Gdakałem ostatnio w domciu o kupnie nowego modelu (ICON A5 zmienił właściciela). Przymierzałem się do kupna Blizzarda od Marka ale... maszynki do robienia "stówek" jeszcze nie mam, ale za to mam żonę, która jechała ze mną na piknik lotniczy w Michałkowie k/Ostrowa Wlkp. Podrodze u Radka w Odolanowie kupiłem kilka duperelków i gdy żona Radka zapytała czy wszystko odpowiedziałem tak a moja dodała nie, jeszcze ten samolot weźmiemy - pokazując Blizzarda. Szczęki do dzisiaj znaleźć nie mogę.
Ale do rzeczy. Uaktywniłem w aparaturze mikser V-Tail. Usterzenie ogonowe jest napędzane dwoma serwami. Kombinować mogę rewersami na sterze kierunku i wysokości i tak (K - kierunek, W - wysokość, pisząc lotki mam na myśli części ruchome usterzenia V)
K-normal, W-revers -> drążek wysokości do siebie = prawa lotka w górę, lewa lotka w dół i odwrotnie, drążek kierunku w prawo = obie lotki w dół i odwrotnie
K-revers, W-normal -> drążek wysokości do siebie = prawa lotka w dół, lewa w górę i odwrotnie, drążek kierunku w prawo = obie lotki w górę i odwrotnie
K-normal, W-normal -> drążek wysokości do siebie = obie lotki w dół i odwrotnie, drążek kierunku w prawo = prawa lotka w górę, lewa do góry i odwrotnie
K-revers, W-revers -> drążek wysokości do siebie = obie totki do góry i odwrotnie, drążek kierunku w prawo = prawa lotka w w dół, lewa lotka w górę i odwrotnie.
Czy do skręcania lotki w usterzenie V nie powinny działać tak jak lotki na skrzydłach?
Chociaż patrząc na to z perspektywy ustawienia V-ki pionowo to obydwa kanały na rewersach są OK. I chyba oto tu chodzi

.
Kurna 2,5 godz. kombinowania z ustawieniami. Napisany niemal kolaborat i dopiero teraz mnie oświeciło. A może do dzięki drugiej puszcze warki strong