Boro09 napisał(a):
Jeszcze tylko akumulatory litowo powietrzne czy tam jakieś inne i ze względu na bezpieczność
(wg. mnie) takiego statku powietrznego będziemy latać do pracy w mam nadzieję niedalekiej przyszłości 
Obecna technika i technologia nie jest w stanie zapewnić tego.
Wyobrażasz sobie taki obrazek, gdy wszyscy rano lecą do pracy i te korki powietrzne, w których wiszą takie i podobne pojazdy w drodze do pracy?
Nie ma możliwości zapewnienia bezpieczeństwa tym co lecą i tym, którzy wtedy są pod nimi.
Ta wizja jest możliwa, ale chyba nigdy się nie uda.
Jest możliwe zbudowanie silnika do np samochodu o napędzie jądrowym. Super tanie rozwiązanie na długą metę dla świata, ale kto się na to zgodzi?
Trudno zapewnić bezpieczeństwo ludziom przed szaleńcami używającymi do przestępstw noża, pistoletu, dynamitu ... to dać im jeszcze bombę atomową?
Przypuszczam, że wszystko pójdzie w kierunku "drogowej zielonej fali" tak jak teraz udoskonala się światła na miejskich skrzyżowaniach.
Kiedyś dojdzie do tego, że ruszając do pracy zalogujesz się do systemu, wpiszesz dane startu i celu i umieszczone pod jezdnią kabelki doprowadzą cię najszybszą możliwą trasą. Pełna miejska koordynacja transportu.
W powietrzu też to się da zrobić, ale to jeszcze trudniejsze, trzy wymiary.
Musimy poczekać.
Ja nie doczekam.
Na takie projekty jest potrzebna kasa. Świata jeszcze na to nie stać.