Teraz jest środa, 21 lutego 2024, 17:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Laserek do cicia
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2023, 15:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Witam wszystkich
Potrzebuję pomocy przy podłączeniu silników do płytki a mianowicie mam silniki 17 bez kabelków jak na zdjęciu i nie bardzo wiem które złącze do którego pinu w płytce podpiąć, dodatkowo chce zamontować krańcówki i w monecie przejazdu powinny być na ON czy OF. Może trochę banalne moje pytania ale ze sterowania nic za bardzo nie kumam


Załączniki:
silnik.jpg
silnik.jpg [ 192.97 KiB | Przeglądane 2135 razy ]
płytka.jpg
płytka.jpg [ 233.38 KiB | Przeglądane 2135 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2023, 17:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 194
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Chyba dobrze widzę 4 pola lutownicze, sprawdź omomierzem pary uzwojeń A i B
potem podłączasz do wtyczki wg jej instrukcji


Załączniki:
stepper motor.jpg
stepper motor.jpg [ 131.18 KiB | Przeglądane 2119 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2023, 17:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 194
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Widzę że w silniku masz odłamany fragment płytki z wtyczką, patrząc po ścieżkach chyba powinno być tak
Załącznik:
stepper2.jpg
stepper2.jpg [ 91.19 KiB | Przeglądane 2118 razy ]


---edytowano-----
Co do podłączenia krańcówek to nie mam pewności ale domyślnie jest chyba NO (normalnie otwarta)
Na pewno można to ustawienie zmienić w konfiguratorze GRBL, ważne żeby wszystkie krańcówki podłączyć jednakowo.
w przypadku tak małej maszynki, zwłaszcza z napędem na paskach kraćnówki możesz sobie darować, wiadomo z nimi bezpieczniej/ wygodniej/ dokładniej, ale do testów możesz śmiało uruchomić bez nich, oczywiście musisz wyłączyć je w konfiguratorze i w kodzie pominąć bazowanie przy starcie maszyny


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2023, 20:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Sprawdziłem miernikiem i cewki wychodzą tak tylko gdzie + i -
A co do płytki to według twojego rysunku to powinno być tak ? A co może się stać jeśli te kabelki w płytce podłącze inaczej mogę coś uszkodzić ??
Ogólnie to ona taka mała to nie będzie, sorki nic na wstępie o tym nie napisałem ale pole robocze będzie 1m na 60cm


Załączniki:
płytka1.jpg
płytka1.jpg [ 236.34 KiB | Przeglądane 2104 razy ]
silnik1.jpg
silnik1.jpg [ 201.52 KiB | Przeglądane 2104 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2023, 20:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Zwróć uwagę na przeplot na pierwszym zdjęciu. Miernik możesz odłożyć.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2023, 21:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 194
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
zdjęcie Huberta wszystko wyjaśnia, co do wielkości maszyny to źle się wyraziłem, bardziej chodziło mi o moc i siły wytwarzane przez silniczki.
Co do możliwości uszkodzenia sterownika lub silnika przez błędne podłączenie to chyba nie ma takiej możliwości, poza tym dzięki koledze masz teraz jasność co do połączeń.
Jeżeli sterownik ma potencjometry do regulacji prądu silników to możesz dla bezpieczeństwa zmniejszyć prąd i przetestować czy silniki bez pasków kręcą się prawidłowo


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2023, 11:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Dzięki Hubert zdjęcia dużo mi pomogły jest inaczej niż zaznaczyłem na rysunkach wielki szacun że chciało ci się rozebrać silnik żeby pomóc w problemie.
Dzięki koledzy za pomoc niebawem spróbuję to uruchomić


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2023, 15:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 822
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Gdzieś czytalem na reprapy.pl że silników krokowych nie należy rozbierać, bo obudowa traci swoje właściwości magnetyczne i właściwie silnik jest kaput.

Co do identyfikacji to mierzymy miernikiem piny. Dobieramy je w pary - tam gdzie jest obwód zamkniety. Jeżeli silnik ma np 6 przewodów to wtedy mierzymy rezystancję i główna pętla jest tam gdzie rezystancja jest największa.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2023, 16:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 296
Wiek: 56
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
japim napisał(a):
Gdzieś czytalem na reprapy.pl że silników krokowych nie należy rozbierać, bo obudowa traci swoje właściwości magnetyczne i właściwie silnik jest kaput.

Co do identyfikacji to mierzymy miernikiem piny. Dobieramy je w pary - tam gdzie jest obwód zamkniety. Jeżeli silnik ma np 6 przewodów to wtedy mierzymy rezystancję i główna pętla jest tam gdzie rezystancja jest największa.


Zamieszczam filmik Kamila Sokolskiego na ten temat, i jest problem po rozebraniu silnika, warto posłuchać.

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2023, 16:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Proszę nie siać paniki. Tyle, bo szkoda klawiatury na tego typu rozmowy.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2023, 22:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 194
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Wracając do samej maszyny, jak będziesz sterował? Z komputera czy offline?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2023, 22:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Sterowanie z kompa programem LaserGRBL mam nadzieje ze się uda, głównie chodzi o przecięcie maksymalnie sklejki 3mm ręczne wycinanie mnie drażni :lol:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2023, 18:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 194
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Jaką masz głowicę lasera?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2023, 20:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Według tego co jest w inst. to laser ma 80 W pobieranej a 10 W optycznej zasilany jest 12 V sam jestem ciekawy jak będzie działał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2023, 21:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 476
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
A ja mam pytanko, dostałem laser 2,5W optycznej czy da się ciąć sklejkę 3mm i na ile przejść ktoś ma doświadczenie i wiedze?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2023, 21:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Skoro da się nawet w kamieniu... Trochę silniejszym niż 2,5 ale nadal wg opisów zbyt słabym. Spróbuj to się dowiesz.
Obrazek

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2023, 23:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 194
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
tnę sklejkę 3-4mm laserem 5,5W ale wg mnie trwa to wieki, 10W powinno sobie poradzić znacznie lepiej.
Zalecam zastosowanie wspomagania cięcia sprężonym powietrzem i jakiś odciąg bo nawet po kilkudziesięciu min. zadymi Ci pomieszczenie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2023, 11:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2663
Wiek: 45
Lokalizacja: Sompolno
Do mnie właśnie przyjechało wczoraj takie ustrojstwo. Cięcie 3mm sklejki w jednym przejściu 300mm/min .
Daje sobie radę. Ale chyba wywalę fabryczny nadmuch , mam wrażenie że nie do końca daje radę.
Załącznik:
IMG_20231127_095223.jpg
IMG_20231127_095223.jpg [ 66.42 KiB | Przeglądane 1630 razy ]


Wysłane z mojego M2101K9AG przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2023, 16:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
W oczekiwaniu na łożyska podporowe wyrzeźbiłem takie pudełeczko do sterowania


Załączniki:
laserster1.jpg
laserster1.jpg [ 290.46 KiB | Przeglądane 1559 razy ]
laserster.jpg
laserster.jpg [ 331.09 KiB | Przeglądane 1559 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2023, 17:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
A tutaj wózki do maszynki


Załączniki:
wuzek2.jpg
wuzek2.jpg [ 338.98 KiB | Przeglądane 1552 razy ]
wuzek1.jpg
wuzek1.jpg [ 374.35 KiB | Przeglądane 1552 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2023, 18:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Hubert czy o to chodziło z tymi kabelkami

Tak powinno być dobrze ????


Załączniki:
laser2.jpg
laser2.jpg [ 297.21 KiB | Przeglądane 1585 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2023, 18:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Tak, dokładnie.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2023, 14:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Jakby kogoś interesowały płyty ze zdjęcia to są do pobranie w STL te występy to do mocowania plastykowych łańcuchów do kabli wszystko pod profil V-SLOT 2040


Załączniki:
LASER.stl [269.81 KiB]
Pobrane 27 razy
WUZEK GURASILN.stl [236.7 KiB]
Pobrane 28 razy
wuzek wzmocnioenie.stl [573.32 KiB]
Pobrane 28 razy
wuzek wzmocnioenie1.stl [438.85 KiB]
Pobrane 29 razy
WUZEK.stl [417.46 KiB]
Pobrane 27 razy
WUZEKSILNIK.stl [826.64 KiB]
Pobrane 32 razy
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 18:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
No i wstępnie złożony, jeszcze parę podłączeń i można spróbować uruchomić


Załączniki:
laser2.jpg
laser2.jpg [ 309.83 KiB | Przeglądane 1312 razy ]
laser1.jpg
laser1.jpg [ 279.53 KiB | Przeglądane 1312 razy ]
laser.jpg
laser.jpg [ 445.69 KiB | Przeglądane 1312 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 18:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 296
Wiek: 56
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
:shock: Profesjonalnie przemyślana konstrukcja, Moje gratulacje :)

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 18:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
A dziękuje bardzo mam nadzieje ze to ruszy
tutaj mała aktualizacja jednego elementu bo się nie mieścił, i stopki


Załączniki:
stpoka1.stl [220.49 KiB]
Pobrane 25 razy
stopka.stl [220.88 KiB]
Pobrane 26 razy
laserwuzek.stl [167.66 KiB]
Pobrane 32 razy
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 18:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2663
Wiek: 45
Lokalizacja: Sompolno
Wszytko bardzo ładnie ale śmiem twierdzić że ten stół się nie sprawdzi

Wysłane z mojego M2101K9AG przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 19:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Jeśli cięcie z pełnych formatek i zawsze z mostkami to może się sprawdzić ale do innych zastosowań to może być ciężko.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 19:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2663
Wiek: 45
Lokalizacja: Sompolno
Też nie bo nie przymagnesisz dobrze

Wysłane z mojego M2101K9AG przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 19:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 296
Wiek: 56
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Jest rozwiązanie - wydrukować bloczki dystansowe z dwustronnie zamontowanymi magnesami i przymagnesi bez problemu, prost system montażowy.

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2023, 21:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2663
Wiek: 45
Lokalizacja: Sompolno
Ja tam wolę takie rozwiązanie. Tanie i skuteczne.
Załącznik:
IMG_20220801_185701.jpg
IMG_20220801_185701.jpg [ 113.81 KiB | Przeglądane 1296 razy ]


Wysłane z mojego M2101K9AG przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2023, 16:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Hej
Nie bardzo rozumie stwierdzenia / bo nie przymagnesisz dobrze/ chodzi o to żeby formatka się nie ruszała ???
Potrzebuje pomocy w takiej sprawie a mianowicie mam taka płytkę i w jaki sposób można podzielić kroki silnika w większości sterowników są albo mikro przełączniki albo zworki a tu nic, czy w ogóle da się to zrobić przy tym sterowaniu ????


Załączniki:
płytka.png
płytka.png [ 406.06 KiB | Przeglądane 1258 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2023, 16:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3690
Wiek: 57
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Pokaż drugą stronę płytki z oznaczeniem modelu, aby można było cokolwiek poszukać.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2023, 17:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Na odwrocie to prawie nic nie ma


Załączniki:
płytka1.png
płytka1.png [ 249.73 KiB | Przeglądane 1252 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2023, 17:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2663
Wiek: 45
Lokalizacja: Sompolno
Chodzi o to że nie ma płaskich formatek. Zawsze są krzywe. I to na tyle że ma to wpływ na cięcie. I wtedy przydaje się magnes neodymowy

Wysłane z mojego M2101K9AG przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2023, 17:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Faktycznie sprawdziłem są powyginane, kurcze tego nie przewidziałem dzięki za pomoc


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2023, 13:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Chyba jednak spróbuje wrócić do sterowania przez płytki Arduino UNO plus czerwona, już zamówiłem programator ISP USBasp bo się okazuje ze uno niema wgranego bootloader mam nadzieje ze to ogarnę, bardzo fajnie i czytelnie opisał całą procedure Hubert w poście
https://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=114&t=8124
A leserek potrzebuje żeby wyciąć np.coś takiego ciekawe czy da rade :lol: :lol:


Załączniki:
PROJEKTDOCIECIA.png
PROJEKTDOCIECIA.png [ 313.05 KiB | Przeglądane 1204 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2023, 13:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2663
Wiek: 45
Lokalizacja: Sompolno
Swobodnie da sobie z tym radę.

Wysłane z mojego M2101K9AG przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2023, 14:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 czerwca 2017, 19:36
Posty: 45
Wiek: 52
Lokalizacja: PŁOCK
Koledzy takie czysto teoretyczne pytanie: zamiast tej pompki powietrza która pompuje głównie po to żeby nie zabrudziła się soczewka lasera zastosować dwutlenek węgla z butli od półautomatu spawalniczego wtedy brak dostępu tlenu to ciecie nie powinno być przypalone :?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Laserek do cicia
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2023, 16:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2663
Wiek: 45
Lokalizacja: Sompolno
Nie słyszałem o takiej praktyce. Zawsze możesz sprawdzić. Choć mnie się wydawało że cięcie polega na szybkim i punktowym utlenianiu materiału. Póki co właśnie wywalam wbudowana pompkę i podłączam kompresor.
Załącznik:
IMG_20231216_160833.jpg
IMG_20231216_160833.jpg [ 79.29 KiB | Przeglądane 1184 razy ]


Wysłane z mojego M2101K9AG przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

116,992,362 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL