Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25 Posty: 3636 Wiek: 38 Lokalizacja: Warszawa
Jakiś czas temu (pod koniec sierpnia) zanabyłem drogą kupna w bevrc model SkyWalkera. Oględnie mówiąc to takie krówsko do dźwigania ton pakietów, w zasadzie projektowane z myślą o FPV.
Z parametrów technicznych: długość 1180 mm rozpiętość 1680 mm powierzchnia skrzydeł 35,5 dm kw.
silnik 3536 1000kV 480W ze śmigłem APC 9x6 (z pakietem 4s rozwija moc 430W) regulator 45A od zestawu z turbiną napęd sterów to 5 x Corona 929 (2 x lotki, 2 x klapy, 1 x ster kierunku) i 1 x Corona 939 (wysokość)
Z ciekawszych rzeczy które mogą powiedzieć o modelu: bardzo duża przestrzeń ładunkowa, znajomi latają z 10Ah pakietów i pełnym FPV (osd z gps, ap, troche czujników, zewnętrzne BECe, 3 km kabli, pakiet video) - wszystko się bez problemu mieści. W moim odczuciu model ma trochę za wiotki ogon. Inni radzą sobie z tym oklejaniem belki ogonowej taśmą zbrojoną, ale ja dam sobie z tym spokój. Modelem ciężko wystartować z mokrego śniegu - przykleja się. Zrobiłem kila rajdów i w zasadzie jak model nie podbije się na kretowisku albo jakiejś mikro górce to nie ma szans żeby go poderwać.
Z modyfikacji jakie poczyniłem na starcie: - wzmocnienie skrzydeł dwoma dodatkowymi rurkami węglowymi - koledze przy oblocie klasnęły skrzydła, - wymiana rurki węglowej ogonowej na szklaną z Easy Glidera, cięższa, ale temu samemu koledze przy krecie rurka się złamała i był problem jak ją wyjąć - mam nadzieję że moja się nie złamie, - wycięcie klap (model na klapach zachowuje się rewelacyjnie, w ogóle zaprogramowałem klapy tak, że po pstryknięciu przełącznikiem klapy wychylają się na dół płynnym ruchem przez jakieś 5-6 sekund - nie wiem czy ma to jakieś walory lotnicze, ale fajnie wygląda). - pomalowałem skrzydła farbą do EPP, ale od tarcia po śniegu trochę zlazło, pomarańczowe końcówki sprawdzają się rewelacyjnie, muszę pomalować jeszcze od dołu statecznik poziomy, żeby rozróżniać położenie modelu z dalszych odległości
Jak się okazało że model lata, to nie wytrzymałem i założyłem mu kamerkę na pokład
No i filmy z oblotu:
Fotek jako takich nie mam, ale model z grusza wygląda tak (sprawdzenie działania sterów, skupiać się na modelu i ignorować bałagan wokół niego oraz oglądać bez dźwięku bo w tle jakiś polityczny bełkot chyba leci).
PS. Fotki będą jak Andrzej zechce je tu wrzucić robił zdjęcia przez oblotem.
Zdjęć samego modelu nie robiłem raczej przygotowania do oblotu, generalnie model wygląda rewelacyjnie, ma porobione sprytne klapki zapewniające dostęp do wnętrza a na pakiecie 4s latał bardzo żwawo. Na uwagę zasługuje również modyfikacja nadajnika wykonana przez Szymona, moduł nadajnika powędrował na maszt i tam pewnie też znajdzie się odbiornik FPV więc wkrótce będziemy mieć kolejna fajne filmy z powietrza. Kurcze jak mi się podobają takie filmy...
Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25 Posty: 3636 Wiek: 38 Lokalizacja: Warszawa
Jestem głodny latania! Na weekend wybieram się do Wrocławia więc mam nadzieję że pogoda zrealizować jakieś loty w okolicach obwodnicy.
Dla zainteresowanych dodam, że wyszła nowa wersja SkyWalkera ze skrzydłami 1900 mm i powierzchnią 45 dm^2 (czyli 22 cm i 10 dm^2 więcej). Mój model nie należy do najszybszych, ale nowy zapewne będzie powolny do granic możliwości.
No wiem że to nie jest zbyt bezpieczne. Mam nadzieję że do weekendu dostaną nowy tor RC (LRS ChainLink) a tam antena jest zupełnie inna i będzie w innym miejscu. O ile poczta zdąży na czas, to zapewne ostatnio lot był ostatnim na tym odbiorniku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości