Teraz jest wtorek, 6 października 2026, 21:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dźwięk w Power Point
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 14:04 
Moderator

No i poległem.
Jak zrobić prezentację i osadzić w niej dźwięk jest mi wiadome. Problem zaczyna się w momenci uruchomienia owej prezentacji na innym komputerze lub przesłaniu jej mail'em. Plik dźwiękowy jest podkładem muzycznym trwającym przez cały czas pokazu slajdów.
Jeżeli komputer, na którym jest odtwarzana prezentacja nie ma na dysku pliku mp3, który został osadzony w prezentacji to prezentacja jest głucha.
Kombinując wstawiłem plik wav i... no jest wszystko OK z jednym małym ale.
Jeżeli pobrałem z netu gotowy plik wav i dodałem go do prezentacji wszystko jest OK ale jeżeli dodaję plik wav, który został przekonwertowany do formatu wav z pliku mp3, to niestety już nie.
Jest sposób na to aby w prezentacji jako podkład muzyczny dodawać inne formaty plików dźwiękowych jak gotowe wav?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Dźwięk w Power Point
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 17:41 
Rozważ użycie programu ,który bieżącą kopmpilację zamieni na plik wykonywalny.Jakiś czas temu charytatywnie rozdawałem ,można to nazwać prezentacje fotograficzne.Program picture to exe.http://www.wnsoft.com/picturestoexe/.Elastyczny ,mocno konfigurowalny.Po pracy masz : katalog ze wszystkimi plikami,dźwiekami cały czas otwarty na edycję,itd, oraz jeden plik *exe.Pracować można i z jednego i drugiego.Ograniczenie też jest : trudno a własciwie niemożliwe edytować strony tekstowe .Ale w przypadku gotowych jpg może się przydać.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:52 
modelarz

Wojtek, musisz ustawić maksymalny rozmiar pliku dźwiękowego wiekszy niż rozmiar pliku jaki ma ci w tle grać, wtedy program dołączy muzyke do prezentacji, w innym wypadku plik z muzyka będzie oddzielny

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 14:42 
Moderator

Rafał też na to wpadłem. Plik dźwiękowy miał 2,89MB, ustawiłem na 3,0MB ale spróbuję i rozszerzę na 4MB, czyli 4000KB

Edit:

Nadal kicha :(

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 15:00 
modelarz

Ale i tak z mp3 może być ciężko

Cytuj:
Dźwięki osadzone i dźwięki połączone
Najważniejsze różnice między dźwiękami (obiektami) (obiekt: Tabela, wykres, grafika, równanie lub inna forma informacji. Obiekty utworzone w jednej aplikacji, na przykład arkusze kalkulacyjne, a także połączone z inną aplikacją lub w niej osadzone nazywane są obiektami OLE.)osadzonymi (obiekt osadzony: Informacje (obiekt) zawarte w pliku źródłowym i wstawione do pliku docelowego. Po osadzeniu obiekt staje się częścią pliku docelowego. Zmiany wprowadzone w obiekcie osadzonym są uwzględniane w pliku docelowym.) a dźwiękami połączonymi (obiekt połączony: Obiekt utworzony w pliku źródłowym i wstawiony do pliku docelowego z zachowaniem połączenia między tymi plikami. Obiekt połączony w pliku docelowym może być aktualizowany, gdy aktualizowany jest plik źródłowy.) dotyczą ich przechowywania i aktualizowania po umieszczeniu w prezentacji. Pliki osadzone są przechowywane w prezentacji, natomiast pliki połączone są przechowywane poza prezentacją. Ponadto pliki połączone są aktualizowane po zmianie ich plików źródłowych, a pliki osadzone nie ulegają zmianie, jeżeli ich plik źródłowy zostanie zmieniony. Należy zauważyć, że aktualizacje plików połączonych są widoczne w programie PowerPoint jedynie wówczas, gdy łącza do dźwięku zawarte w prezentacji są aktualne.

Jeżeli prezentacja zawiera pliki połączone i konieczne jest uruchomienie jej na innym komputerze lub wysłanie do innego użytkownika w wiadomości e-mail, należy skopiować pliki połączone i prezentację. Skopiowanie plików do folderu zawierającego prezentację spowoduje, że będą dostępne dla programu Microsoft Office PowerPoint 2007, dzięki czemu program PowerPoint będzie mógł znaleźć pliki, kiedy użytkownik zażąda ich odtworzenia. Łącza do plików są automatycznie aktualizowane, jeżeli do przenoszenia plików jest stosowana funkcja Pakowanie na dysk CD. Jeżeli ta funkcja nie jest stosowana, należy ręcznie zaktualizować wszystkie łącza. W tym celu należy usunąć pliki dźwiękowe, a następne ponownie je dodać.
Domyślnie w prezentacji są osadzane jedynie pliki dźwiękowe wav (WAV: Format plików, w których system Windows przechowuje dźwięki jako kształty fal. Pliki takie mają rozszerzenie wav. W zależności od różnych czynników, jedna minuta dźwięku może zajmować od 644 kilobajtów do 27 megabajtów miejsca w magazynie.) o rozmiarze poniżej 100 kilobajtów (KB). Wszystkie pozostałe typy plików multimedialnych i pliki wav o rozmiarze większym niż 100 KB są łączone z prezentacją.Jeżeli plik dźwiękowy wav ma zostać umieszczony w prezentacji, można zwiększyć rozmiar pliku osadzonego do rozmiaru maksymalnego wynoszącego 50 000 KB (50 megabajtów). Należy jednak pamiętać, że zwiększenie tego limitu spowoduje zwiększenie rozmiaru całej prezentacji, co może spowolnić jej działanie.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 15:07 
Moderator

No właśnie z wav'ami nie ma problemu.
Ciekawe jest, to, że jak plik mp3 zmieniłem na wav za pomocą konwertera, to też PowerPoint go nie widział po przesłaniu mail'em.
Muszę się wgryźć w ten temat. Mam kilka prezentacji z podkładem muzycznym więc trzeba będzie zaglądnać do ich wnętrza :)

EDIT:

Ale jazda :D Wszystkie prezentacje jakie mam z podkładem dźwiękowym na żadnym slajdzie nie mają osadzonego pliku dźwiękowego (:) a po ich uruchomieniu muzyczkla leci :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1