GiulioN napisał(a):
Do malowania depronu polecam to:
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... ayu-ghiant Tylko jak dla mnie ta farba jest zbyt rzadka
Pokrywałem tymi farbami skrzydło EPP SkyWalkera. Używałem szarej oraz pomarańczowej fluorescencyjnej. Szara kryła świetnie, pomarańczowa to w zasadzie tylko kolorowy "lakier" - półprzeźroczysty - widać wszystko co jest pod spodem, tak więc na biały depron OK, ale na zielonym będzie wyglądać słabo. Moje obserwacje:
- (tego można się było spodziewać) tych farb nie trzyma się taśma klejąca - albo inaczej, taśma klejąca trzyma się tych farb lepiej niż same farby trzymają się pianki - niewielka siła wystarcza aby oderwać kawałek taśmy razem z warstwą farby i brzydki ubytek
- farba wyciera się dosyć szybko, u mnie końcówki skrzydeł po jednym dniu lotów były białe, każde zadrapanie powoduje że farba schodzi i nie wygląda to estetycznie.
Poza tym nie mam innych uwag, mogę polecić. Z depronem i z EPO nie zrobiły nic niepokojącego.
A czy te farby są rzadkie? Tak i nie - jeśli pryśniemy za dużo farby, to na bank porobią się nam zacieki, nawet na płaskiej poziomej powierzchni, natomiast nanoszenie farb cieniutkimi warstwami kilkukrotnie daje całkiem przyzwoity efekt. Kwestia gustu.