Teraz jest sobota, 26 września 2026, 01:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Metoda na zmarszczki na folii - lakierowanie
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 21:52 
Witam,

Kupiłem dość spory model - 1/4 skali. Niestety oklejenie modelu folią nie jest idealne - szczególnie dotyczy to spodu skrzydeł - jest tam sporo zmarszczek. Jestem dość początkujący w temacie oklajania folią. Do tej pory w innych modelach radziłem sobie z takimi problemami nagrzewając folię suszarką - co prawda zmarszczki się prostowały jednak w 90 % zawsze po pewnym czasie powracają. Zastanawiam się nad jakimś sposobem zabezpieczenia przed robieniem się takich zmarszczek (czy to w ogóle jest możliwe ?) - wiem że niektóre modele są pokrywane folią a następnie malowane dodatkowo, stąd mój pomysł na pokrycie skrzydeł jakąś farbą bezbarwną po uprzednim naciągnięciu folii. Czy to ma sens ? Czy taka warstwa lakieru zabezpieczy w 100 % przed zmarszczkami ? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Nie mam dużego doświadczenia w foliach - może jest tak że zawsze po pewnym czasie te zmarszczki się robią niezależnie od staranności i materiałów ?

Pozdrawiam
Jarek

Tytuł: Re: Metoda na zmarszczki na folii - lakierowanie
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 21:57 
Administrator

nie, lakierowanie nie zabezpieczy folii przed zmarszczkami. zmarszczki się robią bo drewno pracuje możesz w lecie model na słońce wystawiać i wygrzewać folie :D

pozdrawiam Marcin

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 22:03 
Czyli zawsze te zmarszczki prędzej czy później się zrobią ? Czy to jest jednak błąd pokrywania, materiału itp ?

PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 22:12 
Powodem robienia się zmarszczek mogą być: folia położona niedbale , bez dobrego wstępnego naprężenia. Drugim powodem może być nie odpylona powierzchnia balsy przed przyklejaniem folii, a jak połączymy obie te sprawy to nie ma szans na usunięcie zmarszczek bez wymiany folii. Brak wstępnego naprężenia podczas przyklejania folii do konstrukcji jest błędem trudnym do naprawienia czasem wręcz niemożliwym. Folia ma określoną kurczliwość i położona luźno skurczy się i napręzy owszem ale po pewnym czasie trochę się odpręży i wtedy mamy fałdy zmarszczki itp. Pył po szlifowaniu balsy natomiast przykleja się do folii podczas jej naprężania czy klejenia i zamiast klej trzymać się balsy przykleja do siebie pył uniemożliwiając trwałe połączenie folia/balsa. To tak w skrócie. Uwagi te napisałem korzystając z moich doświadczeń z oklejaniem modeli.

PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 22:16 
Folia to tworzywo sztuczne, czyli będzie się wiotczeć gdy ciepło a twardnieć gdy zimno plus odkształcenia konstrukcji. Osobiście przed prasowaniem folii bardzo starannie naciągam ją na modelu przypinając klamerkami, jak najmniej zmarszczek, i dopiero wtedy żelazko. Gdzieś wyczytałem, że folia w zależności od producenta kurczy się o 10 do 20 % i to by się zgadzało z moimi obserwacjami. Oczywiście są to moje spostrzeżenia i doświadczenia napewno subiektywne.
ps. o kurcze, pisaliśmy razem byłem wolniejszy

PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 22:23 
Moderator

Folie niektórych producentów "flaczeją " z czasem i trzeba je na nowo naprężyć .
Trafiłem juz kilka razy na takie folie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 22:27 
Dzięki za odpowiedzi. Czyli jednak rozumiem że jak folia jest dobrze położona i nie narażamy jej na duże zmiany temperatury to nie powinny robić się zmarszczki samoczynnie. Model o którym pisze jest z firmy Hagar 9 - kolega modelarz na innym forum pisze że taki sam model ma oklejony bardzo dobrze. Stąd jestem troche zawiedziony - być może trafiłem na taką sztukę trefną.

PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 22:36 
Z moich doświadczeń wynika, że raz na jakiś czas, chociaż nie wiem jakby położył folię, trzeba trochę poprasować i jest ok.

Strefa czasowa: UTC + 1