Teraz jest środa, 17 lipca 2019, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 19:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 60
Wiek: 59
Lokalizacja: Poznań
Czy można jednocześnie ładować dwa li-po połączone równolegle , czy każde li-po osobno .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 19:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2076
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Można, jest kilka warunków które trzeba spełnić ale można.
Pakiety muszą być tak samo rozładowane. Czyli muszą mieć bardzo zbliżone napięcia.
Więcej może napiszę ktoś bardziej w temacie.
Bo ja ładuję równolegle tylko takie same pakiety.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 21:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 181
Wiek: 41
Lokalizacja: Poznań
I pakiety muszą być takiej samej pojemności.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 21:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2076
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
tomtech napisał(a):
I pakiety muszą być takiej samej pojemności.
A to chyba nie koniecznie, kiedyś ładowałem razem 1300mAh i 1550mAh
I kompletnie nic im nie było

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 22:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 181
Wiek: 41
Lokalizacja: Poznań
A ja bym nie ryzykował, pierwsza opcja albo jeden będzie nie doładowany druga opcja jeden przeładowany ( w tym przypadku grozi pożarem)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 22:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2076
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Nie ma takiej opcji. Oba pakiety cały czas dążą do wyrównania potencjału. Więc cały czas mają takie same napięcie. Jedynym parametrem na którego podstawie ładowarka decyduje o naładowaniu jest właśnie napięcie. Ładowarka nie ma bladego pojęcia jakie pakiety są do niej podłączone. Przykładem jest jak Darek chciał ładować pakiet 3s i 4s jednocześnie. Wtedy to właśnie pakiety dążyły do wyrównania potencjału i pakiet 3s zapragnął być 4s. No i źle się to skończyło.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 22:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2482
Wiek: 53
Lokalizacja: Warszawa
Addriano1 napisał(a):
.................. Przykładem jest jak Darek chciał ładować pakiet 3s i 4s jednocześnie. Wtedy to właśnie pakiety dążyły do wyrównania potencjału i pakiet 3s zapragnął być 4s. No i źle się to skończyło

Nawet nie były podłączone do ładowarki, wystarczyło że były połączone równolegle i wystarczyło dosłownie kilka minut, żeby ten mniejszy zapalił się do bycia większym :lol:

Niestety spalił się żywcem z połową modelu :oops:

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 22:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 181
Wiek: 41
Lokalizacja: Poznań
Ale ja i tak bym się bał tak ładować.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 23:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2076
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Jeśli dobrze pamiętam to była już dyskusja na ten temat tu na forum. I Przemek japim wtedy podawał uzasadnienie. A wiem że jego chłopaki (synowie). Potrafią rozładowywać duże ilości pakietów i to naj szybciej w Polsce a i na świecie mają w tej dziedzinie spore osiągnięcia.
Polecam poszukać tego wątku.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka


Ps gdyby ktoś nie wiedział co synowie Przemka robią.

https://youtu.be/Ft8E0_IY6-4

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2019, 00:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 listopada 2015, 19:56
Posty: 78
Wiek: 54
Lokalizacja: Starachowice
oczywiście ze mozna :) od lat tak laduje lipo przy pomocy rozgaleznika na 6 wyjsc ,warunek, to samo napiecie pakietow ,ja laduje jednoczesnie 2x1000mah 2x2200 czy 3000 i 5000 bo akurat takie uzywam,nic zlego sie nie dzieje, minusem tego jest ze ladowarka nie moze dobrze zbalansowac ogniw przy rozjechanych roznie pakietach no i ta pajeczyna polaczen :) polecam takie ladowanie , warunkiem jest oczywiscie rozladowanie pakietow do zblizonych napiec , bo wiadomo ze jak sie podlaczy duzy pakiet rozladowany do 50% i podlaczymy takie malenstwo 1000mah rozladowane do minimum - tez sie nic nie stanie ale maly akumulatorek dostanie za duzo pradu od duzych pakietow z wyzszym napieciem, jak jest slaby pradowo to moze spuchnac, u siebie nie zauwazylem zadnych zlych obiawow, oczywiscie ladujemy z dozorem , warto sprawdzic palcem czy przypadkiem ktorys z małych pakietow nie nagrzewa sie nadmiernie bo to zly znak
identycznego ustrojstwa uzywam


Załączniki:
Screenshot_2019-06-08 Trójnik Rozgałęźnik HUB Panel Ładowarki LiPo XT60.png
Screenshot_2019-06-08 Trójnik Rozgałęźnik HUB Panel Ładowarki LiPo XT60.png [ 388.24 KiB | Przeglądane 476 razy ]

_________________
pozdrawiam
Darek
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2019, 06:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 60
Wiek: 59
Lokalizacja: Poznań
Dziękuję za odpowiedzi .Chodziło o jednakowe pakiety czyli 2 celowe o tej samej pojemności i jednoczesnym ładowaniu złączonych równolegle . Myślę ze tutaj nic nie powinno się stać . Jeżeli w przykładach podane były różne pojemności i ilość cel to bym miał obawy . Bo jak inna ilość cel to inne napięcie i też inna pojemność a co za tym idzie mieszanina wybuchowa. Z fizyki lub z elektrotechniki pamiętam że tylko te same parametry muszą być zachowane ale to było przy bateriach ni - mh i akumulatorach kwasowych . Natomiast li - po są do mnie nowością ( dla niektórych może nie ) stąd moje pytanie i takie przemyślenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2019, 15:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1550
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Podłączę się do tematu, Panowie/Panie.
Jak ładujecie pakiety o tym samym C i ładujecie x1 czy xwięcej Ca jeśli tak to jeśli bateria ma np 1500mAhów i chcecie ładować x3 czyli 4.5A
o ile skraca się wam czas ładowania i ile ustawiacie A na ładowarce biorąc pod uwagę ładowanie np 5 baterii naraz ?
Jaki jest spadek natężenia prądu przy ładowaniu równoległym ??

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2019, 16:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6817
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
Generalnie każda bateria ma podane jakim C ją ładować.
Większość pozwala na 1C, ale coraz częściej spotyka się baterie, które można ładować większym prądem 2C a nawet 5C o czym informuje nas producent opisem bezpośrednio na pakiecie lub w dołączonej instrukcji.
Ja swoje pakiety w domu ładuję 1C, ale na lotnisku to 2C, choć nie są do tego przystosowane. Wiem, że skraca to ich żywotność ale co zrobić ;)

P.S. Tak na marginesie - poszukuję żeńskiej wtyczki XT60 (tej z dziurkami). Ma ktoś na zbyciu :)

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2019, 17:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1929
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
wojcio69 napisał(a):
P.S. Tak na marginesie - poszukuję żeńskiej wtyczki XT60 (tej z dziurkami). Ma ktoś na zbyciu :)

W poniedziałek Ci wyślę, jedna wystarczy?

_________________
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2019, 19:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6817
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
Temat wtyczki już nieaktualny :)
Już ją mam ;)

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ładowanie
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 11:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 441
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Widzę, że temat ładowania równoległego wraca okresowo jak bumerang.

1. Tak można ładować - pakiety o takim samym napięciu nominalnym (3s z 3s, 4s z 4s), o takim samym stopniu rozładowania 0.1 - 0.2V na pakiecie i odpowiednio dobranej rezystancji - w najprostszym tłumaczeniu aby prąd się równo rozpływał.
2. Gorąca dyskusja była na pfmrc.eu: https://pfmrc.eu/index.php/topic/76026- ... 3wnolegle/
3. Ładowanie w jednym rzucie pakietów 5000 i 1000 jeżeli ich rezystancja jest odpowiednio w stosunku 1 do 5 (odwrotnie do pojemności) jest w miarę OK, ale nie polecam. Jeżeli rezystancja jest 1:1 (czyli duży pakiet jest zużyty a mały jest świeżutki) to przy ustawieniu 6A 3A popłynie do 5000 i 3A popłynie do 1000. O ile nowoczesne pakiety spokojnie to wytrzymają z jakąś tam stratą żywotności to jednak nie jest to zdrowe i możemy być przykro zaskoczeni.
4. łączenie równoległe dwóch różnych pakietów 3s pokazywałem kiedyś tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=BbSnXAZvapQ (akurat pakiety miały taką samą pojemność, ale różną rezystancję ogniw.)
5. ładujemy pakiety głównie 1C, ale na zawodach jedziemy 3C - skraca to ładowanie z 1 godziny do 20-25 minut.
6. Przy ładowaniu pakietów z płytkami (6 na raz) czas ładowania to ok 1 - 1.5 godziny. W porównaniu do ładowania 6 oddzielnych pakietów oznacza skrócenie czasu 5-krotnie.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

67,631,322 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL