Teraz jest niedziela, 20 września 2026, 23:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Osiołkowi w żłoby dano...
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2025, 14:14 
Moderator

HP OmniBook 5 Ryzen 7-8840U/16GB/512/Win11 Touch
https://www.x-kom.pl/p/1349452-laptop-1 ... touch.html

Acer TravelMate P2 16 Ryzen 7 PRO 7735U/32GB/1TB/Win11
https://www.x-kom.pl/p/1349079-laptop-1 ... win11.html

Lenovo ThinkBook 16 Ryzen 5 7535HS/16GB/512/Win11P
https://www.x-kom.pl/p/1292491-laptop-1 ... in11p.html

ASUS Vivobook 16 X1605VA i5-13420H/24GB/1TB/Win11
https://www.x-kom.pl/p/1328455-laptop-1 ... win11.html

Wstępne minimalne założenia były takie:
Cena +/- 3000zł
Procesor minimum Intel i5 lub AMD Ryzen 5
RAM minimum 16GB (wolałbym więcej)
SSD minimum 512GB (wolałbym więcej)
Przekątna ekranu minimum 15’’ i Full HD
Bateria minimum 6h pracy

Jakieś podpowiedzi, która z tych czterech propozycji, a może jeszcze coś innego?

Dziękuję za uwagę, podpowiedzi i poświęcony czas :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Osiołkowi w żłoby dano...
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2025, 17:27 
Moderator

Z tej listy brałbym pierwszego (HP OmniBook 5 Ryzen 7-8840U/16GB/512/Win11 Touch) bo ma najlepszy procek (23383pkt) i bardzo mocną grafikę (6916pkt) reszta mocno odstaje od tych wyników. Minusem jest to niemodyfikowalne 16GB RAMu no ale czy montujesz video w trybie rzeczywistym albo grasz w strzelanki? bo do reszty to 16GB wystarczy z palcem w ... slocie :lol:

PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2025, 20:34 
Moderator

Generalnie potrzebny jest do pracy. Coś przeglądnąć w internecie, napisać jakiś tekst, zrobić rysunek bryły geometrycznej - jak to u belfra od matmy.

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 18:24 
modelarz

Wojtek skoro rozważasz model Lenovo to brałbym tego. https://www.x-kom.pl/p/1312486-laptop-15-16-dell-inspiron-16-5645-ryzen-7-8840u-32gb-1tb-win11.html
Jest Ciut droższy to fakt, ale ma 32GB RAMu i dobrą kartę graficzną WUXGA. Jedynie co to HDMI trochę starawe bo tylko 1.4 zamiast 2.1 no ale sam musisz rozstrzygnąć czy będziesz podłączał monitor/TV 4K lub 8K.
Ja mam pod swoją opieką ponad szt. 30 DELL -i, dają radę a te na Ryzenie są najlepsze. Od 8 lat nie kupuje innej marki tylko DELL
Naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić DELL-e a te z X-Komu (tylko tam kupuję) nigdy mnie nie zawiodły. Na nich pracują pracownicy którzy nie dbają o sprzęt bo to przecież służbowy i nic się nie dzieje, no dobra teraz po 5 latach w jednym wysiadło gniazdo słuchawkowe.

Nie wiem jak teraz ale Lenovo jeszcze jakiś czas temu miał serwis zewnętrzny. Koszmar od tego czasu wystrzegam się Lenovo.
O Acer -rze zapomnij nie wiem jak teraz ale bardzo słaba jakość. HP ma jakieś takie swoje patenty które nie zawsze chcą poprawnie działać ale to tylko od znajomych więc niewiele mogę więcej powiedzieć.

Marcin chyba serwisuje elektronikę może coś napisze.

PS
Modele Inspirion to półka wysoka dużo lepsza jakość podzespołów niż np. w modelach Vostro choć nie do końca czasami się to sprawdza. Vostro czasami też jest na dobrych częściach robione - nie na Malezyjskich. :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 19:25 
Moderator

Z tym Dell'em, to nie taki głupi pomysł.
Co do Acer 'a, to x lat temu miałem o nich nieciekawe zdanie. Jak widzę, to po latach nic się nie zmieniło.
W 2010 kupiłem Asus K72J. Właśnie kupiłem do niego kolejną baterię, ale to żona go ujeżdża, więc...
Na początku szukałem Asus'a, ale im więcej czytałem, oglądałem, tym byłem głupszy.
To co pasowało od strony parametrów (cena to rzecz względna), to okazywało się przerostem formy nad treścią.
Co ja na nim będę tworzyć? Obsługa dziennika od Vulcan'a, czasami jakaś prezentacja, filmik czy e-podręcznik. 16GB / 512 GB spokojnie da radę nawet ze zintegrowaną kartą graficzną.
Bardziej zależy mi na tym, aby wytrzymał zdecydowanie dłużej jak trwa okres gwarancji ;)
No i ten Twój Dell...
Kiedyś życie było prostsze. Kupiłeś radiomagnetofon Kasprzak i byłeś boss, a teraz...
Idź kup drzwi. Godzinę mnie facet maglował. Lewe czy prawe, lewostronne czy prawostronne, wejściowe czy wyjściowe, wewnętrzne czy zewnętrzne... litości.
Dlatego z laptopem chce mieć konkretny model z konfiguracją. Najwyżej kilkanaście minut będziemy ustalać kolor.
Dzięki za podpowiedź.

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 20:07 
modelarz

Wojtek tylko ten Dell co go pokazałem na Windowsa Home. Jeśli w pracy łączysz się do jakieś sieci LAN to tu może być problem bo Home nie mają obsługi sieciowej. Internet OK ale już z siecią nie idzie. Generalnie nie da się zamapować dysków sieciowych, przez linka po www nie ma problemu.

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 20:49 
Moderator

A ja od jakiegoś dłuższego czasu tylko ASUSY Vivobooki, wzmocnione obudowy wg standardu militarnego MIL-STD-810H itd. Używam do obróbki filmów, projektowania 3d, corela, photoshopa. Co najważniejsze to ....... pewne zawiasy. We wszystkich HaPekach które mam w pracy po około roku padają właśnie zawiasy i powodują wyłamanie obudowy przy samej matrycy. Bez problemu pracują z monitorami 4K, wąskim gardłem niektórych kompów nawet businesowych jest to że właśnie mają problemy z tymi monitorami. Maja na pokładzie Nvidie i inne karty, ale wąskim gardłem jest samo wyjście HDMi o zbyt małej przepustowości.

https://www.x-kom.pl/p/1321090-laptop-1 ... win11.html

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 21:38 
modelarz

W Dellu z obudowami plastikowymi też były problemy z zawiasami, tyle, że Dell ma fajną gwarancję -door to door- Przyjeżdża serwisant do domu lub wskazanego miejsca i po 30 minutach zawiasy wymienione. Trzymam się Della przede wszystkim na serwis. Korzystałem dwa razy i byłem zachwycony. Jakieś 5 lat temu w kancelarii właśnie dziewczyna wyłamała zawiasy (błąd produkcyjny za mocno skręcone). Serwis wymienił i już do końca nie było problemów. W drugim przypadku laska utopiła laptopa, nie pytajcie jak bo nikt w to nie uwierzy, byłem w szoku jak serwisant podjął się naprawy. Oczywiście wymienił płytę i matrycę oraz klawiaturę. Tylko obudowa została. Oczywiście to były bodaj 3 lub 4 zgłoszenia (tak doradził serwisant) i po bodaj 1,5 miesiącu dziewczyna miała sprawnego lapka.

Każda marka ma swoje hity i badziewie, problem tylko ile trzeba dać za tego dobrego. Dell to taka średnia marka ale te ciut lepsze nie odstraszają ceną. Do tych 4000,-PLN idzie wybrać fajnego kompa.

PS
Dokładnie, wąskim gardłem są zawsze złącza i na to trzeba przy wyborze zwracać szczególną uwagę żeby za jakiś czas się nie zdziwić. Tylko przy zakupie nie myśli się co będzie za te 2-3 lata i jak technologia pójdzie do przodu.

Strefa czasowa: UTC + 1