Teraz jest sobota, 3 października 2026, 07:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Twinstar II inne wyposażenie
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2011, 20:32 
Witam,chcę dziś przedstawic moje nowe spojrzenie na znany, sprawdzony model twinstar II.W stosunku do kitu sprzedawanego zmieniłem:napęd to dwa inrunnery RAY 2845/9, i dwa regulatory RAY25A kupione jako tzw. "comboset", śmigła to APC-E 6X5,5, zasilanie silników to pakiet 3S LiPo 2400mAh kokam,serwa zasilane sa zewnętrznym becem MAXBEC Jeti 10A +pakiet2S LiPo 400mAh.Serwa to piec tower pro SG91R metal gearbox (piec bo zrezygnowałem z napędu steru kierunku).Całośc z płatowcem wazy 1440g, moc silników mierzona wattmeterem to 400-420W, prąd ok. 38A.Oczywiscie model wyposażyłem w klapy, ale zawiasy w/w wkleiłem na dolnej krawedzi profilu. Po zamknięciu klap nie ma prawie żadnej szczeliny.Klapy rowniez powiększyłem kosztem lotek. Lotki teraz kończą sie 1cm przed miejscem na serwo do ich wychylania, reszta krawedzi spływu to klapa. Ustawiłem dwa wychylenia pierwsze ok 30stopni, i drugie ok 80 stopni.To pierwsze fajnie wspomaga start, natomiast to drugie wychylenie mialo mocno hamowac model - i tak jest, ale siła nośna wzrasta mocno ze model leci powolutku, ale nie ma ochoty do lądowania... Jest jeszcze coś co odróżnia ten model od seryjnego - startuje sam z ziemi bez podwozia. Nie byloby to możliwe gdyby napędzały go normalne zawarte w zestawie 400'tki...

Tytuł: Re: Twinstar II inne wyposażenie
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2011, 21:58 
modelarz

No ekstra. Widzę, że klapy faktycznie przy lądowaniu pomagają.
Mój poleciał by ho ho a może jeszcze dalej. :D :D
Daj trochę fotek z bliska jak zrobiłeś klapy i lotki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2011, 22:37 
Proszę bardzo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 07:24 
modelarz

Na ostatnim zdjęciu widać jaki opór na całej swojej długości stawia stawia zawias lotki. Wychylona lotka jest zwichrowana. Zawias stawia również większy opór dla serwa a tym samym serwo ma większy pobór prądu podczas pracy. W normalnej eksploatacji to nie przeszkadza , ale piszesz że zastosowałeś megaBec 10A. To była konieczność czy miałeś akurat taki wolny ? W swoich modelach MPX odcinam oryginalne zawiasy i zastępuję je zawiasami płaskimi ze sztyftem. Wszystko chodzi lekko i płynnie. Jest z tym trochę zachodu ale nie jest specjalnie trudne. Klapy są naprawdę przydatne. Doceniłem je w Fun Cub-bie i Mentorze.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1