Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 09:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Frezarka, ploter CNC
PostNapisane: niedziela, 19 października 2025, 16:09 
modelarz

Witam.
Frezarka , albo raczej Ploter CNC – do balsy , sklejki , twarde drewno …
Kopiuje ploter który był budowany na innym forum. Jest dosyć szybki, pole robocze 102x42x8 ...
Zakładam sterowanie przez Linux CNC. Mam pytanie – czy ktoś z kolegów pracuje z Linuxem CNC , albo miał styczność i może porównać z innymi programami do sterowania ploterem – frezarką. Czego mogę się po nim spodziewać.
Wybrałem ten sposób sterowania , bo pracuje na nim mój „mentor”, a skoro przychodzi się uczyć czegoś nowego, od zera , to w zasadzie wsio-rawno , co to będzie.
Jednak technika idzie do przodu i czasem te nowości są łatwiejsze w opanowaniu.

Józef

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Frezarka, ploter CNC
PostNapisane: niedziela, 19 października 2025, 20:48 
modelarz

Rob napisał(a):
Witam.
Frezarka , albo raczej Ploter CNC – do balsy , sklejki , twarde drewno …
Kopiuje ploter który był budowany na innym forum. Jest dosyć szybki, pole robocze 102x42x8 ...
Zakładam sterowanie przez Linux CNC. Mam pytanie – czy ktoś z kolegów pracuje z Linuxem CNC , albo miał styczność i może porównać z innymi programami do sterowania ploterem – frezarką. Czego mogę się po nim spodziewać.
Wybrałem ten sposób sterowania , bo pracuje na nim mój „mentor”, a skoro przychodzi się uczyć czegoś nowego, od zera , to w zasadzie wsio-rawno , co to będzie.
Jednak technika idzie do przodu i czasem te nowości są łatwiejsze w opanowaniu.

Józef

Cześć
Przy budowie mojego plottera postawiłem od razu na Linuxa CNC, moja wersja którą mam zainstalowaną to 2.7.15, i na tym zakończyłem aktualizację.
Załączam link z budowy mojego plottera: https://www.cnc.info.pl/moj-pierwszy-pl ... 98503.html

System na początku jest piekielnie trudny do opanowania, ale z czasem i pomocą internetu dopracowałem go do moich potrzeb.

Komputer na którym jest zainstalowany:
Płyta główna: "Intel® D425KT" z chipsetem "Intel® NM10 Express".

System zmodyfikowany pod sterowanie falownika wrzeciona 1,5kW przez magistralę MOD BUS lub inaczej RS485 (wymaga przejściówki z portu USB na RS485 oraz falownik musi posiadać wejście portu RS485) gdzie po takiej modyfikacji masz pełną kontrolę obrotów, kontrolę załączania lewych i prawych obrotów, załącz / wyłącz wrzeciona i parę jeszcze innych dobrodziejstw sterowania cyfrowego - po prostu robisz z domowej maszynki sterowany profesjonalnie sprzęcior.

Załączam link do strony na podstawie której przekonfigurowałem Linuxa - https://blog.robertolechowski.com/huanyang-linux-cnc/

Zabudowana sonda 3D - zbudowana prze zemnie link do mojego projektu w Fusion 360: https://grabcad.com/library/3d-touch-probe-2
Przy projektowaniu wzorowałem się na tej ze strony: http://www.homemetalshopclub.org/projec ... probe.html

Modyfikacja Linuxa pod sterowanie sondą 3D: https://vers.ge/en/blog/archive/probe-s ... rqzBfEHpAC
Ta modyfikacja jest drugą najlepszą jaką udało mi się znaleźć w sieci, pozwala w bardzo łatwy sposób obsługiwać sondę 3D, od tego momentu nie bawię się w ustawianie na szczelinomierz, niesamowicie mi ułatwia życie.

Zabudowana sonda wysokości narzędzia najprostsza na stykach kupiona na ALI... coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005009809013385.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailTopMoreOtherSeller.2.323fYCr4YCr4fF&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=1f771a73-6109-4b6c-a1cd-6e20a022fb74&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.354490.0,pvid:1f771a73-6109-4b6c-a1cd-6e20a022fb74,tpp_buckets:668%232846%238113%231998&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%2212%22%2C%22eval%22%3A%221%22%2C%22sceneId%22%3A%2230050%22%2C%22fromPage%22%3A%22recommend%22%7D&pdp_npi=6%40dis%21PLN%21204.47%21100.19%21%21%21390.66%21191.42%21%40210385bb17609003271443030e5237%2112000050240366781%21rec%21PL%21845796867%21X%211%210%21n_tag%3A-29919%3Bd%3Af8c39d5%3Bm03_new_user%3A-29895&utparam-url=scene%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A%7Cx_object_id%3A1005009809013385%7C_p_origin_prod%3A

Robić się jej nie opłaca moja służy od początku bez problemu, ma taką zaletę że ma dwa czujniki
- pierwszy odpowiada za pomiar
- drugi odpowiada za bezpieczeństwo czyli w przypadku gdyby program sterujący zgłupiał i maszyna kontynuowała by zjazd wrzeciona podczas pomiaru drugi wyłączy zasilanie mocy sterowników krokowców (sterownik musisz mieć tak zbudowany aby działał wyłącznik awaryjny niezależnie od komputera sterującego, w moim przypadku logika /5V/ pozostaje pod napięciem odcinane jest zasilanie prądowe do sterowników, po prostu maszyna staje.

I kilka jeszcze drobnych modyfikacji czyli wyświetlanych w oknie linuxa zadanych obrotów, kilka przycisków na konsoli programu odpowiedzialnych za parkowanie wrzeciona, podnoszenie wrzeciona do bezpiecznej wysokości, przejazdu do pozycji tzw "0" itd.

Zabudowana mgła olejowa - pipeta kupiona na ALI, reszta wykonana z elementów filtra do wody, sterowana przez elektrozawór pneumatyczny - https://www.cnc.info.pl/moj-pierwszy-pl ... 03-60.html

Gcody do maszynki generuję za pomocą Fusion 360.
Dodam jeszcze że mój LinuxCNC ma ustawioną bazę narzędzi - czytaj frezów która jest zgodna z bazą którą mam w Fusionie, efektem jest to: że mam z góry zdefiniowane parametry skrawania, czyli offsety frezów, prędkość obrotowa, prędkości skrawania, czy ma być użyta mgła olejowa itp. po wygenerowaniu gcodu i wgraniu go do maszyny linuxCNC wywala mi po uruchomieniu komunikat że mam założyć narzędzie o Nr z jego nazwą i czeka aż potwierdzę jego wymianę.
Po tym zabiegu maszyna jedzie do zdefiniowanego punktu gdzie mam zabudowany czujnik wysokości narzędzia robi pomiar, następnie jedzie do punktu "0" i czeka aż wrzeciono rozpędzi się do zadanej wartości obrotów, które wcześniej były ustawiane w module CAM Fusion 360.
No a dalej to już wiadomo efekty udane lub mniej w zależności od doświadczenia, w moim przypadku na początku było tragicznie.

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 01:10 
modelarz

O RANY ... JEST CO ROBIĆ ....
Dzięki wielkie za odzew. Na pewno przejrzę te materiały.
Jestem na etapie zamknięcia części mechanicznej. Pozostało okablować i zacząć testy. Wszystkie silniki były sprawdzone , wózki jeżdżą więc tu nie powinno być problemów.
Ze względy na budowę plotera - założyłem małe wrzeciono. Do drewna wystarczy. Niestety te małe wrzeciona mają obroty do 12 tys ( teoretycznie) i raczej frezuje się nimi na max. obrotach. Na razie sterowanie wrzecionem mi odpadnie . Regulacja obrotów na potencjometrze. Płyta sterująca : CNC - SSK-MB1z Embia.pl. Sterowanie przez port LPT.
Czujnik narzędzia - to mnie interesuje ...
Jeszcze raz dzięki.
Myślę że trafiłem w dobre miejsce ....

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 09:20 
modelarz

Darek, przejrzałem, na razie pobieżnie, Twoją relację . Twój ploter to zupełnie inna liga, zapewne przyświecały mu inne założenia.

Ja nie mam doświadczenia w budowie takich maszyn , więc wzorowałem się na tym co już działa.
Gdybym widział twoją relację rok wcześniej, być może zdecydował bym się na ten projekt, ale miałem już taką myśl , żeby jeszcze zrobić coś małego , do twardych materiałów ... .
Drobnym wiórkiem, ale szybko- jak mówi mój kolega, dlatego mój ploter ma napęd paskowy, sprawdzający się w pracach z drewnem i z założenia pole robocze 100x40.

Mam pytanie - jakie kable wciągnąć w układaki dla osi Z:
1- zasilanie wrzeciona
2- chłodzenie wrzeciona ( wentylator)
3- zasilanie silnika osi Z
4- krańcówka osi Z
5 - ....?????

Co jeszcze dołożyć? Czy do sondy wysokości narzędzia trzeba coś pociągnąć ?
Stan mojego plotera na dziś wygląda tak :

Załącznik:
ploter.jpg
ploter.jpg [ 283.66 KiB | Przeglądane 1701 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 16:15 
modelarz

Zastosowałem kable typu LiYCY czyli kable sterownicze w ekranie:

- zasilanie silników krokowych - LiYCY 4x1mm2
- zasilanie wrzeciona z falownika - LiYCY 4x1mm2
- krańcówki, sonda 3D - LiYCY 2x0,25mm2

Jedna ważna zasada aby sterownik "driverów" silników krokowych nie wariował, aby całe sterowanie maszyny nie wariowało należy wszystkie ekrany przewodów łączyć w jednym punkcie, unikając łączenia ich w tzw. pętlę i dodatkowo podłączone mam to do przewodu neutralnego instalacji 230V (typowe zabezpieczenie przed porażeniem w instalacji trzyprzewodowej lub przewodu zerowego dla instalacji 230V dwuprzewodowej.

Krańcówki bazujące osie i krańcówki awaryjne w moim przypadku pełnią podwójną funkcję, mam je ustawione w układzie NO (normalnie otwarte) z uwagi na drgania które wcześniej przy układzie NC (Normalnie zamknięte) powodowały wyłączenie awaryjne maszyny.

Rob napisał(a):
Darek, przejrzałem, na razie pobieżnie, Twoją relację . Twój ploter to zupełnie inna liga, zapewne przyświecały mu inne założenia.

..................

Co jeszcze dołożyć? Czy do sondy wysokości narzędzia trzeba coś pociągnąć ?
Stan mojego plotera na dziś wygląda tak :

Załącznik:
ploter.jpg

Mój sterownik sterowany jest przez port LPT, podczas konfiguracji Linuxa przy ustawieniach portu musisz przewidzieć który pin będzie odpowiedzialny za czytanie sondy (w mojej maszynie 1 pin czyta obie sondy, są połączone szeregowo)

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 17:06 
modelarz

Darek05 napisał(a):
Zastosowałem kable typu LiYCY

Mam takie same kable, jedynie do wrzeciona zastosuje przewody nieekranowane z uwagi na to że sterowane jest napięciowo. Chyba że starczy mi kabla...

" Krańcówki ....mam je ustawione w układzie NO..." - dzięki - to cenna uwaga

Czy PIN pod sondę muszę skonfigurować od razu ? .... czy mogę później jak już będę miał fizycznie?

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 18:55 
modelarz

Rob napisał(a):
Darek05 napisał(a):
Zastosowałem kable typu LiYCY

..........

Czy PIN pod sondę muszę skonfigurować od razu ? .... czy mogę później jak już będę miał fizycznie?

Ustaw go od razu, nie wpływa na pracę maszyny, później go po prostu wykorzystasz.

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 19:18 
Moderator

Linux CNC to tylko wysyłaczka. Czyli czyta se z pliku już z gotowym kodem i wysyła do płyty głównej maszyny... Czyli utrzymujesz dodatkowy komputer i to z portem LPT :lol: tylko po to żeby wysłać komendy,,, Linux CNC nie obsługuje rysowania ani generowania g-code. A pliki przenosisz na dyskietkach pomiędzy tymi komputerami? Znasz się na bezpieczeństwie Linuxa? Umiesz go tak skonfigurować żeby nikt Ci nie wlazł do domowej sieci?
Nie rozumiem i nie polecam.

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 21:17 
modelarz

Ellipsis napisał(a):
Linux CNC to tylko wysyłaczka. Czyli czyta se z pliku już z gotowym kodem i wysyła do płyty głównej maszyny... Czyli utrzymujesz dodatkowy komputer i to z portem LPT :lol: tylko po to żeby wysłać komendy,,, Linux CNC nie obsługuje rysowania ani generowania g-code. A pliki przenosisz na dyskietkach pomiędzy tymi komputerami? Znasz się na bezpieczeństwie Linuxa? Umiesz go tak skonfigurować żeby nikt Ci nie wlazł do domowej sieci?

Hubert nie rozumiem twojej wypowiedzi ?, co jest złe w LinuxCNC po za tym że tak jak pisałem wcześniej, jest piekielnie trudny w opanowaniu na początku, jaki inny system się tak nie zachowuje, każda maszyna sterowana numerycznie potrzebuje programu i komputera który będzie nią zarządzał.
Przy budowie tego typu amatorskich konstrukcji skazany jesteś aby przysiedzieć i zrozumieć o co w tym chodzi, nie ma prostych rozwiązań.
Linuxcnc jest otwartym systemem i możesz w trakcie eksploatacji dokładać dodatkowe funkcjonalności, Ja na przykład zrezygnowałem z przenoszenia wygenerowanego gcod-u przez dyskietki, sprzęgłem dwa komputery kablem skrosowanym i przenoszę pliki z Windy na której mam kombajn do projektowania 3D i generowania kodów w postaci Fusiona 360 bezpośrednio do maszyny z Linuxem, wymagało to oczywiście ode mnie wkompilowania do linuxa pakietu SAMBA ale Winda też musiała mieć zainstalowany taki pakiet aby się dogadywały, inaczej systemy nie były w stanie przesyłać plików między sobą.

Ellipsis napisał(a):
......... Znasz się na bezpieczeństwie Linuxa? Umiesz go tak skonfigurować żeby nikt Ci nie wlazł do domowej sieci?

Co ma bezpieczeństwo sieci domowej ze sterowaniem maszyną CNC ?.

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 21:29 
modelarz

Komputer z Linuxem nie będzie podpięty do sieci, a jak przenoszenie plików mi się znudzi - połączę kablem ( z tym sobie poradzę)
Do Linuxa CNC przekonał mnie kolega. Pracuje na nim 10-12 lat i nie miał zwiechy, nie przeinstalowywał, silniki nie gubią kroków. Ma raptem 0,5 Mb pamięci operacyjnej... itd itp... a pracuje na nim zawodowo. Jak mu się spalił komputer to specjalnie szukał starego lapka z LPT...
Ma blokować komputer na pół dnia , bo ten właśnie steruje ploterem i nie daj Boże coś się zatnie w jakimś wątku ...... ?
Pokaż mi kompa z 0,5 Gb pamięcią który obsłuży na Windzie ploter....

...się zobaczy. Jak zmienię zdanie - to cię Hubert poinformuję osobiście - ale dziękuję za opinie.

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2025, 23:27 
modelarz

Drobna przerwa.
Okazało się ze mam przewód LiYCY , ale ...3 żyłowy... niestety .
Musze zamówić LiYCY 4x0,75 .
Czy ktoś może polecić kabel konkretnej firmy. Różnią się sztywnością, a przy przewijaniu to może mieć znacznie ... .
Coś sprawdzonego , ... czy po prostu kupić co jest.

PostNapisane: czwartek, 23 października 2025, 09:17 
modelarz

Przewody już dostępne, można działać.
I tu rodzi się kolejne pytanie.
Mam płytę sterującą 3 osiami - x, y, x , - na 3 silniki i dodatkowo jedno wyjście które można skonfigurować dowolnie.

https://www.ebmia.pl/plyty-glowne/58-pl ... k-mb1.html

W osi X mam dwa silniki. Pytanie - jak to połączyć?
- jeden sposób to połączyć silniki osi X równolegle, z jednego wyjścia sterującego,
- drugi - skonfigurować wyście A i podłączyć do niego wyjście na drugi silnik osi X.

Drugi sposób możliwość daje możliwość operowania silnikiem B niezależnie, ale czy jest to i praktycznie potrzebne.
Silniki mają nadmiar mocy i nie sądzę żeby z tego powodu pogubiły kroki.

Czy macie jakieś zdanie nt temat.
Przepraszam że tak to przedstawiam, ale jestem "świeży " w temacie ... nawet nie wiem jak to fachowo opisać.

PostNapisane: sobota, 1 listopada 2025, 23:54 
modelarz

Rob napisał:
"W osi X mam dwa silniki. Pytanie - jak to połączyć?
- jeden sposób to połączyć silniki osi X równolegle, z jednego wyjścia sterującego,
- drugi - skonfigurować wyście A i podłączyć do niego wyjście na drugi silnik osi X."

Ten drugi sposób jest moim zdaniem poprawny.
Nie podłączałbym dwóch silników do jednego sterownika.
Inny sposób, "elektryczny": sygnały STEP i DIR na sterowniki obu silników osi X z jednego miejsca. Wtedy unikniesz konieczności konfiguracji dodatkowej osi.

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2025, 01:06 
modelarz

Użyłem koszmarnego skrótu myślowego. Oczywiście STEP i DIR to dwa różne sygnały i pisząc o jednym miejscu mam na myśli to że z płyty głównej wyjście STEP podajesz na wejścia STEP obu sterowników i wyjście DIR podajesz na wejścia DIR obu sterowników
A i jeszcze jedno... Czy aby na pewno dwa silniki masz na osi X? To jest chyba oś Y (a ja z rozpędu też napisałem X)

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2025, 18:42 
modelarz

Ploter na paskach-nieporozumienie, linux cnc-lepszy eslcam. Jak zechcesz frezowac metale to zobaczysz co to paski. Apetyt rośnie w miarę jedzenia PAMIĘTAJ

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2025, 22:24 
modelarz

Oldeusz napisał(a):
Użyłem koszmarnego skrótu myślowego. Oczywiście STEP i DIR to dwa różne sygnały i pisząc o jednym miejscu mam na myśli to że z płyty głównej wyjście STEP podajesz na wejścia STEP obu sterowników i wyjście DIR podajesz na wejścia DIR obu sterowników
A i jeszcze jedno... Czy aby na pewno dwa silniki masz na osi X? To jest chyba oś Y (a ja z rozpędu też napisałem X)

Tak - na osi X mam dwa silniki ...
Podłączyłem je "równolegle" ... tzn sygnał z osi X poszedł na dwa sterowniki dwóch silników

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2025, 22:40 
modelarz

grzes-rc napisał(a):
Ploter na paskach-nieporozumienie, linux cnc-lepszy eslcam. Jak zechcesz frezowac metale to zobaczysz co to paski. Apetyt rośnie w miarę jedzenia PAMIĘTAJ

Apetyt rośnie ... tu się zgadzam, jednocześnie dzwoni mi w uchu :- jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego ...
Kolega ma dużą frezarkę do metalu , dlatego budował ploter do drewna ... sklejki , balsy ... działający wg zasady - małym wiórkiem , ale szybko..... i to mu się chyba udało ... Ja go kopiuje .
Ponieważ mam miejsce i możliwości myślę o małej frezarce do ...twardszych materiałów ..
Mam już drukarkę 3D, ploter CNC do styropianu ( gorący drut), .....teraz ploter cnc ... to już spore możliwości wykonawcze ..... a jak mi ich zabraknie - dorobię i frezarkę do alu ... i pochodnych... .
Czy to ma sens ekonomiczny - nie ma , a czy musi ? ...
Chcę zrobić RWD 5.Plany Schiera zobaczyłem w 1977 w książce - i wtedy to postanowiłem.... A ponieważ jestem leniwy powiedziałem sobie że zrobię ploter CNC choćbym miał na nim wyfrezować tylko jeden model..... właśnie RWD 5. Są różne zwichrzenia ... ja mam takie ... ;-) .

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 00:54 
modelarz

Rob, wiem o czym piszesz też mam ta książkę :). To się może udać, idealnie równo naciągnie obydwa paski i nie za głęboko w materiał w trakcie każdego przejazdu i będzie dobrze ;)

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 05:58 
Moderator

Widziałem jeszcze takie rozwiązanie że pasek wchodził w drugi pasek. Czyli jeden pasek był przymocowany do płaskiej listwy ząbkami do góry a drugi ten właściwy był do niego dociskany ząbkami do dołu.
Poszukam fotki może znajdę.

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 11:13 
modelarz

Udało się wszystko poskładać do kupy. O to czy frezarka będzie działać - to się nie boję - działa. Zastanawiam się czy ja ją w pełni wykorzystam ...
Konstrukcja jest lekka - profile V-slot 20x60, boki bramy frezowane z duralu...i wszystkie mocowania silników, napinacze. Napęd paskowy, pasek 10 mm, zbrojony. Nie ma obaw co do napędu. Pasek ustawiony pionowo- mało kurzu na nim osiada, bardziej się boję o śrubę napędu osi Z, ze względu na kurz... .
Na temat napędu paskowego była dyskusja przy budowie prototypu w tym topiku: https://pfmrc.eu/topic/91433-frezarka-p ... ent-838459
Napęd paskowy , przy obróbce drewna ma wiele zalet - i to mnie skłoniło do takiego napędu( mam go też w styroploterze) Nie będę się rozpisywał , bo osobiście nie ma doświadczenia we frezowaniu, ale jestem optymistą... .
Z uruchomieniem frezarki mogłem poczekać do ... dopracowania i złożenia odsysania wiórów. Podczas planowania stołu roboczego - nakładki z mdf-u - strasznie sobie zakurzyłem pomieszczenie. Trzeba też dorobić chłodzenie silnika. Zciągnąłem oryginalny wirnik chłodzący z dwóch powodów- jest mało skuteczny, niezbyt wyważony a dmuchając w dół - rozdmuchuje wióry.
Układ sterujący zmontowałem na razie na płycie - mam nadzieje że frezarka pomoże mi w wykonaniu obudowy , bo nie znalazłem odpowiedniej do kupienia. Przy montażu wykorzystałem uwagi kolegów , jakie otrzymałem powyżej. Tak jak wspominałem dokładny opis budowy jest na linku powyżej, ja tylko wstawię kilka fotek( jakoś mi nie wychodzą...) z mojego ustrojstwa.
Pierwszą operacja było planowanie stołu z mdfu. Planowałem frezem fi 6mm. Wrzeciono trochę się grzało , założyłem prowizoryczne chłodzenie, ale dało rade. Teraz będzie miała już lżej - frezy 1,5 -3 mm i zgłębienie 1-1,5 mm .....
Załącznik:
20251026_124803.jpg
20251026_124803.jpg [ 6.65 MiB | Przeglądane 1211 razy ]

Załącznik:
20251024_152229.jpg
20251024_152229.jpg [ 1.66 MiB | Przeglądane 1211 razy ]

a tu fragmenty jak sobie radzi w pracy....
https://www.youtube.com/watch?v=fI60MMoJQkg
https://www.youtube.com/watch?v=ntvb-BltiT8
https://www.youtube.com/watch?v=1zZ6rKNl4dU

Przy frezowaniu otworów miał ustawione bardzo niskie obroty i ...to słychać. Zorientowałem się dopiero po operacji .... ;-)

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 12:40 
modelarz

No i pięknie..:)
Tylko nie widzę tam jednego elementu. Wielkiego łatwo dostępnego czerwonego przycisku z napisem Emergency-STOP.
A przydaje się on, oj przydaje

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 13:28 
modelarz

Będzie ...zabudowany w ..... jeszcze nie wiem którym miejscu, ale jako jednostka osobna . Przycisk w obudowie połączony kablem ze skrzynką sterującą. Skrzynkę mam zamiar umieścić poniżej komputera w podstawie- biurku.Nie wiem czy to będzie najlepsze położenie , ale taki jest plan.
Przyszedł mi czujnik położenia narzędzia - i teraz szukam jak się nie posługiwać , zamontować-podpiąć , w mojej skrzynce sterującej.....
czysty chińczyk....jakaś podróba innego chińczyka, bo nie ma żadnych oznaczeń. Mam nadzieje że się sprawdzi ....

Załącznik:
czunik.jpg
czunik.jpg [ 161.8 KiB | Przeglądane 1227 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 16:32 
modelarz

I tu już Co nie podpowiem :(. Nie używam linuxa.
Ja to Mach3 i RGBL.
Ale czujniczek wypaśny..
Masz prowadnice kabli wiec miejsce pod biurkiem moim zdaniem jest OK.
Tylko jakiś wiatraczek tam zamontuj

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 16:45 
modelarz

E-STOP w takiej maszynce nie musi moim zdaniem być jakiś ekstra z blokadą . Wystarczy dobrej jakości zwykły przycisk (najlepiej czerwony zamontowany w wydrukowanym pudełeczku i przykręcony do profilu w podstawie. Ja mam w swoim ploterze to rozwiązane tak:

Załączniki:
ploter.jpg
ploter.jpg [ 718.2 KiB | Przeglądane 1213 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 17:39 
modelarz

Oldeusz napisał(a):
I......
Tylko jakiś wiatraczek tam zamontuj

Tak będzie wiatraczek, tylko do normalnej pracy wystarczy chyba mniejszy niż ten do planowania ( frez 6mm)
Musze go przymierzyć razem z uchwytem na szczotkę do odsysania - jakoś to zmyślnie zamontować. Dotychczas unikałem wydruków, ale do montażu wiatraczka i odsysacza - to tylko chyba wydruki ....
No i jeszcze w planie cyklon w układzie odpylania, coby niezbyt często trzeba było opróżniać odkurzacz. Chociaż sobie myślę o czymś takim jak ...centralny odkurzacz, który by się przydał do robienia porządku na warsztacie, ...i odpylał maszynę .
Zima idzie , nudy nie będzie .....

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 20:17 
modelarz

No to się robi grubo :)

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2025, 23:18 
modelarz

Żeby się trochę przyzwyczaić do maszyny i zobaczyć czy się rozumiemy.... zacząłem wycinać w.... xps-ie. Płyta 10 , pełna głębokość cięcia ... i patrze co się dzieje. Przy okazji uczę się programu do kodowania .... i sprawdzam czy maszyna na tych codach idzie. Jak na razie jest OK. Frez się nie tępi , materiału nie szkoda .... przyjdzie czas i na sklejkę, ale coś mi się wydaje że nie będzie zbyt dużo testowania ... po prostu dostanie konkretne zadanie do wycięcia i ...zobaczymy .... jak sobie poradzi .... ;-)

PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2025, 12:29 
modelarz

Dobrze zacząć od czegoś konkretnego ;) zawsze to cieszy, kiedy zrobi się coś pożytecznego :) Bardzo fajna konstrukcja. Jestem ciekaw kolejnych prób, jak to pójdzie na tych paskach, przy twardszych materiałach. :nieufny:

Pozdrawiam Piotrek
POL 505

PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2025, 14:25 
modelarz

pacyfic_77 napisał(a):
Dobrze zacząć od czegoś konkretnego ;) zawsze to cieszy, kiedy zrobi się coś pożytecznego :) Bardzo fajna konstrukcja. Jestem ciekaw kolejnych prób, jak to pójdzie na tych paskach, przy twardszych materiałach. :nieufny:

Niestety nie robię nic standardowego, więc muszę sobie wszystko narysować, więc chwilę to potrwa ... .
O paski się nie boję. Twardsze materiały - czyli jakie? - sklejka lotnicza ??? na razie nie widzę nic twardszego. Do Alu, czy duralu... pewnie będzie można coś poskrobać, chociaż tego nie przewiduje. Zamówiłem kilka frezów do grawerowania - zobaczymy jak sobie w buku poradzi. Przy planowaniu frezem wrzeciono się mocno zagrzało ( silniki na osi x były tylko ciepłe) - myślę że większego obciążenia już nie będzie przy frezach ..... 1,5 mm,,,,2,3,do 3,17

....

Jakich programów używacie do rysowania i CAM-owania ?
Trochę znam AutoCAda,do druków używam Fusiona i rozglądam się za jakimś sensownym programem CAMowskim. Przyglądałem się EstelCAMowi .... bardziej mi się spodobał Aspire (ale ten to poza zasięgiem kieszeni ...) ...coś co by w miarę prosto obsługiwało pliki *.dxf. Fusion też ma CAMa ale jeszcze się temu nie przyglądałem( podobno skomplikowany ...)

PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2025, 15:10 
modelarz

Ja mam Estlcama i jestem zadowolony. Co do CAD to mam Intelicad, którego kupiłem 3 lata temu za około 600zł. Prawie to samo co AutoCAD a w niektórych momentach nawet lepszy

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam Piotrek
POL 505

PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2025, 17:47 
modelarz

Ja używam Fusion 360 jak wcześniej pisałem w wersji dla użytku prywatnego, ta wersja jest darmowa i ma kilka ograniczeń, To kombajn CAD, CAM, symulator złożeń, boję sie że kiedyś odetną mnie od wersji darmowej.

PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2025, 18:32 
modelarz

Moja ścieżka to MasterCam w baaardzo starej wersji (32 bitowej) bo miał doby symulator ścieżki narzędzia. Potem odkryłem ze Excel 2003 umożliwia na wykresie punktowym przesuwać punkty wykresu a tym samym zmieniać wartość współrzędnych tworzących ten wykres. I na dodatek importuje pliki *.dat. No co więcej trzeba do styroplotera ? :) Otóż trzeba, trochę makr w VB i Mach3. Działało idealnie.

Potem uległem reklamom w wpakowałem się w FreeCad'a. I tu już osiadłem

PostNapisane: środa, 5 listopada 2025, 21:26 
modelarz

Dokulał się do mnie taki oto wyłącznik bezpieczeństwa... . Zaletą jego jest to że można bez problemu zmieniać jego położenie. Myślę
że w trakcie pracy wyjdzie najlepsze miejsce jego montażu - albo na stole albo gdzieś z boku ....
Załącznik:
Wyłącznik b.jpg
Wyłącznik b.jpg [ 180.44 KiB | Przeglądane 1117 razy ]

PostNapisane: piątek, 7 listopada 2025, 20:37 
modelarz

Kolejny drobiazg....
Załącznik:
f1.jpg
f1.jpg [ 270.77 KiB | Przeglądane 1074 razy ]

https://allegro.pl/oferta/ssawka-szczot ... 8044391960
Załącznik:
f2.jpg
f2.jpg [ 327.22 KiB | Przeglądane 1074 razy ]

Załącznik:
f3.jpg
f3.jpg [ 273.42 KiB | Przeglądane 1074 razy ]

Załącznik:
f4.jpg
f4.jpg [ 287.33 KiB | Przeglądane 1074 razy ]

Załącznik:
f5.jpg
f5.jpg [ 225.2 KiB | Przeglądane 1074 razy ]

Wydruk pasuje suwliwie do mojego małego wrzeciona - większość tych małych wrzecion ma podobne rozmiary - fi50. Można go zsunąć do pracy - na sklejkę i oprócz odsysania przytrzymuje elementy żeby nie podrywało. Pliki wydruku dostałem od kolegi ,ale jak jest chętny to się podzielę. Rura odsysająca to podobno jakiś elektryczna peszla...bodajrze fi 30 z Casto ... .
Teraz dobrze widać gdzie i jak można zamontować wentylator chłodzący .... .

PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2025, 14:59 
modelarz

Witam
co to za wrzeciono? Podasz jakiś link

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 01:28 
modelarz

Proszę bardzo...

https://pl.aliexpress.com/item/18890267 ... pt=glo2pol

https://pl.aliexpress.com/item/10050065 ... pt=glo2pol

To leciutkie wrzecionko...do frezów do 3 mm w drewnie, zciągnięty oryginalny wiatraczek chłodzący , żeby ni dokładał drgań....

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 11:38 
modelarz

Dzięki ,a który zasilacz jest do niego dedykowany z drugiego linku?

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 15:18 
modelarz

Tak ...
Jak sterujesz z Macha - to masz wejście na sterowanie obrotami wrzeciona

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 15:24 
modelarz

Panowie - jest problem...
Frezarka przy bazowaniu podjeżdża do krańcówki osi Y stuka razi ...się zatrzymuje...
Oszukałem ją w ten sposób że przy podjeździe wózka do krańcówki - stuknąłem sam dwa razy w krańcówkę i ... się zbazowało. Dalej frezarka działała normalnie.
Spotkał się ktoś z takimi problemami?
Krańcówka - to mikro wyłącznik ( z mikroweli...) Mam krańcówki z Ender3, ale wydawały mi się jakieś taki mikre ....wiec zastosowałem solidniejsze - jak się okazało w budowie ,nie w działaniu ... .

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2025, 16:13 
Moderator

https://linuxcnc.org/docs/html/config/ini-homing.html

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1