Teraz jest środa, 7 października 2026, 17:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana oleju w silniku 1.9 dCi
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 12:46 
Moderator

Czołem!

Zamierzam w weekend wymienić olej w swojej renatce. Jaki był do tej pory nie wiem, jak trzeba było to dolewałem 10W40 jakiś. Poczytałem poczytałem i trochę ludzi poleca zmianę oleju na pełen syntetyk 5W40. Zastanawiam się teraz czy warto, przy okazji zmiany oleju na inny polecają zrobić płukanie silnika. Tu kolejne wątpliwości - niektórzy piszą że się coś tam może porozszczelniać jak nagar się rozpuści. Miałem w planach wlać Castrol magnatec (takim zalewają w tym warsztacie, do którego się wybieram), ale ponoć lepsze są produkty Motula.

No i zgłupiałem...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Wymiana oleju w silniku 1.9 dCi
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 12:57 
Moderator

generalnie lanie pełnego syntetyku zawsze rodzi ryzyko że gdzieś się osad wypłuka i coś zacznie się pocić...
wszystko zalezy od przebiegu pojazdu .

vectrą zrobiłem 660 tyś km na gazie na zwykłym lotos gaz - w dziesiejszych czasach oleje tak poszły do przodu że krok w dół wcale nie jest gorszy

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 12:57 
A jaki przebieg złomka ?

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 13:04 
Moderator

O macie, nie napisałem. Na pewno nie mniej niż 255 tyś km, przy czym ostatnie 20k km pod moim butem. A jak to jest z autami z zagranicy - jeden wszechmogący wie jaki ona ma realnie przebieg, o ile w ogóle jest tymi sprawami zainteresowany.

Dzwoniłem właśnie do warsztatu - nie zmienią mi oleju na niższy, chyba że na moją odpowiedzialność.

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 13:05 
modelarz

Nie wiesz jaki masz teraz? Poszukaj pod maską, w książce serwisowej mechanicy zostawiają albo takie plakietki gdzieś przytwierdzone pod maską albo może być po prostu wpis w książce.

Z tego co ja wiem to nie powinno się zmieniać z mineralnego na syntetyk, w drugą stronę już jest ok. Ale każdy mechanik mówi co innego więc tutaj jasności nie ma.

Co do płukanki silnika- to z własnego doświadczenia wiem że to nie jest dobry pomysł. Robiłem (znaczy nie ja osobiście) płukankę w małym silniku (benzyna) i jest ok, natomiast w starym dieslu (który już padł) chodził jakaś dziwnie, zdążało mu się nie palić etc. Jeśli silnik jest ok i wszystko w nim działa, nie ma z nim problemów po prostu zmienić olej i tyle.

Jak dolewałeś inny olej niż masz w silniku to nic się nie powinno dziać bo olej będzie miał pośrednie właściwości.

Mechanik do którego jeżdżę z autem ma taki patent: Jak olej był długo nie wymieniany albo nie wiadomo kiedy, to wymienia olej jeździ się z nim 500-1000km i wymienia na świeży. I potem już normalna jazda.

Idealnym wyjściem z sytuacji byłoby wlanie takiego samego oleju jaki masz teraz i nie przejmowanie się niczym. Wybór producenta to już wedle uznania.

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 13:29 
strejla_u napisał(a):
O macie, nie napisałem. Na pewno nie mniej niż 255 tyś km...

To pozostań na 10W40... Tańszy, gęstszy... :D
Ja już Asterkę po 300 tyśkach przerzuciłem na olej GM 10W40... do 300 jeździła na GM 5W30 :D

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 15:43 
Moderator

Nie kombinuj, zostaw to co jest. Życia mu nie przedłuzysz, kilometrów nie odejmiesz, a mozesz cos popsuć.

PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2012, 08:07 
modelarz

Odpuść sobie syntetyczne oleje.Prawdę powiedziawszy ja osobiście zalewam takim olejem jaki mają na stacji byle by był półsyntetyk i miał opowiednie parametry np 10w40.Motul jest ok.

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 07:57 
Moderator

Nowy olej nalany. Przy okazji wymieniłem tarcze i klocki na tyle (a narąbałem się przy tym że hoho!). Następna wizyta w domu to końcówki drążków, tarcze i klocki z przodu i zbieżność, no i przegląd...

Macie ciekawe sposoby na "odpieczenie" zapieczonych sprężyn mocujących zaciski klocków? Wczoraj jedną ułamałem po samym zacisku (pękła zardzewiała franca) i trzeba było nowy otwór nawiercić. WD-40 nie pomaga. A wciśnięcie tłoczków - ajjj to w ogóle bajka!

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 08:32 
Moderator

Oglądałeś tłoczki czy aby czasem nie są skorodowane ? Wtedy właśnie jest je bardzo trudno wcisnąć i błyskawicznie zaczynają się pocić oraz przeciekać.
Podniesienie gumek i oględziny wypchniętego tłoczka powiedzą wszystko . Wartało by wtedy delikatnie przesmarować smarem do tłoczków hamulcowych .
Większość ruchomych elementów zacisku (nie tłoczki!) smarowałem smarami z dodatkiem miedzi . Zapobiega wszystkiemu włącznie z zapiekaniem się gwintów .

Tłoczki pięknie się wciska zwykłym ściskiem stolarskim

przy okazji ja poszukuję zacisków do "mojej taczki" u dealerów są niedostępne ..co ciekawe wyszło że moja taczka "osobówka"
ale DMC powyżej 3,5 tony ...ciekawe

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 09:08 
Moderator

Przez jakiś czas byłem tak bezradny, że nawet pod gumę tłoczków zaglądałem :) Wszystko zdaje się zdrowo błyszczeć błyszczące. I ja też wszystkie elementy jakie skręcałem mazałem smarem miedziowym - niestety poprzedni właściciel chyba o nim nie słyszał (a może słyszał tylko bardzo go oszczędzał - znalazłem ślady po nim tylko na dwóch śrubach). Nawet końcówki sprężyn usmarowałem. Natomiast co do wyciskania tłoczka - w moim egzemplarzu przerąbane, nie dość że trzeba wciskać, to jeszcze wkręcać w prawo. Po długich bojach udało mi się opracować działającą metodę - w oparciu o dwuramienny ściągacz do łożysk (71 PLN (:) ) i własny patent z kawałków panelu podłogowego, śrub m4 i podkładki M12 (całość klejona na CA i przyspieszacz - taki akcent modelarski). Przy okazji zakupiłem jeszcze klucz dynamometryczny 3/4" :D i kilka innych niezbędnych rzeczy, więc samodzielna wymiana wyszła porównywalnie z warsztatem, ale narzędzia mi zostaną a co się nauczyłem to moje.

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 10:12 
Moderator

Kochany ale wciska i wkręca sie tłoczki kół TYLNICH - nie napisałeś o tym a do tego są specjalne przyrząda

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 10:49 
Moderator

Wiem że są przyrządy (specjalistyczne a przez to drogie), ale zrobiłem sobie swój, który o dziwo działa. Z tego co piszesz wnioskuję że przednie tłoczki się tylko wciska? Jeśli tak to lepiej. Powinno pójść szybciej.

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 11:41 
Moderator

strejla_u napisał(a):
Z tego co piszesz wnioskuję że przednie tłoczki się tylko wciska? Jeśli tak to lepiej. Powinno pójść szybciej.
W przednich nie ma żadnych dodatkowych mechanizmów i dlatego są mniej uciążliwe przy wymianie klocków. W swojej lali przednie tłoczki wciskam francuzem. Skoro auto francuskie to i klucz musi być francuski... ;) :lol: :mrgreen: Idzie jak w kaczy kuper :lol: .

No, spadam walczyć z hamulcami (tylne, bębnowe) :( .
Do przeglądu już tylko 15 dni... (:)

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 12:43 
A co to przegląd :roll: To coś takiego, że sie jedzie z dowodem rejestracyjnym i wbijają pieczątkę :roll:
Ja tam jadę i "klepią" nawet nie oglądając czym przyjechałem (ostatnio byłem rowerem) :mrgreen:
Kiedyś musiałem się na siłę wepchnąć, bo koniecznie chciałem sprawdzić hamulce :twisted: Panowie nie wyglądali na zadowolonych... :lol:

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 13:44 
Moderator

Polska rzeczywistość... ale po pierwszej kontroli w takiej stacji albo wypadku niby kontrolowanego auta taką stację zamkną . Pytanie tylko kiedy.Ja wolę jechać tam gdzie realnie zdrowo wytrzepią mi pojazd - ci co jechali ze mną wiedzą dlaczego ;)
W końcu za kółkiem ryzykujemy tylko życiem i nie ma się czym przejmować ;)

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 13:49 
Utopia, jestem mechanikiem samochodowym, o czym diagnosta dobrze wie :D
"Incydent" z rolkami, to był właśnie incydent po zmianie układu hamulcowego, i nie byłem pewien doboru elementów... (dobór klocków do "ciętych" tarcz) :mrgreen:
Nigdy bym nie wyjechał nie sprawnym samochodem, i nie ma tutaj "zastosowania" przysłowie o szewcu i jego butach... :)
Zaręczam, że inne samochody na tej stacji przechodzą całą "ścieżkę zdrowia" :D

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 13:55 
Moderator

O widzisz..a moja taczka gnie tarcze
wentylowane , nacinane ,wiercone ,złocone i jakie kto wymyśli załatwi na amen... ten typ tak ma mówią wszyscy - powód szeroka felga i brak dolotu powietrza z zewnątrz. Nie ma aut idealnych - każde ma coś skopane już na etapie projektowania w fabryce a później użytkownicy poprawiają fabrykę

Strefa czasowa: UTC + 1