a):
Jarku to zupełnie zrozumiale pewnie jakbym był młodszy itp.... tyle ze spotykałem polaków co będąc 2 lata w Niemczech zapominali polskiego ...

znam takich co tydzień po wyjeździe z kraju dzwoniąc mówili :"- jak to się mówiło po polsku?..." :lol:

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 12:10 
Moderator

Marek_Spy napisał(a):
Zacytuje tu JKF "Nie pytajmy, co może zrobić dla nas ojczyzna. Pytajmy, co my możemy dla niej uczynić."

To pytanie padlo w kraju gdze ludzie moga zyc godnie i stac ich na cukier ;) - jedz i glos takie glodne kawalki na Bialorus ciekawe co Ci powiedza tam.

Polska ? Nic mi dala i nie pytam co moge dla niej zrobic - bo jedyne co dostane w zamian - to kolejny kop w d...

P.S.
Anglia mi sie nie podoba - na starosc kupuje domek w Szkocji na zboczu gory w odleglosci minimum 100 km od najblizszego miasta.

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 12:16 
Moderator

czy Szkocja to miejsce gdzie faceci chodzą w spódniczkach a owce nerwowo oglądają się za siebie?

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 12:28 
Moderator

Obrazek ;P nie wyglada na specjalnie nerowa :D :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1