Teraz jest poniedziałek, 8 sierpnia 2022, 16:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy komputer
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2022, 19:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2696
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
Po wczorajszej burzy odnalazłem w domu dwa "trupy" :shock: router od neostrady i .... komputer.
Router umarł całkowicie, natomiast komputer się włącza, ale niestety po pierwszym ekranie powitalnym windowsa zatrzymuje sie i doooopa. Przełożyłem dysk do komputera kolegi i wszystko startuje bez problemu.

No to mam od dzisiaj nowy(stary) komputer z odzysku. Zdecydowanie lepszy od poprzednika , przynajmniej tak mi się wydaje :lol:
Jakby fachowcy spojrzeli swoim okiem na parametry i podpowiedzieli, czy warto dokładać tam jakąś kartę graficzną.
Nie jestem fanem gier komputerowych, ale czasami w coś pogram np. COD, ale to nie sa jakieś najnowsze produkcje.

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 69.43 KiB | Przeglądane 1804 razy ]

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 47.71 KiB | Przeglądane 1804 razy ]

Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 46.84 KiB | Przeglądane 1804 razy ]

Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 42.76 KiB | Przeglądane 1804 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2022, 10:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Jakie tam masz złącze na płycie pod kartę, co wejdzie max?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2022, 16:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2696
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
Tak to wygląda

Załącznik:
20220622_165045.jpg
20220622_165045.jpg [ 271.06 KiB | Przeglądane 1704 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2022, 21:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3542
Wiek: 34
Lokalizacja: Warszawa
Karty teraz potaniały, może to dobry moment na zakup.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2022, 05:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2529
Wiek: 44
Lokalizacja: Sompolno
Witam kolegę w klubie.
Niestety spotkała mnie bardzo podobna sytuacja i jestem na etapie wyboru jakiegoś chrupka

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2022, 20:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2696
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
dobra, na razie żadnej karty nie dokładam bo nie wiem co :(
Ale mam inny problem, do nowego komputera podłączyłem bardzo stary dysk, żeby zobaczyć co na nim zostało i okazało sie że jest tam sporo folderów ze zdjęciami i filmami. Niestety nie mogę nic skopiować, mogę otwierać foldery, ale nie mogę nic z nich skopiować. Dostaję komunikat, że nie mam uprawnień. Próbowałem już różnego rodzaju udostępniania , ale nie przyniosło to efektów.
Pomocy !!

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2022, 23:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Zamiast Firefox wpisz Explorer, reszta bez zmian.
Załącznik:
run_admin_7.jpg
run_admin_7.jpg [ 28.06 KiB | Przeglądane 1419 razy ]


Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2022, 18:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2696
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
Niestety nic to nie dało. Tak jak wcześniej mogę po kolei otwierać wszystkie foldery
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 54.46 KiB | Przeglądane 1356 razy ]

Po otwarciu folderu docelowego
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 67.81 KiB | Przeglądane 1356 razy ]

|Efekt próby podglądu
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 36.13 KiB | Przeglądane 1356 razy ]

oraz efekt kopij-wklej
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 23.63 KiB | Przeglądane 1356 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2022, 18:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Użyłeś oczywiście dwóch wskazanych klawiszy?
Piszę bo widzę że nie.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2022, 19:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2696
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
Użyłem, wciskając je jednocześnie i klikając OK.

Chyba już wiem o co chodzi. Pliki poza folderem użytkownika o nazwie Darek mogę otwierać i kopiować. Na tym dysku miałem najprawdopodobniej hasło do profilu. Mam nadzieję, że je pamiętam, ale jak i gdzie je wpisać. No i co jeżeli nie pamiętam :o

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2022, 20:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 368
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
Podepnę się pod temat jak kolega nie ma nic przeciwko.
Jak by co to proszę wydzielić do osobnego tematu.
Dopadłem płytę HP elitedesk 800 g3 sff i mam problem ,
płyta nie wyświetla obrazu z dołożone karty graficznej system niby rozpoznaje.
Trzeba coś jeszcze poustawiać, w biosie są włączone pciexpresy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2022, 07:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
darek_op napisał(a):
Użyłem, wciskając je jednocześnie i klikając OK.

Chyba już wiem o co chodzi. Pliki poza folderem użytkownika o nazwie Darek mogę otwierać i kopiować. Na tym dysku miałem najprawdopodobniej hasło do profilu. Mam nadzieję, że je pamiętam, ale jak i gdzie je wpisać. No i co jeżeli nie pamiętam :o


W miarę nowy Windows plus eksplorator w trybie administratora powinien rozwiązać ten problem. System plików NTFS na tym dysku plus stare poświadczenia powodują ograniczenie dostępu. Ale można zrobić tak:

Aby wyłączyć kontrolę dostępu (odczyt/zapis) do urządzeń i nośników wymiennych, wykonaj te kroki:
- Naciśnij klawisze Windows+R, aby otworzyć menu Uruchom.
- Wpisz polecenie MMC.exe i naciśnij klawisz ENTER.
- W menu Plik kliknij polecenie Dodaj/Usuń przystawkę (CTRL+M), a następnie wybierz opcję Edytor obiektów zasad grupy. Teraz dwuklik na tej nazwie - pojawi się nowe okno
- Kliknij przycisk Przeglądaj kliknij kartę Użytkownicy, a następnie kliknij dwukrotnie pozycję Inni niż administratorzy.
- Kliknij przycisk Zakończ, a następnie kliknij przycisk OK. Pojawi się nowy wpis w okienku po prawej
- W okienku nawigacji rozwiń kolejno węzły Komputer lokalny\Zasady grupy Inni niż administratorzy, Konfiguracja użytkownika, Szablony administracyjne, System, a następnie kliknij pozycję Dostęp do magazynu wymiennego.
- Kliknij dwukrotnie pozycję Wszystkie klasy magazynu wymiennego: odmowa dostępu, a następnie kliknij, aby zaznaczyć opcję Wyłączone.

Kliknij przycisk Zastosuj, a następnie kliknij przycisk OK. I restartos.
Załącznik:
darek.JPG
darek.JPG [ 110.63 KiB | Przeglądane 1204 razy ]

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2022, 07:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
tomtech napisał(a):
Podepnę się pod temat jak kolega nie ma nic przeciwko.
Jak by co to proszę wydzielić do osobnego tematu.
Dopadłem płytę HP elitedesk 800 g3 sff i mam problem ,
płyta nie wyświetla obrazu z dołożone karty graficznej system niby rozpoznaje.
Trzeba coś jeszcze poustawiać, w biosie są włączone pciexpresy.


Brak obrazu z wbudowanej karty graficznej nie musi oznaczać jej upalenie - wtedy podmiana na zewn kartę nic nie da. Możesz mieć probem z chipsetem, mostkami lub milionem innych rzeczy. Jak zmienić ustawienie zewn i wewn karty graficznej piszą w instrukcji do płyty. Jeśli nie pomoże idź do serwisu lub dopadnij inną tym razem sprawną.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2022, 18:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2696
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
Hubert,
wielkie dzięki za ten opis :shock: , ale niestety nic to nie zmieniło :(

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2022, 18:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Mogę Ci to odzyskać.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2022, 19:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2529
Wiek: 44
Lokalizacja: Sompolno
Ellipsis napisał(a):
Mogę Ci to odzyskać.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka
Odzyskaj też mój stary komputer

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2022, 20:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 368
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
Ellipsis napisał(a):
tomtech napisał(a):
Podepnę się pod temat jak kolega nie ma nic przeciwko.
Jak by co to proszę wydzielić do osobnego tematu.
Dopadłem płytę HP elitedesk 800 g3 sff i mam problem ,
płyta nie wyświetla obrazu z dołożone karty graficznej system niby rozpoznaje.
Trzeba coś jeszcze poustawiać, w biosie są włączone pciexpresy.


Brak obrazu z wbudowanej karty graficznej nie musi oznaczać jej upalenie - wtedy podmiana na zewn kartę nic nie da. Możesz mieć probem z chipsetem, mostkami lub milionem innych rzeczy. Jak zmienić ustawienie zewn i wewn karty graficznej piszą w instrukcji do płyty. Jeśli nie pomoże idź do serwisu lub dopadnij inną tym razem sprawną.


Karta wbudowana działa tylko jak podłączą kartę do gniazda ta nie wyświetla obrazu. Ale co dziwne system widzi tą kartę i zainstalował sterowniki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2022, 11:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Żeby monitor wystartował z kartą dodatkową musi być spełnionych parę warunków:
- prawidłowa konfiguracja w bios
- właściwe sterowniki w Windows
- podłączony monitor do karty przed włączeniem zasilania komputera
- monitor zasilany i włączony w czasie startu komputera / systemu
- jeśli monitor ma autodetekcje sygnałów wejściowych dobrze ją zablokować i ustawić na stałe port który chcemy używać

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2022, 12:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 368
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
Hubert co warunków które wypisałeś tylko ustawienie biosu, nie mam pojęcia co i jak ustawić.
Tu jest link do instrukcji płyty http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c05386798 jak byś miał czas to zerknij i podpowiedz co jak ustawić.
Dzięki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nowy komputer
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2022, 20:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5648
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Ok, zerknę

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

97,388,041 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL