Teraz jest środa, 7 października 2026, 11:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Komputer dla dziecków
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 10:02 
W związku z "ewaluacją" gier i programów, zmuszony jestem do wymiany maszyny do pisania DELL GX260 P4 2.0 na jakąś nieco szybszą opcję.
Z tego co się orientuję, są u Nas na forumie osoby, które zajmują się zawodowo składaniem takowych maszynek :roll: :-P
Prosił bym o poradę, ewentualnie o skompletowanie i sprzedaż (nie koniecznie poprzez "giełdę" :lol:) komputera stacjonarnego dla dziecków, który jednakowoż pozwolił by na edycję i montaż filmów dla oćca :mrgreen:
Od sześciu lat nie "jestem w temacie", a rynek tych urządzeń prze na przód w zastraszającym tempie (:)
Oczywiście nie ma być to maszyna HiEnd, ale sprzęcik pozwalający uruchomić bardziej ambitne gry niż kółko i krzyżyk, oraz "obsłużył by" jakieś programy do edycji filmów.
Budżet jaki mogę przeznaczyć na "pudło", to jakieś 600-700zł i nie jestem jakiś zagorzałym fanem opcji Intel-a, czy AMD - ma dobrze działać :-D

"Zawiesiłem oko" na czymś takim: i3-550 3,2GHz 8GB 500GB WI-FI GF-8800GT, ale obawiam się, że cena przekroczy znacznie mój budżet :-x

Tytuł: Re: Komputer dla dziecków
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 10:57 
Moderator

Może poszukaj tutaj http://www.intexpc.pl/index.php?PHPSESS ... 1390&kat=1
Tak pierwszy z brzegu jaki mi się trafił http://www.intexpc.pl/index.php?PHPSESS ... rodukt=200

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 11:01 
modelarz

Ja od wczoraj używam maca mini 2010. Za zestaw mac + klawiatura apple + mysz + duży ekran philips dałem 2300 zł i się dziwię, dlaczego przez tyle lat używałem windowsa... :P

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 11:14 
Komputer ma być przede wszystkim dla dzieciaków 8 i 7 lat Obrazek, więc MacOS odpada Obrazek

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 11:45 
modelarz

ok :oops:

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 11:46 
Artu napisał(a):
Komputer ma być przede wszystkim dla dzieciaków 8 i 7 lat Obrazek, więc MacOS odpada Obrazek

i tu jesteś w błędzie, przetestowane na pociechach od 5-15 lat :) Chyba, że pociechy nie mogą się powstrzymać od grania w gry dodawane do gazet. Reszta na PW.

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 12:03 
wojtek jaworski napisał(a):
i tu jesteś w błędzie, przetestowane na pociechach od 5-15 lat :)

Pozostaje jeszcze Żona, która ma trudności nawet z Windows-em :lol:

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 12:09 
modelarz

Wbrew pozorom OS X jest duuuuużo łatwiejszy w obsłudze no i się nie zacina. Serio ;)
Całe życie byłem na Windzie, wczoraj 1h i już wszystko ogarnąłem :)
Pozostaje jeszcze cena troszeczkę większa.... Jeszcze w tym roku wyjdzie to cudeńko, więc może coś potanieje... :roll:
http://www.apple.com/pl/mac-pro/

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 13:24 
Administrator

kondiz napisał(a):
Wbrew pozorom OS X jest duuuuużo łatwiejszy w obsłudze no i się nie zacina. Serio ;)
Pozostaje jeszcze cena troszeczkę większa.... Jeszcze w tym roku wyjdzie to cudeńko, więc może coś potanieje... :roll:

Tylko co na tym mac'u robisz , internet ? gg ? 90% dostępnych programów jest pd M$, podobnie ze sprzętem typu np. drukarka.

jak dla mnie to wolę zainstalować sobie jakiegoś linucha. Artur jak byś na tej maszynie do pisania postawił ubuntu desktop to pewnie uzyskasz płynność w działaniu systemu i programów taką jak na tym i3 :D. lub mac kolegi :D

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 13:46 
modelarz

Meloow napisał(a):
kondiz napisał(a):

Tylko co na tym mac'u robisz , internet ? gg ?

Internety, gg nie mam :P, renderowanie filmów, i minecraft :)

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 14:07 
Artu napisał(a):
i tu jesteś w błędzie, przetestowane na pociechach od 5-15 lat :)

Pozostaje jeszcze Żona, która ma trudności nawet z Windows-em :lol:

Zaproponowałem kilkunastu osobom. Kilka z tych maków pracuje nieprzerwanie od 9-10 lat, ciągle u tej samej osoby. W kilku przypadkach cała rodzina przeszła na produkty apple. Piszę to jako osoba, która tej firmy nie lubi.
Wszystkie przypadki, o których piszę zaczęły się od komputera dla dziecka, pierwszy dotyczył mojej siostrzenicy. Dla mnie oznaczało to zawsze jedno, przestali do mnie dzwonić z problemami. Zwyczajnie ich nie mieli Tyle w faktach.

Ze sterownikami nie było problemu, z tego 90% procentowego rynku app na M$ większość to szajs nie warty zachodu. Wartościowe programy mają swoje wersje na MacOS'a lub odpowiedniki.

Jest jednak druga strona medalu, żeby używać Mac'a spokojnie, trzeba więcej inwestować.

Piszę to jako osoba, która tej firmy nie lubi. i dla mnie to jest EOT (Choć właściwie EOOT)

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:01 
modelarz

Jak widzę jak ktoś proponuje Maka w Polsce, to mi się coś robi. Mak dla przeciętnego zjadacza chleba ma tylko sens w USA. W Polsce niema zbyt dobrego dostępu do aplikacji i serwisu koleżeńskiego. Ja osobiście nie znam nikogo kto ma apple w domu. W razie problemów to tylko internet pozostaje ( jak będzie gdzie go odpalić ). Już widzę jak Artur dzieciom tłumaczy dlaczego nie mogą zagrać sobie w grę przyniesioną od kolegi, bo tatuś kupił bardziej markowy sprzęt od składaka.

Ja też nie siedzę w sprzęcie ale...
Jak bym kupował budżetowy komputer, to sprawdził bym czy nie warto iść w nowe części od AMD. Płyta plus procesorek APU ( procesor z integrą ). AMD drogie nie jest, a integry mają przyzwoite. Na początek powinno wystarczyć, a potem kupi się do tego kartę graficzną.

Dlaczego nie używka? Karty graficzne grzeją się niemiłosiernie. Przez to lubią padać przez zimne luty. GT8800 padały jak muchy. Mój 4850 też po równo 3 latach padł. Odratowywałem go już 3 krotnie w piekarniku, ale to ruletka i często nic to nie daje. Płyty główne i zasilacze starzeją się przez wysychające kondensatory. W nowszych płytach już tak źle nie jest, bo kondensatorki są trwalsze, ale to tylko w lepszych konfiguracjach. Te sprzedawane masowo na allegro przywożone z zagranicy jako złom elektroniczny dobrych płyt raczej nie mają. To są komputery do biur z bardzo słabą integrą. Druga sprawa markowe komputery mają często odwrócone płyty główne "na lewą stronę" i nie standardowe zasilacze. To taka zachęta, byś skorzystał z ich serwisu. Niestety często nawet obudowa nie nadaję się potem do wykorzystania w nowym składaku. Tak ma np. FujiSiemens.

Moim skromnym zdaniem lepiej kupić coś nowego, mniej prądożernego i z gwarancją spokoju na następne 2 lata. Nawet kosztem dołożenia 200zł.

Edit:
Artur jak będziesz kupował używkę to zwracaj uwagę na chłodzenie karty graficznej. Te oryginalne od producentów scalaków ( NV/AMD ) są zwykle mało wydajne i głośne. Taka jest w tym komputerze co zaproponowałeś. Mój 4850 osiągał temperaturę 85C w dobrze chłodzonej obudowie. Przy okazji nagrzewał wszystko dookoła. Teraz ze zmienionym chłodzeniem też bardzo podnosi temperaturę w pokoju, bo gdzieś te 100W musi odprowadzić, ale karta jest chłodna.

Edit2:
W Twoim linku właśnie jest taki Fuji z płytą na lewą stronę odwróconą.

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:33 
SRB napisał(a):
W Twoim linku właśnie jest taki Fuji z płytą na lewą stronę odwróconą.

Wszystkie uwagi przyjąłem "na klatę", ale na razie czekam na informację o komputerze od Wojtka, który zbiera u Niego kurz, a jest kilka klas wyżej od kompa moich dziecków :mrgreen:
Co do podzespołów, i części... kilka lat wstecz, sam składałem i handlowałem sprzętem komputerowym, ale "wypadłem z obiegu" i się nie interesowałem tym, co się na rynku zmienia.
Dla mnie/na moje potrzeby wystarcza stary poczciwy laptop DELL Latitude D505 15" :mrgreen:
Ale z dziećmi już nie jest tak prosto... (:)

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 16:51 
Moderator

Ja tam się nie znam na tym co piszecie ... włąnczam albo włączam i ma działać ..
A jabłko na obudowie ma być całe a nie nadgryzione...

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 19:31 
Administrator

Polecam sprzęt poleasingowy , sprzęt markowy , klasy biznes cena 1/4, 1/5 tego co kosztował ok 2-3 lata temu. Wiem bo sam handluję sprzętem poleasingowym od kliku lat, a użytkownikiem takiego jestem od ok 12 lat.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 23:00 
modelarz

a.

Spektrum DX9
Beta 1400, Cessna 182 Pelikan, SUKHOI EPP 3D - 800mm,
Blazer 1450mm P-51 Mustang 1500mm, UMX HABU EDF , Beast 3D , YAK 54 FMS

Ostatnio edytowano czwartek, 8 sierpnia 2013, 23:21 przez JacekD40, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 23:20 
modelarz

SRB napisał(a):
Jak widzę jak ktoś proponuje Maka w Polsce, to mi się coś robi. Mak dla przeciętnego zjadacza chleba ma tylko sens w USA. W Polsce niema zbyt dobrego dostępu do aplikacji i serwisu koleżeńskiego. Ja osobiście nie znam nikogo kto ma apple w domu.

Jak czytam taki post to mi ręce opadają (:) Ja osobiście mam iphona, ipada, ipoda, wielu moich kolegów pracuje na tym sprzęcie dostęp do aplikacji nie jest gorszy niż na całym świecie. Kolega nawet nie powąchał jabłka a co dopiero powiedzieć o pracy na nim, ale takie opinie są najczęściej wydawane przez ludzi którzy nigdy nie mieli do czynienia z tą marką.Z jednym się zgodzę Artur potrzebuję zwykłego Pc-eta.Z tego co wyczytałem to ma być komputer rodzinny i dla mamy i dla dzieci.
gry jak wiadomo są na windowsa tanie i ogólnie dostępne. Artur powiedz mi tylko jaki masz budżet na komputer i czy ma być nowy czy używany.postaram się pomóc.

Spektrum DX9
Beta 1400, Cessna 182 Pelikan, SUKHOI EPP 3D - 800mm,
Blazer 1450mm P-51 Mustang 1500mm, UMX HABU EDF , Beast 3D , YAK 54 FMS

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 06:29 
JacekD40 napisał(a):
SRB napisał(a):
Jak widzę jak ktoś proponuje Maka w Polsce, to mi się coś robi. Mak dla przeciętnego zjadacza chleba ma tylko sens w USA. W Polsce niema zbyt dobrego dostępu do aplikacji i serwisu koleżeńskiego. Ja osobiście nie znam nikogo kto ma apple w domu.

Jak czytam taki post to mi ręce opadają (:) Ja osobiście mam iphona, ipada, ipoda, wielu moich kolegów pracuje na tym sprzęcie dostęp do aplikacji nie jest gorszy niż na całym świecie. Kolega nawet nie powąchał jabłka a co dopiero powiedzieć o pracy na nim, ale takie opinie są najczęściej wydawane przez ludzi którzy nigdy nie mieli do czynienia z tą marką.Z jednym się zgodzę Artur potrzebuję zwykłego Pc-eta.Z tego co wyczytałem to ma być komputer rodzinny i dla mamy i dla dzieci.
gry jak wiadomo są na windowsa tanie i ogólnie dostępne. Artur powiedz mi tylko jaki masz budżet na komputer i czy ma być nowy czy używany.postaram się pomóc.

Jacek, masz rację jak człowiekowi się coś robi to niech na to coś weźmie :). Inaczej nie da się skomentować wypowiadanie na temat, z którym nie ma się kontaktu.

Sprzęt, o którym pisze Marcin to też dobry pomysł. Jednak pod warunkiem, że kupujesz od Marcina. Jemu ufam i wiem, ze on sprawdzi co sprzedaje. Sam oddawałem taki sprzęt po umowie (4-5 lat temu) i wiem co może się trafić :)

Edit: Literówka i uwaga do Marcina

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 07:34 
Administrator

JacekD40 napisał(a):
SRB napisał(a):

Jacek, masz rację jak człowiekowi się coś robi to niech na to coś weźmie :). Inaczej nie da się skomentować wypowiadanie na temat, z którym nie ma się kontaktu.

Sprzęt, o którym pisze Marcin to też dobry pomysł. Jednak pod warunkiem, że kupujesz od Marcina. Jemu ufam i wiem, ze on sprawdzi co sprzedaje. Sam oddawałem taki sprzęt po umowie (4-5 lat temu) i wiem co może się trafić :)

Edit: Literówka i uwaga do Marcina

W moim przypadku na każdy sprzęt jest gwarancja od 3 m-c (laptopy) do 12 m-c (komputery, drukarki, monitory) , poza tym takie komputerki mają "naklejki' z licencją na system np. XP, Vista czy aktualnie sprzedaję z systemem windows 7 home/Pro . Nie ma PIRACENIA :D

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 09:24 
modelarz

"Jacek, masz rację jak człowiekowi się coś robi to niech na to coś weźmie :). Inaczej nie da się skomentować wypowiadanie na temat, z którym nie ma się kontaktu".

No to może inaczej pracuje na obu platformach i niestety muszę przyznać że w naszym szanownym kraju polecenia Mac PC to delikatnie nazywając pomyłka definitywny brak supportu ceny no i dostępność oprogramowanie , nie pisze tu o kliencie biznesowym tylko indywidualny .Działa to na zasadzie namówić klienta sprzedać a później się bujaj niestety ale standardowy pecet z microsoftem na naszym ryku to jedyne rozsądne rozwiązanie dla klienta domowego. I jeszcze z tą niezawodność OS-apple to nie przesadzajcie widać krótko macie z nim styczność .

Krzysztof

www.rc-rzeszow.pl

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 09:37 
Moderator

Dooooobra, miałem nie pisać ale...
Część Waszej dyskusji przypomina te o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.... Czy Audi nad Skodą...

Produkty Apple i pozostałe komputery klasy PC to zupełnie inne rozwiązania. Pod każdym względem! Apple ma działać jako całość. Kupujesz, wyciągasz z pudełka i ma działać. Koniec. Nie rozbudowujesz, nie grzebiesz, MA DZIAŁAĆ. I działa. Co więcej kompletując parę urządzeń tej firmy nagle okazuje się że możesz więcej niż na każdym z osobna. Coś w stylu 2+2 =5

PC - w teorii można go rozbudowywać, a w praktyce jak wiecie różnie z tym bywa. Głównie przez ciągle zmieniające się standardy i trendy. Spróbujcie rozbudować stary komputer... Zaraz się okaże, że nowsza karta grafiki nie wejdzie bo nie ma takiego złącza, albo zasilacz nie wydoli albo coś tam innego. Oczywiście to skrajne przypadki ale trzeba o tym pamiętać żeby się nie okłamywać. Jeśli kupuje się komputer np co 10 lat to ten kupiony dzisiaj za ten okres czasu nie da się raczej sensownie zmodyfikować więc dla takich klientów rozbudowa to mit. Jeśli natomiast co chwilę coś się zmienia w konfiguracji sprzętowej to oczywiście pecet jest okazem, który umożliwi nam grzebanie i podmianki do woli.

Ilość oprogramowania.
No tutaj oczywiście wygrywa PC. Tylko że..... Tylko, że co z tego, że na PC istnieją miliardy programów wszelkiej maści skoro zwyczajny użytkownik najczęściej operuję na około 20, a w sumie jest pewnie około setki programów używanych przez 99,9% osób - mówię o tych znanych i lubianych i naprawdę funkcjonalnych. Jak ktoś ma potrzebę albo lubi może rozkoszować się miliardami programów bezpłatnych na różnych licencjach - lepszych lub gorszych. W praktyce w naszym rejonie świata większość PC i tak ma oprogramowanie "z ciemnej strony" nie do końca zgodne z licencjami & takimi tam... więc z pozycji użytkownika to plus dla PC bo w świecie Apple jest to duże trudniejsze a rynek cracków itd prawie na jabłko nie istnieje no bo po co skoro Apple kupuje się w sklepie z oprogramowaniem, które jest potrzebne.

Tu jest właśnie ta główna ta różnica. Apple powstał dla trochę innych klientów i z innej części cywilizowanego świata. Gdzie jak się potrzebuje zaawansowany program do obróbki czegoś tam, to się go po prostu kupuje. Myślę, że u nas jeszcze chwila minie zanim przeciętny Kowalski pomyśli o zakupie Sony Vegas (ver 12 PRO 2695zł), PhotoShop (CS6 3300zł) czy AutoCAD'a (LT 2014 za 5287zł) Baaaa... żeby nie było, że mi odbiło niech to będzie QuickTime Pro dla Windowsa za 29,99$

Ostatni punkt czyli mam komputer i sąsiad też ma, wymienimy się dokumentami? Sąsiad raczej nie ma Apple'a więc będzie trudno. Pani w szkole jak zada pracę to też raczej będzie spodziewała się np dokumentu z rozszerzeniem .xls czy .doc :)
Wiem, wiem oczywiście, że są konwertery, że można pdfy dawać itd.... Tylko, że to ma być proste, komputer ma pomagać i ułatwiać a nie generować więcej zadań. Co więcej Artu pisał o dzieciach więc dochodzi kwiestia nauki informatyki (czy jak tam się to teraz nazywa) W szkole będzie oparta na PC, nie na Apple'u.

Czyli jak zwykle wybiera się rozwiązanie pod potrzeby a nie na odwrót. Gdybyśmy żyli w USA, gdzie rynek komputerów osobistych ma logo Apple, duractwem byłoby wybieranie PCeta. Gdyby Artu był grafikiem w Warszawie (który musi mieć ajpla bo każdy dobry grafik musi mieć ajpla), i tak dalej...
Ale zastanawiamy się nad rozwiązaniem budżetowym, dla określonego odbiorcy w dodatku mieszkając w Polsce, w której warunki otaczającej przyrody wskazują raczej, że właściwszym rozwiązaniem będzie PC.
Już nawet nie wspominając o tym że na Apple Artu nie uruchomi:
- eLeReS konfigurator
- FPV Recorder
- MultiWii
;)

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 09:48 
modelarz

Święte słowa Hubert ale aż tyle to mi się pisać nie chciało :)

Krzysztof

www.rc-rzeszow.pl

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 13:49 
Tylko Panowie nikt wcześniej nie napisał niczego co jest niezgodne z wywodem Huberta. Skaczecie od ogółu do szczegółu.
I co najważniejsze nikt niczego nie porównuje jak pisze Hubert, który napisał trochę półprawd.. Jak onet ... jak onet. Szkoda czasu na takie dyskusje.

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 16:26 
Moderator

Panowie bez emocji . Ja tam się na tym nie znam ale mogę powiedzieć coś innego .
Obsługuję dużą drukarnię - kiedyś serwis elektroniki i sterowania teraz też chłodzenie na maszynach .
Jeszcze kilka lat wstecz mieli same jabłuszka i może dwa pecety ....
Teraz mają jedno jabłuszko i same pecety . Gdy pytałem dlaczego taka zmiana usłyszałem że Jabłuszko staneło w miejscu a wszystkie znaczące programy używane w drukarniach są teraz zasadniczo wyłącznie w wersjach PC .

Tylko proszę mnie nie bić bo to opinia ludzi którzy robią w opracowaniu tego wszystkiego do druku jednak w innych firmach widzę dokładnie ten sam trend. Było coś o wspaniałych monitorach Apple ale zaraz pokazali mi salę na której do pecetów podpięte są plazmy Panasonica i to prawdę mówiąc pokazało mi laikowi różnicę . Przepaść pomiędzy wychwalanym jabłuszkiem i zwykłym niby TV plazmowym panasonica .....

Jak dla mnie to niech każdy ma co lubi ... Nawet ZX Spectrum ! ( sam miałem gumiaka)
Przecież komputer to tylko narzędzie i nie ma sensu kłócić się o to co lepsze

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 18:34 
modelarz

Ja tam będę upierał się przy swoim i podpisuje się pod wypowiedzią Huberta. W Polsce jest więcej softu i wsparcia dla PC i taka jest prawda co byście nie mówili. Z Waszym podejściem powinienem Arturowi proponować Ubuntu, bo osiem lat pracowałem jako administrator sieci właśnie na Linuxie. Za grosze można było złożyć maszynkę która hulała jak złoto pod KDE z internetem, filmami, OpenOffisem i setką innego DARMOWEGO softu. O elastyczności Linuxa i stabilności to chyba nawet laików nie muszę mówić. Chociaż dzieci Artura to raczej średnio interesuje, że jest to najbardziej rozpowszechniony system serwerowy, świetnie się spisuje jako klaster i tak dalej, i tak dalej. Teraz ma im działać gra w jakieś Smerfy, a jak podrosną to Diablo. Taka niestety jest prawda.

Co do argumentu, że nie miałem jabłka to jest on chybiony. Nie miałem też samochodu z kierownicą po prawej stronie, ale wiem, że w Polsce to nie jest dobre rozwiązanie. Co innego wyspy.

Tak jak ktoś już pisał. Wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem będzie złożenie komputera przez Marcina. Siedzi w tym i będzie wiedział co i jak.

A tak na marginesie, jak dobrze pamiętam to już kilka lat temu Apple odeszło od architektury PowerPC i korzysta z komponentów pecetowych. Nawet gdzieś czytałem, że uruchomili Windę na Maku i Leoparda na PC. Ale tu już może być pamięć zawodna, a nie chce mi się szukać i potwierdzać. Gdzieś też było porównanie w formie fotki maka z PC. Co można zbudować za "n" $.

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 18:45 
Mam nadzieję, że dzięki Wojtkowi sprawa urządzenia do zabawy dla dziecków zostanie rozwiązany... przynajmniej na 2-3 lata :mrgreen:
Co będzie później :roll: czas i postęp technologiczny pokarze :D

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 19:00 
Administrator

SRB napisał(a):
Nawet gdzieś czytałem, że uruchomili Windę na Maku i Leoparda na PC. Ale tu już może być pamięć zawodna, a nie chce mi się szukać i potwierdzać. Gdzieś też było porównanie w formie fotki maka z PC. Co można zbudować za "n" $.

ze dwa lata temu pewien gość (na stanowisku dyrektora) chciał być cool, kupił sobie maca airbooka (taki co mam chyba ze 6mm grubości) , no desing fajny ale co z tego jak po 2 dniach musiałem mu robić wirtualizacje windy na macku bo potrafił na nim tylko przeglądarkę internetową włączyć :) po 3 tygodniach użytkowania dał go synowi ale i on po 2-3 latach potrafi tylko włączyć browesera oraz gg :D poza tym taki sprzęt jest bez użyteczny bo zawsze trzeba mieć jakiś kabelek czy inne złącze aby coś inengo zadziałało :D

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 19:57 
modelarz

Dorzucę swoje 3 grosze :-)

Czym się kierowałem kupując komputer dla mojego dziecka:

- komputer musi posiadać osobną klawiaturę na kabelku ponieważ dziecku zawsze coś spadnie podczas jedzenia przy komputerze lub się wyleje a większość laptopów wylania płyny na klawiaturę nie przeżyje,

- komputer ma sprawnie działać a nie być wypasiony, kupiłem sprawdzonego "biurowego woła roboczego" Fujitsu Siemensa (są tez sprawdzone modele innych marek, chociażby HP, Dell, Lenovo), wymagania w szkole i w domu rosną więc w momencie zakupu zaplanowałem wymanę komputera na nowszy za 5 lat,

- muszę mieć możliwość łatwego odtworzenia instalacji Windows więc wybrałem komputer który ma w zestawie płytki z Windows zamiast Windows wgranego na partycji serwisowej, którą można usunąć,

- komputer musi posiadać więcej niż 4 wyjścia USB i najlepiej z przodu aby dostęp był łatwy. Takie czasy, wszystko jest na USB,

- i najważniejsze dla mnie. Jak już wszystko zainstalowałem i powgrywałem poprawki to zrobiłem obraz calości instalacji na zewnętrznej pamięci aby w razie padnięcia systemu na skutek działań pociechy móc odtworzyć system w godzinkę a nie spędzać całego dnia lub więcej.

Pozdrawiam
Piotr

PS. Co do produktów Apple to mam i owszem i sobie chwalę. Ale kluczem do zadowolenia jest zakup sprzętu pod konkretne oczekiwania i wcześniejsze sprawdzenie czy będzie je spełniał. Np. zakup iPada i oczekiwanie że w pełni zastąpi komputer to przykład jak można wydać sporą kasę i być sflustrowanym.

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 21:15 
samolocik napisał(a):
- komputer musi posiadać osobną klawiaturę na kabelku ponieważ dziecku zawsze coś spadnie podczas jedzenia przy komputerze lub się wyleje a większość laptopów wylania płyny na klawiaturę nie przeżyje,

Dzieci od początków kontaktów z komputerem, telewizorem (pilot), mają wpajane, że papusiamy w kuchni, a bawimy się w pokoju.
Nawet napoje są dostępne tylko i wyłącznie w kuchni.
samolocik napisał(a):
- komputer ma sprawnie działać a nie być wypasiony, kupiłem sprawdzonego "biurowego woła roboczego" Fujitsu Siemensa (są tez sprawdzone modele innych marek, chociażby HP, Dell, Lenovo), wymagania w szkole i w domu rosną więc w momencie zakupu zaplanowałem wymianę komputera na nowszy za 5 lat,

Też tak zrobiłem (DELL GX260 P4 2.0), ale już po 2 latach, okazało się, że to jest stanowczo za mało (:)
Nadal działa jako stacja do internetu i prostych gier, ale apetyt rośnie w miarę użytkowania.
Nawet gry edukacyjne wymagają obecnie mocnego wsparcia, przede wszystkim w grafice.
samolocik napisał(a):
- muszę mieć możliwość łatwego odtworzenia instalacji Windows więc wybrałem komputer który ma w zestawie płytki z Windows zamiast Windows wgranego na partycji serwisowej, którą można usunąć,

Zakupiłem do wszystkich trzech komputerów oryginalne systemy operacyjne WinXP wersje recowery do DELL-i i BOX do "serwera" :P
samolocik napisał(a):
- i najważniejsze dla mnie. Jak już wszystko zainstalowałem i powgrywałem poprawki to zrobiłem obraz calości instalacji na zewnętrznej pamięci aby w razie padnięcia systemu na skutek działań pociechy móc odtworzyć system w godzinkę a nie spędzać całego dnia lub więcej.

Również mam obrazy z wszystkich trzech "maszyn" na płytkach CD stworzone po "czystej" instalacji z wgranymi sterownikami :D
Znacznie ułatwia to sprawę, ale jak się okazuje tylko w jednym (dzieciaków) komputerze... Zgadnijcie czemu :roll: :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 23:10 
modelarz

Artu, obawiam się że dobrze Wiesz co chcesz zakupić i jedyny problem to budżet a oczekujesz, że ktoś cudownie złoży Ci dobra maszynę za małe pieniądze. Hm... oby to było możliwe.

PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 03:47 
Całkiem możliwe, bo ja nie oczekuję nowego komputera, a zadowolę się dobrą "używką" :D
Zresztą Zobacz za ile "poszedł" ten z linku w pierwszym poście.
Ja go sobie odpuściłem, bo mam bardzo dobrą propozycję od Wojtka :D

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 19:51 
Właśnie odebrałem komputerek od Wojtka... ceny nie podam, bo mi wstyd, ale z taką podstawową konfiguracją:
Płyta główna: GA-N680SLI-DQ6
Procesor: Intel® Core™2 Duo Processor E6850 (4M Cache, 3.00 GHz, 1333 MHz FSB)
Pamięci: 2GB Kingston HyperX KHX6400D2LLK2/2G
Karta grafiki: GeForce 8800 GTS 512 MB
Dyski twarde S-Ata: 3x250GB, 500GB, 149GB
2 x nagrywarka DVD
Zasilacz Tagan 430W
Obudowa BigTower
Nie wspominając o urządzeniu wielofunkcyjnym Samsung SCX-4200
Oraz klawiaturze Logitech WAVE
Które otrzymałem w gratisie do komputera (:)

Niniejszym temat zakupu komputera dla dziecków uważam za zamknięty (przynajmniej na jakieś dwa lata :D)

Dziękuję serdecznie Koledze Wojtkowi, i będę Jego chwalił po wszystkich weselach, chrzcinach i komuniach przez co najmniej dwa lata :D

PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 20:06 
Administrator

No i super konfig, ja bym tylko dołożył dodatkowo 2GB Ram i na pokład jakiś win 7 , win 8 :D

pozdrawiam Marcin

Strefa czasowa: UTC + 1