Teraz jest środa, 21 lutego 2024, 09:55

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2023, 13:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:03
Posty: 601
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Cześć,

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie dość ambitny projekt (dwu silnikowa pół makieta). Jednak zanim poświęcę "kilka" godzin przed kompem, projektując to bydle, muszę rozwiązać dość istotny problem - sterowanie.
A wygląda to tak:
- lotki - 2 szt
- wysokość - 2 szt
- kierunek - 2 szt
- silniki - 2 szt
- klapy - 4 szt
Do tego kilka dodatkowych serw (podwozie, zamykanie luk)..... Ah...

W pierwszej kolejności pomyślałem o Y kablu, ale klapy mają 4 serwa.... Całość będzie zasilana 12A Bec'iem, wiec pomyślałem o takim rozdzielaczu kanałów. Szukałem... długo szukałem... nie znalazłem :D

Na forum mamy "specjalistów elektryków", więc pytam:
Czy to się w ogóle może udać ??

Dla zobrazowania o co mi chodzi:
Załącznik:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 60.24 KiB | Przeglądane 1573 razy ]

_________________
Jeśli nie potrafimy być sobą, stajemy się nikim !!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2023, 16:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Tak uda się bez problemu. Każde serwo musi dostać zasilanie plus i minus i one są wspólne dla całego układu. Przewód sygnałowy możesz podłączyć do więcej niż 1 serwa tak jak na Twoim obrazku. Oczywiście jeśli serwa duże to trzeba sprawdzić czy wystarczy zasilania gdy wszystkim będziesz machać

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2023, 16:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3600
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Inna sprawa, że dobrze by było móc ustawić rewers na wybranych serwach, ale nie jest konieczny. Np dla takich klap - bez rewersu trzeba będzie zadbać o to, żeby wszystkie serwa były zamocowane w tej samej pozycji, a dla lotek, serwa muszą być zamocowane w sposób "lustrzany".


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2023, 16:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Na to też jest rozwiązanie. Odwracarka:
https://pl.aliexpress.com/item/1005005334996182.html

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2023, 18:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:03
Posty: 601
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Pamiętamo zasilaniu dlatego zastosuje mocnego bec'a. Zastanawiam mnie jaki prąd idzie sygnałem. Czy wystarczy go dla czterech serw na raz ?? Czy nie bedzie jakiś opóźnień, zakłuceń ??

_________________
Jeśli nie potrafimy być sobą, stajemy się nikim !!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2023, 18:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Wystarczy spokojnie

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2023, 18:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2736
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa
Ja bym zrobił tak.
Zminimalizujesz spadek napięcia na długich ścieżkach

Załącznik:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 36.76 KiB | Przeglądane 1472 razy ]


Może pomyśleć nad awaryjnym zasilaniem z drugiego BEC-a

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2023, 20:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2013, 17:19
Posty: 426
Wiek: 30
Lokalizacja: Pszczyna
Tak jak wyżej napisał Darek, zasilanie dwustronne zniweluje ewentualne straty napięcia.

_________________
Pozdrawiam Dawid


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: środa, 29 listopada 2023, 07:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:03
Posty: 601
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Pomyślałem o tym :D

Na tą chwilę rozdzielacz wygląda tak:
Załącznik:
Przechwytywanie2.JPG
Przechwytywanie2.JPG [ 76.64 KiB | Przeglądane 1424 razy ]


Edyta:
Ale zastanawiam się czy nie wpiąć zasilania zaraz za odbiornikiem przed pierwszymi kanałami (podstawowe sterowanie modelem) :roll:

_________________
Jeśli nie potrafimy być sobą, stajemy się nikim !!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: środa, 29 listopada 2023, 08:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2487
Wiek: 58
Lokalizacja: Szczytniki
Odbiornik oczywiście tak planujesz umieścić?
Załącznik:
Przechwytywanie2.JPG
Przechwytywanie2.JPG [ 77.1 KiB | Przeglądane 1419 razy ]


Ścieżki zasilania pasowało by pocynować i przylutować drut, najlepiej srebrzony, 0.5 mm wystarczy.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: środa, 29 listopada 2023, 09:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:03
Posty: 601
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
gjery napisał(a):
Odbiornik oczywiście tak planujesz umieścić?


Nie, bo się nie zmieści :D

Chomik napisał(a):
Ścieżki zasilania pasowało by pocynować i przylutować drut, najlepiej srebrzony, 0.5 mm wystarczy.


Chce zrobić gotowca :mrgreen: Zamówić sobie pcb w chinach

Edyta:
W obecnej chwili wygląda to tak: :mrgreen:


Załączniki:
Przechwytywanie3.JPG
Przechwytywanie3.JPG [ 68.92 KiB | Przeglądane 1419 razy ]

_________________
Jeśli nie potrafimy być sobą, stajemy się nikim !!
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: środa, 29 listopada 2023, 10:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2487
Wiek: 58
Lokalizacja: Szczytniki
Dla seryjnej produkcji to można w chinach zamówić, ale dla prototypa to wystarczy uniwersalna i trochę drutu.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: środa, 29 listopada 2023, 12:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3600
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli nie planujesz odbiornika mocować w środku, to po co ta płytka taka wielka? Dałoby się to skompresować zapewne o 3/4 :)
Ścieżki zasilające można dać zarówno na spodniej jak i wierzchniej stronie laminatu co zwiększy realny przekrój przewodzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: środa, 29 listopada 2023, 13:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:03
Posty: 601
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Szymon napisał(a):
to po co ta płytka taka wielka? Dałoby się to skompresować zapewne o 3/4


Przyznam, że nie projektowałem takich rzeczy :mrgreen: Mógłbyś podrzucić szkic dla podglądu ??

_________________
Jeśli nie potrafimy być sobą, stajemy się nikim !!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 11:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2174
Wiek: 56
Lokalizacja: Brudzew
Całość - na uniwersalce, zasilanie masz poprowadzone tak że możesz od razu lecieć jakimś drucikiem i lutować się do padów, jedynie piny sygnałowe musisz poprowadzić kynarkiem - do czego jego przekrój w zupełności wystarczy..

Załącznik:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 82.59 KiB | Przeglądane 1329 razy ]

_________________
Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać..
- Sławek -


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 11:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
A żeby było łatwiej podłączać:

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! 5,07zł 7%OFF | 90pcs/lot 2.54 40 Pin 1x40 Single Row Male Breakable Pin Header Connector Strip & Jumper Blocks for Arduino Colorful 2.54mm
https://a.aliexpress.com/_EyAQ1KN

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rozdzielacz kanałów
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 13:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:03
Posty: 601
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Faktycznie ciekawe :D Bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomysły :D

Pomyśle nad tym :D

_________________
Jeśli nie potrafimy być sobą, stajemy się nikim !!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

116,979,726 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL