You tube poddaje obraz i dźwięk kompresji
wszystko traci na jakości
wysłałem znajomemu linka do "tuby " z utworem kapeli Pain Of Salvation -odpisał mi: nudne ..... nudne ......nudne nic się nie dzieje jak w Polskim filmie ( znany cytat z filmu Rejs ) po paru dniach przekazałem mu płytkę DVD z koncertem HD i facet się zakochał .
Muzyka ma to do siebie że posiada wartości niewymierne takie jak emocje , budowanie napięcia , dynamika
jeśli przepuścić to przez wszelkie "nowoczesne "filtry pozostaje tylko kilka surowych faktów ..
Ludzie nie zdaja sobie sprawy ile tracą słuchając muzyki w standardzie MP3 a nie czyste audio
Już samo odwołanie się do genezy MP3 uświadamia ten fakt .
Ktoś wymyslił że głosne dźwięki maskują te cichsze.........
na pierwszy rzut oka wszystko ok ....
a drugi rzut zostaje nam już tylko jedno oko wiec nic nie widać...
i tak dźwięki cichsze o 20 dB od średniego poziomu dźwięków głośnych wylatują z założenia ..
to tak ogólnie ale wszystko jest bardzo mocno zależne od stopnia kompresji .
Im jest on większy - tym więcej z oryginału zostało wywalone a coraz mniej zostaje ......
wytłumaczę to na takim przykładzie :
patrzymy przez okno - za nim taki widok
inny szary blok czy dom co kto woli a tam w oknie ładna dziewczyna nad tym błękitne niebo , poniżej zielona trawa kwiaty....
ale jak to zapisać na dysku tyle bitów ....
zaczynamy kombinować...
Wiemy że niebo jest na górze poniżej szary blok z laską w oknie na dole trawa......- odpuszczamy rysy twarzy ...
ale znowu zajmuje za dużo miejsca na dysku ...
w sumie - laska daleko niby wiemy że ładna i stoi w oknie ............... ok zostawiamy blok/dom i okno darujemy sobie laskę .. chmury i kwiatki na trawniku ..
znów za dużo miejsca ?
uprośćmy !
niebo jest niebieskie - blok szary - trawa zielona............ trzy kolory ( jak u Kieślowskiego...)
hmmm sporo bitów....
co tam niebo i trawa - każdy wie co to jest skupmy się na tym co najważniejsze,,,'
zostało nam?
Szary beton ...ledwo parę kilobajtów ..............
a że chodziło o coś inne ....kogo to obchodzi skoro na dysk wejdzie 40 milionów piosenek razem z niby video ....
czy teraz wiecie do czego przygotowywała Was pani od języka Polskiego zadając tak znienawidzone przez pokolenia pytanie
co autor miał na myśli ?
.....