kapi0908 napisał(a):
Ponieważ serwo ma trzy kabla ja chciałbym wiedzieć czy da się podłączyć je pod dwa kable.Mam odbiornik od starej łodzi rc z którego wychodzą 2 a nie trzy kable i czy da się bod to podpiąć serwo.
Zapewne od
tej starej łodzi te dwa kabelki z odbiornika wychodzą bezpośrednio na silniki. Lub być może na jakieś proste serwa w których znajdowały się wyłącznie silniczki elektryczne z zębatkami.
Wówczas cała elektronika sterująca była zintegrowana w odbiorniku i to odbiornik wysyłał napięcie o odpowiedniej biegunowości, że silniczki sterowały w prawo, lub w lewo. Taki układ zazwyczaj stosuje się w masowej produkcji zabawek RC Made In China.
Mogę się tylko domyślać, bo niestety nie pofatygowałeś się dołączyć jakiejkolwiek fotki. Więc jak Ci tu radzić ?
Obecnie w modelarstwie tak jak Ci już koledzy przedmówcy napisali z serw wychodzą trzyżyłowe kable. Jest to standard.
Inne rozwiązania to urządzenia przestarzałe którymi nie warto zawracać sobie głowy. Bo któż z nas eksploatuje jeszcze radzieckie radia Pilot, lub Supranar ? Z tego co pamiętam to tam były nie dwa i nie trzy a kilka lub może nawet kilkanaście kabelków. Nie pamiętam dokładnie. Wiem, że wtyczka serwa przypominała bolce na lampie telewizyjnej.