Teraz jest sobota, 26 września 2026, 03:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: SkyWalker czyli ciężarówka pod FPV
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 10:09 
Moderator

Jakiś czas temu (pod koniec sierpnia) zanabyłem drogą kupna w bevrc model SkyWalkera. Oględnie mówiąc to takie krówsko do dźwigania ton pakietów, w zasadzie projektowane z myślą o FPV.

Z parametrów technicznych:
długość 1180 mm
rozpiętość 1680 mm
powierzchnia skrzydeł 35,5 dm kw.

silnik 3536 1000kV 480W ze śmigłem APC 9x6 (z pakietem 4s rozwija moc 430W)
regulator 45A od zestawu z turbiną
napęd sterów to 5 x Corona 929 (2 x lotki, 2 x klapy, 1 x ster kierunku) i 1 x Corona 939 (wysokość)

Z ciekawszych rzeczy które mogą powiedzieć o modelu: bardzo duża przestrzeń ładunkowa, znajomi latają z 10Ah pakietów i pełnym FPV (osd z gps, ap, troche czujników, zewnętrzne BECe, 3 km kabli, pakiet video) - wszystko się bez problemu mieści.
W moim odczuciu model ma trochę za wiotki ogon. Inni radzą sobie z tym oklejaniem belki ogonowej taśmą zbrojoną, ale ja dam sobie z tym spokój.
Modelem ciężko wystartować z mokrego śniegu - przykleja się. Zrobiłem kila rajdów i w zasadzie jak model nie podbije się na kretowisku albo jakiejś mikro górce to nie ma szans żeby go poderwać.

Z modyfikacji jakie poczyniłem na starcie:
- wzmocnienie skrzydeł dwoma dodatkowymi rurkami węglowymi - koledze przy oblocie klasnęły skrzydła,
- wymiana rurki węglowej ogonowej na szklaną z Easy Glidera, cięższa, ale temu samemu koledze przy krecie rurka się złamała i był problem jak ją wyjąć - mam nadzieję że moja się nie złamie,
- wycięcie klap (model na klapach zachowuje się rewelacyjnie, w ogóle zaprogramowałem klapy tak, że po pstryknięciu przełącznikiem klapy wychylają się na dół płynnym ruchem przez jakieś 5-6 sekund - nie wiem czy ma to jakieś walory lotnicze, ale fajnie wygląda).
- pomalowałem skrzydła farbą do EPP, ale od tarcia po śniegu trochę zlazło, pomarańczowe końcówki sprawdzają się rewelacyjnie, muszę pomalować jeszcze od dołu statecznik poziomy, żeby rozróżniać położenie modelu z dalszych odległości

Jak się okazało że model lata, to nie wytrzymałem i założyłem mu kamerkę na pokład :)

No i filmy z oblotu:

Fotek jako takich nie mam, ale model z grusza wygląda tak (sprawdzenie działania sterów, skupiać się na modelu i ignorować bałagan wokół niego oraz oglądać bez dźwięku bo w tle jakiś polityczny bełkot chyba leci).

PS. Fotki będą jak Andrzej zechce je tu wrzucić :) robił zdjęcia przez oblotem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: SkyWalker czyli ciężarówka pod FPV
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 12:06 
modelarz

Zdjęć samego modelu nie robiłem raczej przygotowania do oblotu, generalnie model wygląda rewelacyjnie, ma porobione sprytne klapki zapewniające dostęp do wnętrza a na pakiecie 4s latał bardzo żwawo. Na uwagę zasługuje również modyfikacja nadajnika wykonana przez Szymona, moduł nadajnika powędrował na maszt i tam pewnie też znajdzie się odbiornik FPV więc wkrótce będziemy mieć kolejna fajne filmy z powietrza. Kurcze jak mi się podobają takie filmy...
Załącznik:
g.jpg
g.jpg [ 63.5 KiB | Przeglądane 4026 razy ]
Załącznik:
d.jpg
d.jpg [ 66.2 KiB | Przeglądane 4026 razy ]
Załącznik:
h.jpg
h.jpg [ 102.13 KiB | Przeglądane 4026 razy ]
Załącznik:
e.jpg
e.jpg [ 26.85 KiB | Przeglądane 4026 razy ]

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 09:41 
Moderator

Jestem głodny latania! Na weekend wybieram się do Wrocławia więc mam nadzieję że pogoda zrealizować jakieś loty w okolicach obwodnicy.

Dla zainteresowanych dodam, że wyszła nowa wersja SkyWalkera ze skrzydłami 1900 mm i powierzchnią 45 dm^2 (czyli 22 cm i 10 dm^2 więcej). Mój model nie należy do najszybszych, ale nowy zapewne będzie powolny do granic możliwości.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 09:56 
Moderator

Szymon zamocuj jakoś tą wystającą z modelu końcówkę anteny bo inaczej niebawem ułamie się jak u wielu

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 10:24 
Moderator

No wiem że to nie jest zbyt bezpieczne. Mam nadzieję że do weekendu dostaną nowy tor RC (LRS ChainLink) a tam antena jest zupełnie inna i będzie w innym miejscu. O ile poczta zdąży na czas, to zapewne ostatnio lot był ostatnim na tym odbiorniku.

Strefa czasowa: UTC + 1