Ja zrozumiałem bardzo dobrze
Identyczna sytuacja jest gdy łączysz serwa w zespół naprzykład do napędu kierunku ! Obrucenie dzwigni na serwie o 180 stopni ma ogronme znaczenie bo zębatka na serwie nie jest symetryczna, poprostu musisz ustawić serwa w identycznym położeniu neutrum, i to nie na oko trymerem tylko musisz znaleść zero nominalne i wtedy serwa działają tak samo w innym przypadku kończy się na programowaniu serw. Mało tego w zespole serwa muszą być umieszczone w tą samą strone a nie obrucone do siebie przewodami czy odwrotnie bo kierunek wychylania sie zmienia i włączenie rewersu daje tylko tyle że zaczynają pracować w tą samą stronę ale jedno z nich wykrywa ruch na - a drugie na + co nie zawsze sie równa takiemu samemu ruchowi! mimo że tak powinno być!
Z trymerowaniem w analogach nie ma sprawy przesuwasz subtrima i serwo dalej zachowuje się tak jakby zaczynało pracę od nominalnego zera, ale przy cyfrówkach już nie jest to takie oczywiste

W Twoim przypadku wychylenie steru w jedną stronę to ruch jednego serwa na + a drugiego na - i w momęcie kiedy jest jakikolwiek trymer czyli serwo nie znajduje się w nominalnym 0 stopni nie będzie chodzić równo nawet gdybyś wszystkie dzwigienki popychacze zrobił idealnie tak samo.
Kolejna kwestia to ustawiana prędkość serw cyfrowych, co można zmienic w dwojaki sposób
1. Programując serwo (ale zakładam że są fabrycznie zaprogramowane)
2. Nie wiem czy jest taka możliwość w Futabie ale w Jr 9XII mogę regulować prędkość każdego serwa z MENU
I tu pojawia sie śmieszna sprawa bo serwa na kanałach 1-5 mają tą samą wartość a od 6-9 inną i to po restarcie modelu.
Prozaicznie szukaj przyczyny tam gdzie jej nie ma lub myślisz że jej nie ma

Walczylem ostatnio z kolegą aby obrucił dzwigienke o 180 stopni był uparty ale w końcu to zrobił i okazalo się że serwa w zespole raptem przestały się grzać.