Odgrzeję trochę starego kotleta.
Nadarzyła mnie się okazja otrzymania baniaka 240l. w wersji RTF czyli full komplet jak stał u poprzedniego właściciela.
Szkło, pokrywa, Ledy, kubełek, filterek wew., grzałeczki, masa kamienia ok 60-70kg. roślinki i ok 20-30 pyszczaków

Nie zabrałem tylko wody

. Mój komplet 112l oddałem chrześnikowi aby zrobić miejsce nowemu.
Zabrałem się za planowanie co jak i uznałem że stare tło nie podobało mnie się gdyż było zrobione z czarnego (chyba łupka) czy czegoś podobnego nie dość że ciężkie to takie sobie. Na pierwszy rzut poszło wzmocnienie szafki (komody). szafeczka dostała drugi blat z płyty 18mm oraz z takiej samej płyty pełne plecy. Szafka ma wymiar 140x40 a baniak 120x40 czyli jest na styk i mam nadziej,ę że wytrzyma. Muszę tylko przymocować szafkę do ściany aby nie zaliczyła gleby do SC wypada dość wysoko

. Kolejna rzeczą jaka mnie nasza to wykonanie nowego lekkiego tła. Do wykonania użyłem 4 płyt styro os 20 do 50mm , silikon akwarystyczny, i płytę spienionego PCV na narożniki. w części centralnej kamienie były robione oddzielnie ze styro i przyklejanie na płytę 30mm. natomiast boki były robione metoda frezowania styro. Następnie całość zapaćkałem zaprawa Cersaint CX-5 (jest to szybkowiążąca zaprawa - 5 minutowa). Na koniec walnę kolorki farbami akrylowymi z atestem. tak się to teraz prezentuje. Mam nadzieję że baniak w tym tygodniu będzie stał już na swoim miejscu, bo martwię się bo trzymam je w plastkiowym .
Załącznik:
New_1_DSCF0205_1.jpg [ 211.15 KiB | Przeglądane 3589 razy ]