Teraz jest poniedziałek, 5 października 2026, 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy to problem czy nie ????? - trochę pilne.
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 21:40 
modelarz

Mam dwa serwa cyfrowe które będą napędzały dwie połówki steru wysokości. Model to oczywiście Minimoa 3,4 m.
A problem to nierówne wychylanie dźwigni w obu serwach. Chodzi o to, że jedno serwo zaczyna szybciej podnosić ster a drugie wolniej. Jak pierwsza połówka dojdzie do około 3-3,5~4 mm dopiero zaczyna podnosić się druga połówka steru. Jak drążek wychyle do końca to obie połówki są wychylone o tą samą wartość, czyli to drugie serwo które zaczyna później dogania po pewnym czasie to pierwsza.

Przy szybkim operowaniu drążkiem praktycznie jest to niezauważalne, ale jak chcę unieść lub opuścić ster niewiele tak o 5-10 mm to widać różnicę gołym okiem. Po zatrzymaniu drążka w jednej pozycji obie połówki steru są na tej samej wysokości.

No i moje pytania:
1. Czy można coś zrobić z serwem cyfrowym aby szybciej reagowało?
2. Czy przy takim modelu ma to znaczenie?
3. Czy wywalić te serwa i dać nowe?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czy to problem czy nie ????? - trochę pilne.
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 22:02 
Moderator

podaj jak to podlaczasz - jakie radio i tak dalej czy to ten sam kanal i kabel Y czy co tam
na osobnych kanalach mozna osobno trymowac i ustawiac wychylenia - pod obciazeniem moze to inaczej pracowac, a jak masz latac i sie tym stresowac to lepiej wymien ;)
zacznij od podlaczenia innych serw i zobacz co sie dzieje, zamien serwa miejscami (jesli sa na osobnych kanalach i porownaj co sie dzieje)
i daj fotki !

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 22:43 
modelarz

No tak sorry.
Radio to Futaba T10, Podłączam to do kanału 2 i 8 jako program AILVATOR.
Problem nie polega na trymowaniu ponieważ obie połówki steru wysokości są ustawione w neutrum identycznie.
Jutro sprawdzę czy to szybsze serwo dział tak samo na 8 i 2 kanale oraz jak się zachowują oba serwa na kabelku Y.

EDIT.
Nie wytrzymałem i sprawdziłem
Jednak wina serwa. Nie ma znaczenia czy szybsze serwo podłącze do 2 czy 8 kanału. Również na kabelku Y też widać jak delikatnie serwo jest szybsze.
No cóż trzeba będzie rozbebeszyć ogon i wymienić oba serwa.
Cholera szkoda bo fajne szybkie i mocne no ale cóż :evil:

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 08:51 
Moderator

Konrad współczuję, bo trochę roboty będziesz miał.
Na przyszłość powiem jak ja to robię.
Ustawiam serwa obok siebie (najczęściej przyklejam do podłoża na taśmie dwustronnie klejącej).
Do dźwigni serwa mocuję (zazwyczaj na plastelinę) bambusowy patyczek od szaszłyków (dobrze nadaje się też na bowdeny).
Wydłużam w ten sposób dźwignię serwa po to aby sprawdzić czy mają takie same kąty wychyleń i przy okazji czy czas reakcji jest taki sam.
Zdecydowanie lepiej to widać na takiej długiej dźwigni jak na krótkiej.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 09:07 
modelarz

A JA POWIEM TAK WYSTARCZY ZROBIĆ JEDEN PROSTY TEST I ZROBIĆ TO BEZ TRYMEROWANIA :)
Nie wiem jakiej firmy są te serwa bo w pewnym stopniu to też ma znaczenie ale w takich wypadkach znaczenie ma trymerowanie jednego serwa a drugiego nie!!! A z jakiego powodu trymerujemy:):):)!!! A no z takiego żeby były równo to chyba oczywiste :) tyle że czasami ta operacja jest zbędna bo wystarczy na jednym serwie (tym co bedziemy trymerować) obrucić dzwignię o 180 stopni iii..... okaże się że neutrum jest zupełnie w innym miejscu :).

Proponuje wyzerować trymery i pobawić się w obracanie dzwigni i wyregulowanie steru bez trymerowania :) efekt będzie napewno :) Oczywiście zakładam że serwa są identyczne i są tak samo zamocowane na prawej jak i na lewej stronie co oznacza właśnie tyle że jedna z dzwigni działa z prawej strony serwa a druga z lewej co generalnie oznacza że jedno serwo pracuje w innym kierunku niż drugie i napewno na jednym masz rewers :)

I teraz najśmieszniejsze :) cyfrowe serwa zazwyczaj są programowane więc rewers w nadajniku to nie to samo co przeprogramowanie serwa, problem jest spory kiedy nie mamy programatora bo serwa poruszaja się w inne strony.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 09:30 
modelarz

Wartosci subtrim dla obu kanalow na zero i expo na zero + ten kanału master tez na zero, mix kanałów trzeba ustawić wychylenia na 100%

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 18:06 
modelarz

Graffi albo ja nie kumam o czym mówisz albo coś źle napisałem. Pewnie to ja nie kumam.
Napisze to jeszcze raz tu chodzi o szybkość serwa, nie rozumiem co tu może zmienić trymerowanie.
Ja trymerowanie rozumiem tak; mam serwo ustawione w neutrum =0 stopni. Jak popchnę trymer to dźwignia na serwie wychyli się o x stopni od neutrum.

Tu sytuacja jest taka, że po wychyleniu drążka serwa startują z różną prędkością, prawe serwo już podniosło ster o 3 mm a lewe jeszcze śpi sobie w neutrum.
Prawe serwo dochodzi do zadanej (prze zemnie wysokości) i stoi a po 1/2 sekundy dopiero dolatuje lewa połówka steru i kończy swój bieg dokładnie na tej samej wysokości co prawa połówka.

A dokładnie to wygląda to tak jakby jedno serwo miało prędkość np. 0,1 sek. a drugie 0,15. Oba działają i wychylają dokładnie tylko z inną prędkością.
A serwa są chińskie o te - BMS-393DMH Servo High Performance digital 22.5g / 0.09 sec / 4.3 kgs

Maciej ja nie ustawiam mixów mam taki program i go włączam. On sam za mnie wszystko robi. Mam w nim możliwość sterowanie jedynie wartościami wychyleń czyli 0d -100 do +100

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 18:52 
modelarz

Ja zrozumiałem bardzo dobrze :)

Identyczna sytuacja jest gdy łączysz serwa w zespół naprzykład do napędu kierunku ! Obrucenie dzwigni na serwie o 180 stopni ma ogronme znaczenie bo zębatka na serwie nie jest symetryczna, poprostu musisz ustawić serwa w identycznym położeniu neutrum, i to nie na oko trymerem tylko musisz znaleść zero nominalne i wtedy serwa działają tak samo w innym przypadku kończy się na programowaniu serw. Mało tego w zespole serwa muszą być umieszczone w tą samą strone a nie obrucone do siebie przewodami czy odwrotnie bo kierunek wychylania sie zmienia i włączenie rewersu daje tylko tyle że zaczynają pracować w tą samą stronę ale jedno z nich wykrywa ruch na - a drugie na + co nie zawsze sie równa takiemu samemu ruchowi! mimo że tak powinno być!

Z trymerowaniem w analogach nie ma sprawy przesuwasz subtrima i serwo dalej zachowuje się tak jakby zaczynało pracę od nominalnego zera, ale przy cyfrówkach już nie jest to takie oczywiste :)

W Twoim przypadku wychylenie steru w jedną stronę to ruch jednego serwa na + a drugiego na - i w momęcie kiedy jest jakikolwiek trymer czyli serwo nie znajduje się w nominalnym 0 stopni nie będzie chodzić równo nawet gdybyś wszystkie dzwigienki popychacze zrobił idealnie tak samo.

Kolejna kwestia to ustawiana prędkość serw cyfrowych, co można zmienic w dwojaki sposób
1. Programując serwo (ale zakładam że są fabrycznie zaprogramowane)
2. Nie wiem czy jest taka możliwość w Futabie ale w Jr 9XII mogę regulować prędkość każdego serwa z MENU
I tu pojawia sie śmieszna sprawa bo serwa na kanałach 1-5 mają tą samą wartość a od 6-9 inną i to po restarcie modelu.

Prozaicznie szukaj przyczyny tam gdzie jej nie ma lub myślisz że jej nie ma :)

Walczylem ostatnio z kolegą aby obrucił dzwigienke o 180 stopni był uparty ale w końcu to zrobił i okazalo się że serwa w zespole raptem przestały się grzać.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:30 
Moderator

Konrad kup te serwa http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... ts_id=5732 i masz po problemie.
Kupiłem, wkleiłem i nie mam problemów. Kąty wychyleń z dokładnością do 1 sekundy, różnica w czasie reakcji 0 sekund jedyny minus, to po włączeniu odbiornika lekko brzęczą - wystarczy zrobić maksymalne wychylenia w obie strony i się uciszają.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 19:47 
Moderator

Konrad ty mnie starsz takimi problemy ..

Malker też to radio miał zdajęsię

ale do sedna- miałem identyczny przypadek z analogowym serwem które żyło swoim zyciem i startowało z opóźnieniem
szybko zmarło

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 20:29 
modelarz

Miałem 9C, teraz mam 8FG i 9C ma prawie taki sam soft jak 10C.
Kilka razy miałem taki przypadek i wina leżała w ustawieniach.

Konrad: Może trzeba zastosować zwykły mixer a nie wymyślny program.

Prog.Mix 1
Master CH2
Slave (odpowiedni do podpiętego gdzie drugie serwo od SW)
TRIM NA +/on
LINK na +/on

Wychylenia w mixie 100% expo na 0%

SubTrim na Ch2 i CH zmixowanym na 0, trymery główne na zero

Dzwignie ustawić tak aby były tak samo ustawione, jeśli się nie da to Subtrimem ale nie do wartości 50/60/70.

Jeśli to nie pomoże, to widocznie coś z serwem.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 marca 2012, 20:32 przez Malker, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 20:32 
modelarz

Ja sie nie chce wtrącać.
Ale mając taki problem to bym najpierw użył programatora do serw cyfrowych i sprawdził czy mają ustawiona identyczna prędkość.
Jak się bawimy cyfrowymi to po całości i programator potrzebny.

Tomasz (robintom)

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 20:36 
Moderator

Jezeli zamienil kable miejscami i to wciaz to samo serwo sie spoznia to na 100% jest to wina serwa, nie ustawien radia.
Cyfrowe - fakt - moze da ma cos z programem to serwo, moze ma opoznienie ustawione (nie wiem tak naprawde co da sie w nich ustawiac - ja u siebie to w jeti boxie ustawiam i to w odbiorniku sie miksuje)
Masz kaske - zmien na Savoxy ;)

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 20:53 
Administrator

Graffi_25 napisał(a):

2. Nie wiem czy jest taka możliwość w Futabie ale w Jr 9XII mogę regulować prędkość każdego serwa z MENU

to samo chciałem napisać, bo też mam JR9XII :)

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 21:11 
modelarz

No więc chłopaki to nie wina serwe.
Mam pięć kompletów (nie pytajcie skąd i dla czego :) ) zarówno cyfrowe jak i analogi.
Mam takie Savoxy, BMS dwa różne rodzaje cyfry , Turingi analogi, HTX analogi, HD cyfra

Problem jest we wszystkich!!!. To nie jest moim zdaniem wina serw jako takich. To są problemy z ustawieniem nadajnika lub tfu, tfu, tfu samego nadajnika.

Wywaliłem standardowy program czyli ALIEVATOR i zrobiłe tam jak Maciej napisał czyli MIX 1
Czyli:
Master CH 2
Slave CH8 i próba była też na CH5

Zresztą wstawie fotkę jak to ustawiłem
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 144.02 KiB | Przeglądane 7575 razy ]

No i sprawa odrobinę się poprawiła ale nie do końca. Przy szybkim ruszaniu dźwignią wyraźnie widać że jedna (zazwyczaj ta podłączona do CH2) drga szybciej a druga wolniej.
Na tą chwilę jeszcze nie panikuje ale muszę jeszcze pokombinować.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 21:20 
modelarz

A co to za offset 1% z ang. to jakieś odsunięcie lub przesunięcie ???

Jeszcze jedno ! Kanał 8 jest podłączony do jakiegoś przełącznika więc zniera z niego sygnał i w ten sposób ma dwa sygnały trzeba odłączyć oczywiście nie fizycznie tylko programowo przełącznik.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 marca 2012, 21:34 przez Graffi_25, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 21:28 
modelarz

Pytaj mnie. Pojęcia nie mam.
Jak w MASTER ustawiam:
CH 1 offset 0%
CH2 offset -1%
CH3 offset 0%
CH4 offset -1%
CH5 offset -100%
CH6 offset -2%
CH7 offset 0%
CH 8 offset 10%

Tego nie można edytować. Tak na prawdę to nie mam pojęcia co to jest. W instrukcji nic nie piszą.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 21:40 
modelarz

Zdaje się, że jest to przesunięcie neutrum serwa - dziwne, że jest to wartość stała w dodatku dla każdego kanału inna w dodatku jakieś losowe liczby (może to wartości trymera i subtrimów??????)
Kolejna sprawa - Spróbuj ustawić mix na czystym modelu ale samolot i np. kanał 2 i 8 oraz 2 i 5.

Szkoda, że nie ma krzywej dla mixu jak w 8FG - tam widać to wyraźnie.

Druga sprawa banalna !

Od czego jest serwo tester w nadajniku? :)
Wychylać po woli drążek i trzeba patrzeć na wartości w słupkach, czasami może to nie być widoczne na tym testerze ale moim zdaniem w tym wypadku będzie to widoczne.

Sprawdzałem u siebie w 8ce i Offset to przesunięcie, ja mam do ustawienia oś Y i oś X i odpowiednio krzywa przesuwa się w osi X i Y zmieniająć neutrum i charakterystyke ruchu serwa. Działać musi bo po to jest takie radio.

Czekam na dalszą odpowiedz.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 21:53 
modelarz

Maciej robie to na czystym modelu i na ACROBATIC czyli samolot. Tylko w tej opcji jest ALIEVATOR :) I dokładnie jak piszesz CH2 i 8 przy CH 2 i 5 mam problemy bo serwo z CH 5 automatycznie przestawia się o te 50% i musze dodatkowo je ustawiać, ponieważ zakres wychyleń tego serwa jest o 50% mniejsze.

Co do testów serw za pomocą nadajnika to faktycznie nie robiłem i muszę to jeszcze sprawdzić.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 22:05 
modelarz

Konrad_P napisał(a):
przy CH 2 i 5 mam problemy bo serwo z CH 5 automatycznie przestawia się o te 50% i musze dodatkowo je ustawiać, ponieważ zakres wychyleń tego serwa jest o 50% mniejsze.

A jeśli przestawi się orczyk na serwie o te 50% i ustawi mechanicznie tak jak jest to drugie serwo to zakresy są takie same i prędkości także?

Strefa czasowa: UTC + 1