Teraz jest niedziela, 20 września 2026, 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mój nowy model
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 20:09 
modelarz

Witam, jako że banan na gębie do tej pory - spory :) a co niektórzy gadają że gdyby nie uszy to na okrągło bym się śmiał.
To się pochwalę co dziś ulotniłem.
Obrazek

Obrazek

Jest to trzecia odsłona prawie takiego samego modelu wykonana prze zemnie, konstrukcyjnie tylko różni się trochę od poprzednich.
Pierwszy model tego typu zbudowałem około cztery lata temu, oczywiście poległ po kilku miesiącach.
Wyglądał tak
Obrazek

Następny zbudowałem po około pół roku po pierwszym.
Obrazek

Modele bardzo dobrze latały, więc warto mieć taki w swoim hangarze, jako że kończył się resurs V.2 postanowiłem zbudować wersję 3.
Obrazek

Obrazek

Teraz o konstrukcji:
-rozpiętość 1300
-długość 1040
-waga do lotu 830g
-napęd C 2836/10 trochę słaby, ale da się latać
-regulator TP 40A Akro
-zasilanie Kokam 1800mAh 11.1V 30C
-serwa S3115 wysokość i kierunek, SH-0350 lotki
Kadłub wykonany z wręg sklejkowych, w części ogonowej z depronwych, połączone wszystko podłużnicami z listewek sosnowych.
Całość pokryta depronem 6mm oklejona papierem na wikol i malowana.
Kadłub w części przedniej dolnej wzmocniony tkaniną szklaną 120g/m2, maska laminatowa.
Stateczniki klasycznie, depron, listewki, oklejone, pomalowane.
Skrzydła, styro-balsa z dźwigarami z listewek sosnowych, szpachlowane malowane.
W zasadzie wszystko jest do regulacji jeszcze, wydaje mi się że lata dość wolno i majestatycznie, za to zaskoczył mnie pozytywnie zapotrzebowaniem na prąd, po 20 minutach lotu weszło do pakietu niecałe 1000mA. No i robi takie fajne ziiiiuuuu... w locie.
Z lądowaniem problemu nie ma, tylko potrafi przelecieć dobre 20-30m od zaplanowanego przyziemienia :).
Wiem że oblot się nie liczy bez filmu, ale nie miał kto robić, może jutro jakieś fotki lub film będzie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Mój nowy model
PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2012, 15:04 
modelarz

Bardzo fajny model, szczególnie wzór jego oklejenia, szczególnie od spodu:)

PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2012, 15:20 
Moderator

Jak nie przepadam za żółtkami to te się mnie podobają ;)

PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2012, 07:34 
Moderator

Rasista...

PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2012, 12:20 
modelarz

Żółtek miał mieć jeszcze coś "skośnego" ale wyszło jak wyszło :) Po wczorajszych kiełbaskach z grilla (%%%) nie chciało się nikomu filmu robić, więc sam musiałem kilka fotek pstryknąć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Model w zasadzie zaczął dziś dopiero w miarę poprawnie latać, chociaż regulacje jeszcze nie skończone. Wszystko do oblotu było źle poustawiane od SC do kątów zaklinowania płata, skłon silnika też wymagał regulacji, ale pomału dochodzę do optymalnych ustawień. Model ma całkiem odmienne właściwości lotne niż te zbudowane poprzednio. Wydaje mi się, że jest to jak do tej pory, jeden z doskonalszych moich modeli. Dziś lot 25 minut do pakietu weszło niecałe 800mA. Nawet wdałem się w zawody z bocianem, ale zrezygnowałem gdyż kręcił ciasne kółka i się oddalał, a ja przestałem widzieć co model robi. Chyba tylko silnik ciut słaby aby być "happy" w 100%. Lubię fiknąć kilka beczek, czy pętli na niskim pułapie, da się oczywiście, ale jakoś mocy brakuje, wszystko tak jakoś "soft". Jak ktoś to czyta i wie co generuje taki fajny świst to niech napisze, mam Fregatę, ale ona inaczej śwista, raczej szumi.

Edycja; model lata do dnia dzisiejszego, żyje sobie własnym Rc-życiem, problemów z nim "zero", wylatał na ten czas 15 godzin. Po odpowiedniej, jak dla mnie regulacji, lata w miarę poprawnie. Można tym latać łagodnie jak szybowcem, lub ostrzej i kręcić w powietrzu jakieś "fiflaki" bo model nie nadaje się do akrobacji. Czy szybko i wysoko lata? - trudno powiedzieć. Zainstalowałem w nim gps-a z ciekawości, wynik taki sobie.

Obrazek

Obrazek

Wiem że film potrzebny z lotu, ale nie mam czym nagrywać, może kupię niebawem coś co się nada do kręcenia filmów, zwłaszcza że model fajnie gwiżdże w locie.

Strefa czasowa: UTC + 1