Teraz jest poniedziałek, 28 września 2026, 06:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: List z Polski.
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 18:54 
modelarz

"Kochana Mamusiu!

W Unii jest fajnie, niczego tu nie brakuje. Cukier jest po 4 zł za kg, benzyna po 5,50 zł za litr, masło po 4,10 zł za kostkę, chleb po 5,20 zł za bochenek, a paczka papierosów po 12 zł .
Jeśli chodzi o nasz dom, to latem przyjechał pan Helmut z Berlina . Najpierw postawił piwo, a potem pokazał akt własności z 1937 r. i powiedział, że teraz to jego ziemia i wszystko, co na niej. Może to i lepiej, i tak nie byłem w stanie płacić podatku katastralnego (Mamusia wie, 2% od wartości nieruchomości rocznie). Za to w przytułku mamy kolorową telewizję i fajne filmy .
Pracy na razie nie ma, ale mówią, że będzie. Jak dożyję, to za 6 lat będę mógł pracować w Niemczech albo Austrii.
W mieście budują nowy urząd . Unia dała trochę grosza. Firma Heńka Kowalskiego startowała w przetargu, ale rozstrzygano go w Brukseli i wygrali Szwedzi. Co prawda inżynierów sprowadzili od siebie, ale Heniek i tak się cieszy, bo uznali jego kwalifikacje i pozwolili nosić cegły. Niech sobie chłop zarobi, bo jego firma już nie wytrzymuje tego zwiększonego VAT-u w budownictwie . Chciał wysłać syna na studia do Francji, ale nie miał na to pieniędzy. Córka jednego z ministrów miała więcej szczęścia i dostała unijne stypendium. Chłopak Henia jest całkiem zdolny, więc zdawał na naszą politechnikę. Byłby się dostał, gdyby nie konkurencja młodzieży z innych krajów unijnych. W końcu tam uczelnie też są przepełnione. Na razie jest na darmowym stażu w hipermarkecie.
Ostatnio w mieście pojawiło się mnóstwo byłych rolników. Mówią coś o nierównej konkurencji, niskich dopłatach i limitach produkcyjnych. Nie wiem o co im chodzi, przecież mieli najwięcej zyskać na integracji .
Do domu naprzeciwko wprowadziło się młode małżeństwo - Tomek i Jacek. To bardzo wrażliwi ludzie, nawet starają się o adopcję. Pani kurator jest bardzo tolerancyjna i świeżo po aborcji, więc mają duże szanse.
Niech Mamusia na razie siedzi na tej Białorusi, bo tu szaleje eutanazja, zwłaszcza, że ubezpieczalnia już o Mamusię pytała.
To tyle, bo idę po zasiłek. Będę go pobierał jeszcze dwa miesiące.

Całuję mocno, Zdzisiek

P.S. Niech mi Mamusia przyśle kilo szynki, ale takiej ze zwykłego prosiaka, bo te nasze świecą po nocach.

P.P.S. Niech Mamusia wyśle ten list swoim znajomym. Może za kilkanaście lat do mnie wróci. Wtedy Polski już pewnie nie będzie, ale w końcu będę obywatelem nowego euroregionu."

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: List z Polski.
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 19:32 
modelarz

sama prawda...

ot: ale tan kawałek o świecącej szynce mnie rozbawił

optic 6 sport kanał 63/73.

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 20:18 
modelarz

hehe Jeszcze troche i z Polski nszego Vaterlandu zostanie tylko ... jezyk Polski
dlaczego ? bo mamy klopot z nauka jezyka obcego :-P

@ali1983
poczekaj jak wprowadza podatek katastralny od nieruchomosci
My ze znajomymi mowimy o nim kastralny , Bo to tak jakby Ci jaja urwali
harujesz by dom sobie postawic za 700klockow i pozniej zaplacisz rok w rok "podatek"
czemu w cudzyslowie ? zapytasz .
Bo to KU..... zlodziejstwo :evil:

Ostatnio edytowano czwartek, 17 marca 2011, 20:44 przez janosik72, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 20:41 
Moderator

A ja stanowczo zadam ogolnopolskich protestow przeciwko cenom paliw.
To jest skandal!!!
Cos z tym trzeba zrobic i to natychmiast !!!
Znowu polski rzad pokazuje ze ma swoich POddanych gleboko w :ass:
Zadam aby ceny paliw byly takie jak w europie - conajmniej 6.50 !!!

kto jest za niech sie wpisuje !!

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 20:45 
modelarz

Mammuth
tez Cie boli diesel po 1,43 hehe
spoko mnie tez

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 20:50 
Moderator

Janek - boli mnie 15l/100 benzyny na miescie po 1.40 za litr ... - po raz pierwszy w zyciu rozwazam zakup czegos ... az mnie boli jak to pisze ... ekonomicznego :ble:

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 21:14 
Moderator

mammuth napisał(a):
A ja stanowczo zadam ogolnopolskich protestow przeciwko cenom paliw.
To jest skandal!!!
Cos z tym trzeba zrobic i to natychmiast !!!
Znowu polski rzad pokazuje ze ma swoich POddanych gleboko w :ass:

kto jest za niech sie wpisuje !!
Czy Ty aby nie chcesz się dowiedzieć za co Kain zabił swoją siostrę Ablę...? :?

;) :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 21:35 
modelarz

Wiecie co.... ręce mi opadają.
Mam 25 lat, żonę i dwu miesięcznego synka. po 4 miesiącach, w końcu znalazłem jakąkolwiek prace. Jestem mgr wychowania fizycznego i pracuje 10 godz dziennie (nie licząc, w sumie 4 godzin dojazdu) na budowie. Od 3 dni nie znany mi łysy starszy facio pomiata mną jak szmatą, proponując mi najniższa krajową (jak się nie mylę 1360 zł brutto). Ceny jak każdy widzi, zresztą wyszczególnione wyżej.

Mam właśnie małego Filipa na kolanach i płakać mi się chce.... Jednak i dziś wieczór po raz kolejny ucałuję go kładąc spać, oraz o 4.15 rano gdy będę wstawał by zarobić choćby na niego.

I pytam, jak młody człowiek ma żyć w tym kraju ??
Gdzie są jakiekolwiek perspektywy ??

Tylko patrzeć jak nasz ukochany rząd, zrobi z nas drugą Ukrainę czy Białoruś, nagradzając się podwyżką, kupując sobie nowe samoloty czy wypasione fury do wożenia śmierdzącej lenistwem i kłamstwem dupy.....

No rozpacz...

Pozdrawiam !!

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 21:45 
modelarz

Chomik napisał(a):

w kazdym uksztaltowanym gospodarczo kraju europy

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 21:52 
Moderator

Niestety Chomik, tak to wlasnie wyglada, ale nie ludz sie ze inny rzad da Ci swietlana przyszlosc...
Bedzie dokladnie to samo, tylko bedzie marudzenie na inna partie. Z pustego to i Kaczynski nie naleje ;)

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 21:54 
modelarz

Mammuth
chyba pierwszy raz sie z Tba zgodze co do kazdego slowa co napisales :-)

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 22:03 
Moderator

A za to to nawet wypije debowe mocne zalatujace aluminium :D

przestali w szkle sprzedawac u mnie na wiosce :/

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 22:11 
modelarz

Lepsze jest piwo made in TESCO za 1,39 :lol: Wczoraj je znaleźliśmy w sklepie :nieufny: Coś typu "mocny full"

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 23:15 
modelarz

Marcus napisał(a):
Cukier jest po 4 zł za kg, benzyna po 5,50 zł za litr, masło po 4,10 zł za kostkę, chleb po 5,20 zł za bochenek

Generalnie kraj nieustannych cudów i promocji: wszystko po 5 zł! No ale chcieliście, to macie... :nieufny:

mammuth napisał(a):

Dosyć śmieszne odwrócenie kota ogonem, ale do tego i zarobki powinny być "jak w europie". Da się zrobić?

mammuth napisał(a):
Niestety Chomik, tak to wlasnie wyglada, ale nie ludz sie ze inny rzad da Ci swietlana przyszlosc...
Bedzie dokladnie to samo, tylko bedzie marudzenie na inna partie. Z pustego to i Kaczynski nie naleje ;)

To ja wolę, żeby mi choćby i Kaczyński nie nalewał niż leniwy cudak.

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2011, 23:30 
Moderator

Ladziu czy cudak czy kurdupel czy tez inny post komuch - nic nie zmienia jeszcze przez wiele wiele lat - kasa pusta, zachcialo sie do europy to jest co jest.
wydatki europejskie, zarobki polskie .
a swoja droga - to moje prywatne zdanie - jak nie ma co zrobic to lepiej nic nie robic niz robic na sile - przynajmniej nic taki nie sp....itoli jeszcze bardziej niz jest.
takie wlasnie elity polityczne sa w Polsce - polowa z przypadku polowa z ukladow :/

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 07:27 
Moderator

Skąd macie te ceny ? podjechałem na stację i jak człowiek zatankowałem benzynę po 4,80 zł
zatankowałem za całe 9 zł
to mój ulubiony żart - miny ludzi z tyłu bezcenne (z załogą stacji znamy się jak łyse konie)
żart tym lepszy że wystarczyło by mi to ledwo na powrót do garażu ..

Możemy się tylko wściekać na taką sytuację ale w którymś momencie człowiek zauważa że zmieniają się kolejne ekipy obiecujące cuda a cudów nadal brak . Po co się wiec wściekać na sąsiada że jest zwolennikiem innej partii ? O to właśnie chodzi w tym wszystkim . Naród skonfliktowany jest podatny na polityczne gierki . I zamiast zajmować się rządzeniem partie zajmują się zabawą w błocie. A powinno być tak - chcesz kogokolwiek rozliczać - najpierw sam dotrzymaj obietnic przedwyborczych .Powinien być zapis w konstytucji że słowo dane narodowi przed wyborami musi być dotrzymane pod groźbą skrócenia o głowę !
Jak myślicie ilu by zostało

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 07:46 
Moderator

O, o, oto mi chodziło, o skrócenie o głowę. A to wszystko przez Joanne Kathleen. Naczytali się tych jej książek o cudach i teraz społeczeństwo w amoku i czeka na cud, a cud już był w 1921r. nad Wisłą i więcej nie będzie chyba, że preziem w RP zostanie ktoś typu Copperfield. Trza brać przykład z Bibli (ostatecznie jesteśmy narodem chrześcijańskim - cokolwiek to znaczy), brać swój dorobek pod pachę i wyruszyć w podróż jak Mojżesz do ziemi obiecanej miodem i mlekiem płynącej, tylko nie zacznijmy nauczać, bo nawet do poczekalni nas nie wpuszczą.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 08:55 
janosik72 napisał(a):
Chomik napisał(a):

w kazdym uksztaltowanym gospodarczo kraju europy

Janku, pozwolisz będę Ciebie cytował ! :) Najlepsze podsumowanie tego co napisał Chomik !

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 13:55 
modelarz

Panowie, oczywiście zgadzam się, że w Polsce bardzo trudno się żyje, ale to samo dzieje się w całej Europie. No może poza małymi wyjątkami. Niemcy też bardzo narzekają i chodzą pogłoski o wycofaniu się ze strefy Euro i przejście na markę. Może to tylko plotki ? W UK. też nie różowo. W 2006 roku jak przyjechałem do Anglii benzyna kosztowała 0,86 funta a za 20 funtów robiłem zakupy żywności na cały tydzień. Dzisiaj zarabiam tyle samo co przed laty, benzyna kosztuje 1,50 a z 20-ką nie ma po co iść do sklepu. Oczywiście mimo tego porównanie do Polski jest bezdyskusyjne. Ale to nie wina rządów ? Ja już sam nie wiem gdzie szukać winy ? Czy to ten globalny kryzys ? Czy ciągłe wojny : Jugosławia, Irak, Afganistan, teraz szykuje się Libia, czy Tsunami i kataklizmy jakie nas dotykają ?
Co do jednego jestem pewien: Nawet zmiany ekip rządowych nie zmienią sytuacji. Beznadzieja totalna !
Przykład podany przez Chomika i Jego sytuacja jest wręcz patologią gospodarczą. Tragedia !

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 19:16 
modelarz

Będą wybory, można się odegrać :roll:.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 19:29 
Moderator

Adam... Wybory... Odegrać... A na kogo głosować? Napieralski (:) Pawlak (:) Kaczyński (:) Tusk (:) Zaryzykowałbym na Korwina-Mikke :lol: ale jeszcze nie załatwiłem sobie lokalu i roboty na innej długości i szerokości geograwicznej.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 19:55 
mammuth napisał(a):

Nie zgodzę się z Tobą Mamuth ;)
Każdy człowiek jest inny, i każdy rząd jest inny. Jeden kradnie mniej drugi więcej :lol: . Jednak to kogo wybierzemy, ma jakieś znaczenie.
Piszesz, że z pustego to i Kaczyński nie naleje. No ale przecie po to są rządy, polityka gospodarcza i monetarna a by ta kiesa nie była pusta.... W końcu w Polcsce co drugą zarobioną złotówkę oddajemy państwu.
Podążając za tokiem rozumowania Mamutha i Janosika z Polski powinni wyjechaż wszyscy. Kraj cały zaorać, czy wysadzić w powietrze? Ja chcę żyć tutaj. Tutaj wychowywać trójkę moich dzieci. Mam odwagę powiedzieć, że kocham ten kraj, te piekne krajobrazy z płaczącami wierzbami, bociany, prostokąty pól, piękne lasy i góry. Byłem w Irlandii - śliczny kraj, ale wcale nie chcę tam żyć...

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 20:01 
Administrator

my może narzekamy (robole i mali przedsiębiorcy) ale kapitał zagraniczny napływa do nas serszym strumieniem niżeli rozsiągnieta jest wisła w Warszawie

Ostatni news z naszegi miasta:

znana firma motoryzacyjna przedzię kipesko jak kiedyś przy maszynie robiło 4 chłopa tak teraz wyrabia się jeden ale zamarzyło im się że zarabią trochę $$$$ na lewo i wyyślili że postawią nową halę produkcyjną i zatrudnią 45 pracowników, ale pod warunkiem dotacji i że grunty na których bedzie dudowana hala właczą do KSSE czyli nie płacą za grunty podaktów i mają wiele innych ulag wszytko już klepniete. I co teraz robi owa firma ano cichaczem zwalnia 45 pracowników !!!! aby za rok przyjąć nowych 45 , czysty zysk ale dla kogo. to panstwo jest j......e.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 20:30 
Moderator

luke napisał(a):
Piszesz, że z pustego to i Kaczyński nie naleje. No ale przecie po to są rządy, polityka gospodarcza i monetarna a by ta kiesa nie była pusta....

Luke - moj dziadek zawsze mawial - z gowna bata nie ukrecisz.
Nie ma kasy, zarobki sa jakie sa, politykow mamy takich, ze zalatwiaja sprawy za samochod z przyciemnionymi szybami :lol:
Wydatki sa jakie sa - wplywy sa jakie sa.
Gdyby to bylo takie proste ..... napisac na kartce robimy to, robimy tamto - dac analitykom ekonomicznym i wio - niestety nie jest - jest zwykla przepychanka, jedynym pomyslem jest podpisac umowe z rosja na dostawe gazu ewentualnie wysadzic rurociag ....
Kiedys pisalem - zaorac w cholere jasna razem z obecnymi ukladami, wpuscic ludzi z pieniedzmi i wyobraznia.
Jak slysze te teksty o wyprzedawaniu Polski to mnie kladzie ze smiechu - jest polskie od dawna i co z tego ? plakietke sobie mozna powiesic - bo polskie i byc dumnym, nic innego z tego nie wynika - firmy ktore odlozyly swoja dume z bycia POLSKIM - robia kase na handlu zagranicznym, inne firmy sie obnosza z plakietkami dobre bo polskie i robia wielkie biznesy - w Polsce :lol:

Inna sprawa i to jest dla mnie fenomen - to politycznosc Polakow.
Kazdy prawie jest specjalista od polityki, niektorzy to nawet z pochodnia pojda innych przekonywac :lol: - a wybory jedne byly juz daaawno - kolejne beda za dluuugi czas.
Caly czas potyczki pisowcow kontra poowcy :shock:
Tutaj w uk - miesiac po wyborach juz nikt o nich nie mowi - po pol roku zapominaja na kogo glosowali, ida ludzie na piwo i zadnych rozmow o polityce nie ma - bo wiekszosc sama przyznaje - polityka jest nudna i nie maja o niej pojecia !!! Lepiej o laskach pogadac ;)
W pracy - zero rozmow o polityce, a spedzalem z kolesiami 5 dni na wyjazdach.
Znajomi - zero rozmow o polityce - bo i kogo to interesuje.
Telewizja - komicy robia sobie jaja z politykow - wszystkich jak leci
normalnie sielanka
W polsce natomiast - dzwonie do kuzyna - polityka, dzwonie do szwagra - polityka, dzwonie do BABCI !!! - polityka - przeklenstwo jakies - i kazdy z nich WIE NAJLEPIEJ i kazdy co innego :lol:

Moim ulubionym jest zas - nie glosuje na X dlatego ze ich popieram, ale dlatego aby Y nie wygralo :rotfl:

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 20:37 
Administrator

Robert bez obrary ale anglicy to głupi naród podobnie jak amerykanie itp. pórownanie do tego że nie gadają o polityce bo się nie znają tylko śwaidzcy o ich tempocie i mozna to porównać o rozmowach o własym domu czy zyciu prywatnym, przeca można iśc na piwo i o laskach pogadać.

Rozmowy może nie wiele wniosą w życie ale pozwalają orientowac się w sytuacji.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 20:41 
Moderator

Oj prowokujecie... jeszcze dojdzie do kłótni, bo ten głosował na tego a tamten na tamtego. Polityka to najlepszy i najszybszy sposób na kłótnię. A tak przy okazji, który z posłów lub senatorów para się modelarstwem RC? Co?

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 20:47 
Administrator

wojcio69 napisał(a):
Oj prowokujecie... jeszcze dojdzie do kłótni, bo ten głosował na tego a tamten na tamtego. Polityka to najlepszy i najszybszy sposób na kłótnię.

ale tylko w polsce :D

Ja ma gdzieś kto jest z jakiej parti jak się nazywa czy z kim sypia, wybrany polityk jest osobą która ma pracować na moją rzecz i naszego kaju.

zawsze myślałem że rada miasta, rada gminy , sejm , senat to zróbr n obób które wspólnie coś tam kominują ale niestety to wyścig szczórów.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 20:51 
Moderator

Moze i glupi narod Marcin.
Mozemy sie smiac ze w biurze jak zarowka padnie to po elektryka dzwonia, a pracownicy maja zakaz jej wymiany bo nie sa kwalifikowani - smialem sie z tego - teraz widze ze to ma sens. (chociaz bywaja przypadki skrajnego debilizmu - jak kobieta lizak byla chora to nauczyciele odmowili przeprowadzania dzieci przez ulice - bo nie sa kwalifikowani !!!) generalnie - ja zarobie na tym - kto inny na tamtym - wszyscy sa szczesliwi.
Polak jak czegos nie potrafi to sie nie przyzna - musi sie znac na wszystkim, miec o wszystkim wyrobione zdanie i bedzie walczyl jak lew o to czy lepszy jest X czy tez Y.
Ale to glupi angole zarabiaja i nie martwia sie z czego zaplacic ten rachunek czy tamten, a madrzy Polacy klepia biede - mimo ze sie tak swietnie znaja na polityce - to nie zarabiaja nawet 1/10 tego co politycy na ktorych tak bluznia ;)

Co do klotni Wojciu - mnie niczyje poglady nie przeszkadzaja i ja sie obrazac o nic nie mam zamiaru - mozna przeciez wymieniac poglady kulturalnie, a nie obrazac sie - bo ktos ma inne zdanie niz ja :D :D :D :D

Tak zalatwilismy sprawe elektryki kontra spalinowcy - posmialismy sie z siebie nawzajem - nikt nikogo nie przekonal, na piwo sie umowilismy i to niejedno :)

PS. kolega mnie przekonywal do spalin niedawno - kupil autko - spedzil pol godziny na odpalaniu, potem na regulacjach , potem na odpalaniu i przywalil w kraweznik :D i se kurna nie pojezdzilem i wiem ze elektryki sa i tak lepsze :P ;)

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 21:23 
Moderator

No i dlatego latam elekrykami ;)

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 21:31 
Robert, czytając Twoje posty można dojść do wniosku, że niejako "położyłeś już lagę" na Polsce. Sugerujesz, że tu i tak nic się nie zmieni. I może masz racje. Siedzisz w UK i z pewnego dystansu obserwujesz "poskie przepychanki". Ja absolutnie, nie dziwię się tym, którzy wyjechali. Sam sporo podróżuję, i widzę ogromną różnicę w poukładaniu spraw w Polsce a np. Nieczech, czy Irlandii. No ale co powiesz takim jak Chomik, ja i pewnie jeszcze kilkunastu milionom? Nie idźcie do wyborów bo i tak nic się nie zmieni?
Piszesz, że anglicy nie interesują sie polityką. Super, tylko oni mają mocne, bogate państwo. Czy zawdzięczają to temu, że nie wkręcają samemu żarówek w pracy? Śmiem wątpić. Raczej temu, że mają od zawsze zupełnie inną sytuację geopolityczną, a co za tym idzie i historię. Oni mogą o tej historii nic nie wiedzieć, i mieć ją gdzieś, podobnie jak jakiś zaściankowy patriotyzm, ale to ona zadecydowała o ich dniu dzisiejszym.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 21:34 
modelarz

Mammuth dodaj jeszcze ze ten glupi narod nie ma klopotow gospodarczych takich jak ten Polski narod
ze glupi anglik nie wymienia sam tlumika w aucie ,i ze jak w rowerze spadnie keta to zadzwoni po service , Bo i z jakiej racji ma brudzic rece ?
Ze wieczory sie spedza w knajpkach na kolacjach z rodzina i przyjaciolmi
No ale skad ten glupi narod ma wiedziec ze to mozna zrobic samemu ? i ze zamiast w weekndowy wieczor sie bawic ze znajomymi, mozna posiedziec w domu , przy puszce piwa
Rozbrajajace :-)

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 21:45 
Moderator

Dodać jeszcze wypada, że ten głupi naród swoją pozycję kształtuje od kilkuset lat a Polska od zaledwie 93 i to jeszcze z przerwą 45-letnią.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 21:50 
Moderator

Nie sugeruje ze nie warto isc do wyborow, bardziej chodzi mi o to, zeby nie zyc polityka - szkoda zdrowia, oraz nie ludzic sie, ze jakby inna partia wygrala to bylo by bog jeden wie jak dobrze.
W ten sposob co 4 lata w Polsce rzadzi inna partia bo poprzednia sie nie sprawdzila - ta partia spedza pierwsze 2 lata na rozpie..... tego co poprzednia zrobila :/
Moim zdaniem sytuacja w PL jest patowa i przykro mi jak slysze co sie dzieje - zostawilem tam czesc rodziny i przyjaciol wiec pojecie jakies mam.
A wracac nie mam zamiaru - szkoda nerwow, dluzej pozyje ;)

Janek - lubie siedziec z puszka piwa wieczorem w domciu :D
To wynika z zarobkow i wygodnictwa - niestety - masz kase to i w Polsce nie bedziesz sobie sam przy aucie dlubal - nie masz - to kanal i do roboty
- kiedys w pl spedzalem czas dlubiac przy aucie - teraz to kilka dni sie zbieram aby zarowke wymienic ....
Na plus jest to, ze Polacy sie zaadoptuja do lepszego i gorszego - Anglicy do gorszego nie maja szans - usiada bezradnie i beda sie zalic nad soba - z tego mozemy byc dumni - nie damy sie chocby nie wiem co :)

Maly edit w ostatnim zdaniu ..

PostNapisane: piątek, 18 marca 2011, 22:03 
modelarz

luke napisał(a):
No ale przecie po to są rządy, polityka gospodarcza i monetarna a by ta kiesa nie była pusta.... W końcu w Polcsce co drugą zarobioną złotówkę oddajemy państwu.

Niestety jest jeszcze gorzej.
Sumaryczne obciążenie podatkowe wynosi około 82%
Jeśli ktoś nie ma na kogo głosować niech idzie i odda głos nieważny. Od 20 lat w rządzie są te same ryje, które przed kamerami kłócą się a później idą na wódkę.
Jak może być dobrze w kraju w którym rząd próbuje już drugi raz wprowadzić cenzurę internetu, Podnosi podatki, a premier kłamie na każdym kroku.

Polecam posłuchać radia wolnościowego kontestacja a tu jest agregator blogów kontestatorzy

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 00:20 
modelarz

"Bul nadzieji", jak zwykł pisać Gajowy Wpadka Kompromitowski... Żenuła.

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 07:29 
Moderator

No i taki obiat może być ciężko strawny. I jak tu powiedzieć: musztarda po obietzie?

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 08:32 
modelarz

Robot_ napisał(a):
Niestety jest jeszcze gorzej.
Sumaryczne obciążenie podatkowe wynosi około 82%
Jeśli ktoś nie ma na kogo głosować niech idzie i odda głos nieważny. Od 20 lat w rządzie są te same ryje, które przed kamerami kłócą się a później idą na wódkę.
Jak może być dobrze w kraju w którym rząd próbuje już drugi raz wprowadzić cenzurę internetu, Podnosi podatki, a premier kłamie na każdym kroku.

O to właśnie chodzi. Na Wiejskiej wciąż są te same gęby, a jak patrze w wiadomościach na jakieś skróty to ich tam nawet połowy nie ma !!
Na kogo mamy głosować ?? Jak oni wszyscy już bili i dali ciała.
A tego sepleniącego kretyna to był na pal nabił........

Szkoda słów....

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 10:31 
modelarz

Chomik napisał(a):
O to właśnie chodzi. Na Wiejskiej wciąż są te same gęby, a jak patrze w wiadomościach na jakieś skróty to ich tam nawet połowy nie ma !!
Na kogo mamy głosować ?? Jak oni wszyscy już bili i dali ciała.
A tego sepleniącego kretyna to był na pal nabił........

Szkoda słów....

Jedyną osobą na którą warto głosować to Korwin i jego partia.
Każdy inna obecna w sejmie stosuje zamordyzm, ogranicza wolności obywatelskie i podnosi podatki.

Jak to możliwe że ryży podniósł VAT na obrania dla niemowląt bo mu unia kazała? Anglia też jest w Unii i ma VAT 0%.
Co ta za niepodległość jak jakaś biurwa w Brukseli powie że mamy podnieść VAT to premier z pokorą to robi?
Byłem na delegacji w Niemczech cena cukru 0,6 Euro (2,5 zł) w Polsce 5 zł.
Wielkość podatków w cenie benzyny wynosi ponad 100% (akcyza + VAT) źródło
Ceny wyższe niż na zachodzie a zarobki niższe.
Rząd zamiast obniżyć podatki i w ten sposób zwiększyć zatrudnienie, to je podnosi duszą gospodarkę.
Czego oczekiwać od ludzi którzy nie mają pojęcia o Krzywej Laffera

Na umowie o pracę mając 2000zł brutto, dostajemy na rękę 1459,48zł, a w sumie kosztujemy pracodawcę 2369,60zł. Na dzień dobry Państwo kradnie 910,12zł Kalkulator płac
Często się przewija dyskusja na temat cen w HobbyCity i w Polsce ale mało kto zdaje sobie sprawę ile z różnicy w cenach trafia do sprzedawcy a ile do budżetu.

Naprawdę istnieje inny wybór niż Tusk i Kaczyński.

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 10:31 
modelarz

wojcio69 napisał(a):
No i taki obiat może być ciężko strawny.

Żenuła, jak pisałem wcześniej. Wyciągać jedną literówkę po tylu latach, tylko po to, by bronić urzędasa spod żyrandola w godz. 10-18, bo potem pomidorówkę musi wpieprzyć, to na prawdę rozpaczliwe chwytanie się brzytwy.

wojcio69 napisał(a):
I jak tu powiedzieć: musztarda po obietzie?

Jak to jak? Po obiecie. Zwykła deklinacja. Ale jak się jest wpatrzonym w przewodnią siłę narodu, to jak i przewodnia siła, kłopoty z polskim można mieć.

Robot_, z tego co pamiętam, PiS zmniejszał obciążenia podatkowe. Wprowadził np. pseudoliniowy podatek 19%, ulgę ZUS itp.
Tak, tak, to nie PełO, pryszcze. Ci pseudoliberałowie zawsze podnosili podatki i kłamali w żywe oczy, niezależnie jak się wabili, bo chyba nie wiecie lub nie pamiętacie, że rządzą nie poraz pierwszy...
W okresie rządów PiSu przeżywałem małą stabilizację: pracowałem, godziwie zarabiałem, bezrobocie malało, gospodarka rosła, wiedziałem czego się po rządzie spodziewać, nie martwiłem się jutrem i spałem spokojnie. Przestępczość malała, bo nie było na nią przyzwolenia, jak teraz. Nikt nie próbował cenzurować mediów, netu. Mało, takiej wolności słowa i bezkarnego pyskowania na rząd i prezydenta nie było nigdy, jak wtedy.
Nie, nie musiałem się obawiać, że wejdą mi o 6 rano do mieszkania, jak to demonizowano. Obawiali się ci, którzy mieli coś na sumieniu - a że byli na wysokich stołkach, blisko głośników lub szklanych ekranów tudzież papierowych szmatławców, to było ich słychać i widać. Słychać i widać ich zresztą nadal.
Najlepsze jest to, że ryży pluje teraz swoim wyborcom w twarz, a ci zadowoleni stwierdzają: to deszczyk pada! Majowy! Odświeżający! Klapki na oczach i pelerynka przeciwdeszczowa.
Nie wiem, czy bym teraz na PiS głosował, ale jeżeli miałbym wybór: PiS - PO, to zdecydowanie PiS. Nie lubię być opluwany. Dobranoc.

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 11:31 
Moderator

Wiecie co, zawsze przed wyborami każdy z potencjalnych kandydatów obiecuje co to on zrobi dobrego i jak się poprawi nasza stopa życiowa, tylko potem jak się dostanie do sejmu, to g...no z tego wychodzi.
Dlatego bardzo, BARDZO, bardzo bym chciał aby do sejmu dostała się ekipa, która chciałaby jak najgorzej dla naszej stopy życiowej i gospodarki i kiedy już zasiądą w ławach sejmowych też niechby im g...no z tego wyszło.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1