Teraz jest poniedziałek, 20 września 2021, 08:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 08:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 207
Wiek: 46
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Zostaw jak jest. Soft limit na nic nie pomoże jak maszyna jakimś cudem zgubi kroki.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 08:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
I to jest myśl i dobra rada. Dzięki

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 14:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6242
Wiek: 49
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Oczywiście, że zostaw. Zrobiłeś to masz dodatkowe zabezpieczenie.

_________________
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 16:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 194
Wiek: 53
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Cześć
Pisząc że dałbym po jednej krańcówce, miałem na myśli odwrócenie układu, ale układ działania - zabezpieczenia jest ten sam natomiast stopień skomplikowania o połowę mniejszy a co za tym idzie bardziej niezawodny, załączam rysunek poglądowy:
Objaśnienie:
A, A-1 - Krańcówki
C, C-1 - bloczek najazdowy (wyzwalający krańcówkę)

Załącznik:
Rysunek.jpg
Rysunek.jpg [ 117.04 KiB | Przeglądane 1953 razy ]

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 17:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Teraz rozumiem. Ale u mnie pracę poszły w drugim kierunku. Będę musiał to dokończyć jak zacząłem.
Ciąg dalszy prac ;)
Załącznik:
IMG_20210304_182914.jpg
IMG_20210304_182914.jpg [ 2.35 MiB | Przeglądane 1904 razy ]

Załącznik:
IMG_20210304_182935.jpg
IMG_20210304_182935.jpg [ 2.45 MiB | Przeglądane 1904 razy ]

Załącznik:
IMG_20210304_184601.jpg
IMG_20210304_184601.jpg [ 2.53 MiB | Przeglądane 1904 razy ]

Cdn..

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: piątek, 5 marca 2021, 09:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Wiecie że elektryk ze mnie żaden. Chodzi mi o podłączenie co bym mógł sterować obrotami wrzeciona z programu.
Załącznik:
Wrzeciono .jpg
Wrzeciono .jpg [ 86.44 KiB | Przeglądane 1885 razy ]

Czy potrzebuję dodatkowy element żeby to podłączyć :nieufny: :mrgreen: :?:

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: piątek, 5 marca 2021, 16:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 194
Wiek: 53
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
pacyfic_77 napisał(a):
Wiecie że elektryk ze mnie żaden. Chodzi mi o podłączenie co bym mógł sterować obrotami wrzeciona z programu.
Załącznik:
Załącznik Wrzeciono .jpg nie jest już dostępny

Czy potrzebuję dodatkowy element żeby to podłączyć :nieufny: :mrgreen: :?:


Cześć
Nie morduj się z układem, mam gotowy który używałem wcześniej w mojej maszynce, układ zbudowany jest na bazie tego schematu:
Załącznik:
pwm07_l.png
pwm07_l.png [ 25.77 KiB | Przeglądane 1856 razy ]
z tej strony : http://www.fijak-logic.com/pl/?q=node/77
Sprawdzę jak współpracuje z GRBL i go oddam, jest mi już nie potrzebny, zajmował tylko miejsce, płytkę muszę uzupełnić jeszcze w trzy pinowy terminal block który wylutowałem kiedyś do innego projektu.

Załącznik:
20210305_165329.jpg
20210305_165329.jpg [ 81.04 KiB | Przeglądane 1856 razy ]
Załącznik:
20210305_165338.jpg
20210305_165338.jpg [ 85.43 KiB | Przeglądane 1856 razy ]

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: piątek, 5 marca 2021, 19:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Pięknie. Dzięki z góry. Na pewno czymś się zrewanżuję
Tymczasem wymieniam prowadnik na większy. Trochę przewodów tam poleci
Obrazek


Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2021, 15:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 194
Wiek: 53
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Cześć
Przetestowałem działanie układu z ESTL-em, działa prawidłowo załączam fotki z testów, nie mam terminal block-a, zobaczę czy będzie do kupienia w sklepie niedaleko mojego miejsca pracy, bo inaczej musiałbym zamówić w sklepie internetowym a dla jednej części nie bardzo ma to sens.
Dam odpowiedź jutro.
Załącznik:
foto-0.jpg
foto-0.jpg [ 96.63 KiB | Przeglądane 1767 razy ]
Załącznik:
foto-1.jpg
foto-1.jpg [ 114.32 KiB | Przeglądane 1767 razy ]
Załącznik:
foto-2.jpg
foto-2.jpg [ 83.34 KiB | Przeglądane 1767 razy ]
Załącznik:
foto-3.jpg
foto-3.jpg [ 104.37 KiB | Przeglądane 1767 razy ]
Załącznik:
foto-4.jpg
foto-4.jpg [ 106.24 KiB | Przeglądane 1767 razy ]
Załącznik:
foto-5.jpg
foto-5.jpg [ 84.34 KiB | Przeglądane 1767 razy ]

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2021, 17:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Super wiadomość. Tymczasem prace trwają. Prowadniki wymienione. Teraz wszystko się zmieści.
Widok na oś X
Obrazek
Widok na Z
Obrazek

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 10 marca 2021, 20:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Podłączyłem płytkę od Darka. W tym miejscu jeszcze raz bardzo dziękuję. I tak, nic nie u paliłem - na szczęście. Działanie falownika wygląda następująco. Uruchamiam program, włącza się wrzeciono, jednak nie ma takich obrotów jak w programie wrzeciono rozkręca się do obrotów maksymalnych 24000 na minutę
Obrazek
Jak daje pauzę wrzeciono zaczyna się wyłączać po ponownym wznowieniu programu wrzeciono się rozpędza.
Obrazek
Obrazek
Tak się zastanawiam co zrobiłem nie tak?
Obrazek

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 10 marca 2021, 20:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1574
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Wejście powinno być podłączone do 14 i 11 w Arduino (GND i Variable Spindle PWM). Wtedy Spindle Direction służy do uruchamiania silnika (przez transoptor podłączony w sterowniku do DCM i FOR). Tak przynajmniej ja to zrozumiałem czytając różne materiały w sieci.
Jakie parametry zmieniałeś w falowniku (oprócz oczywiście przestawienia zworki)?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 10 marca 2021, 22:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Wszysko już działa. Co do zmiany w falowniku to nie zrobiłem nic oprócz zmiany lokalizacji zworki. Okazało się że mam wgraną wersję Grbl bez obsługi PWM zmieniłem na ostatnią wersję 0,9-1,1 wszystko zaczęło działać Oczywiście linia telefoniczna była rozgrzana do czerwoności. Dzięki Darek jeszcze raz za płytkę i pomoc w uruchomieniu wrzeciona
Jedna sprawa której nie umię rozwiązać to to, że przy częstotliwości 400 Hz jak sprawdzę obroty w obr/min cały czas pokazuje 11520. Zmieniłem parametr PD143 z 04 na 02 lecz nie przyniosło to żadnego skutku.

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 10 marca 2021, 23:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1574
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
To zmień parametr PD144 na 3000 i będzie ok.
A jak masz teraz start silnika? Jeśli staruje dopiero przy uruchomieniu programu to wrzeciono nie zdąży się rozpędzić. Podpytuję, bo też kupiłem mokrego chińczyka, tyle że słabszego. Mam 1,5 i 08 kW. Jestem po pierwszych próbach na stole i studiuję różne materiały z tym związane.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2021, 06:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Faktycznie. Program jest na linii z obróbką a wrzeciono dalej się rozpędza. Co do PD144 to sprawdzę. Darek ma maszynę postawioną na Linuxie i nie ma tego problemu. Może coś podpowie

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2021, 11:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1574
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Jak będziesz coś więcej wiedział to pochwal się :D.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2021, 11:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
Jasne że tak

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2021, 21:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 194
Wiek: 53
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Cześć
Panowie jest rozwiązanie waszego problemu bez przechodzenia na LinuxaCNC w programie CNC Controller w zakładce ustawienia - wrzeciono - pozycja Opóźnienie - należy zwiększyć czas i będzie jak należy, albo zmierzyć czas jak długo wrzeciono się rozpędza do maksymalnych obrotów i wprowadzić zmierzoną wartość.
Załącznik:
Obrazek.jpg
Obrazek.jpg [ 265.33 KiB | Przeglądane 1588 razy ]

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Ostatnio edytowano piątek, 12 marca 2021, 05:15 przez Darek05, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2021, 21:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 622
Wiek: 44
Lokalizacja: Rozterk
No i jest rozwiązanieDarek pod linkuj mi te styczniki o których rozmawialiśmy. Z góry dziękuję

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2021, 22:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 194
Wiek: 53
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
pacyfic_77 napisał(a):
No i jest rozwiązanieDarek pod linkuj mi te styczniki o których rozmawialiśmy. Z góry dziękuję

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

Np: coś takiego https://allegro.pl/oferta/modul-2-kanalowy-przekaznik-5v-10a-avr-arm-arduino-7384810434

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

84,874,373 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL