III ETAP BUDOWY SKRZYDŁOSklejenie skrzydła zaczynamy od przygotowania elementów,jak listwy natarcia i spływu oraz dźwigara z deseczki balsowej wycinając odpowiedniej szerokości,oraz zakończenia skrzydeł i żeberek.
Do wycinania elementów, korzystam z krzywików,liniału metalowego i nożyka.
Żeberka wykonałem w następujący sposób:
http://awiatikforum.ok1.pl/viewtopic.php?t=122powycinałem elementy z deseczki balsowej [zostawiając trochę materiału na zakończeniu,spływu żeberka] ,połączyłem w blok ,gdzie następnie wyrównałem powierzchnię oraz wyciąłem miejsca na klejenie dźwigara.
Mamy przygotowane już wszystkie element.Listwy natarcia i spływu montujemy na desce montażowej wg .planu,gdzie następnie zaznaczmy i wycinamy wcięcia do montażu żeberek ,na głębokość 2mm [tutaj odbiegamy od planów,tam miejsca klejenia są na styk-mocniejsza konstrukcja].Przyklejamy żeberka zachowując kąt prosty.Miejsce klejenia żeberek z listwą natarcia wycinam nożykiem [zamek] i dopasowywuje.
Przyklejamy zakończenia skrzydeł i pozostałe żeberka,gdzie w nich wycinamy gniazda na dźwigar,przenosząc wymiary z pozostałych żeberek.W środkowej części [centropłat] wklejamy dopasowane wzmocnienie i żeberka w centropłacie.
Pozostało nam wkleić dźwigar,
miejsce zaznaczone kropkami nie smarujemy klejem ułatwi nam to dalszej prace.
Takie już skrzydełko możemy wyszlifować.
Pozostało nam wykonać wznios skrzydeł,odcinając na środku dźwigar, a listwy natarcia i spływu przy centropłacie.
Centropłat montujemy na sztywno, aby nam się nie poruszył.Do niego przyklejamy skrzydła- zachowując odpowiedni kąt [wysokość],podkładając klocki.
Do tak sklejonego skrzydła przyklejamy wzmocnienia i zamykamy deseczką balsową centropłat,oraz przyklejamy trójkąty wzmacniające.