Teraz jest środa, 22 maja 2024, 05:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2020, 23:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6057
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Niniejszym przedstawiam bazę urządzenia CNC zaprojektowaną przez Adriana. Bazę gdyż do poniższego można podczepić różne narzędzia uzyskując: ploter, frezarkę, styroploter czy drukarkę (na upartego).
W założeniach znalazły się koszty (rozsądne), wytrzymałość, wszechstronność oraz szybkość poszczególnych osi (czyli paski a nie śruby).

Elementy składowe to profile 2020 (lub większe np 2040, 2060) oraz blacha 5mm. Wymiary pola roboczego zależą od użytych długości profili i pasków, więc w teorii można sobie to zrobić na całą powierzchnię podłogi.
Załącznik:
IMG-20200101-WA0022.jpg
IMG-20200101-WA0022.jpg [ 25.35 KiB | Przeglądane 18534 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0023.jpg
IMG-20200101-WA0023.jpg [ 34.58 KiB | Przeglądane 18534 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0024.jpg
IMG-20200101-WA0024.jpg [ 79.18 KiB | Przeglądane 18534 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0025.jpg
IMG-20200101-WA0025.jpg [ 75.6 KiB | Przeglądane 18534 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0026.jpg
IMG-20200101-WA0026.jpg [ 160.46 KiB | Przeglądane 18534 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0027.jpg
IMG-20200101-WA0027.jpg [ 31.78 KiB | Przeglądane 18534 razy ]


Rysowane w DSM4, nie ma stężeń gdyż ma być przykręcane do stołu lub płyty.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2020, 23:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Dziękuję za wstawienie.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 07:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Ciekawie się zapowiada. Pytanie czy ktoś będzie oferował gotowe elementy z blachy 5mm. Jeżeli dobrze widzę to narożniki tez maja być z tego.
Jeżeli miałbym coś poprawić to przy konstrukcji bramowej na sztywność osiową wrzeciona bardzo mocno wpływa rozstaw kółek na bocznych blachach - te co tworzą os Y. Powinny być x 2.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 07:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
japim napisał(a):
Ciekawie się zapowiada. Pytanie czy ktoś będzie oferował gotowe elementy z blachy 5mm. Jeżeli dobrze widzę to narożniki tez maja być z tego.
Jeżeli miałbym coś poprawić to przy konstrukcji bramowej na sztywność osiową wrzeciona bardzo mocno wpływa rozstaw kółek na bocznych blachach - te co tworzą os Y. Powinny być x 2.
Przemek
Ad1
Będę oferował blachy.
Może powstanie wersja do druku
Ad2
Sprecyzuj os Y i co ma być razy 2?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 09:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Chodzi mi o to:


Załączniki:
os_y.JPG
os_y.JPG [ 16.55 KiB | Przeglądane 18489 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Przemek
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 09:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
A ok rozumiem.
1 rysunek lepszy niż 100 słów

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 10:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
No i rozważ też wersję opcjonalną zrobienia tego na profilach 40x40 :) W sensie jako opcja - bo profile 20x40 już same z siebie są fajne. 2020 trochę cienizna. Taki polski mix Shapeoko/MPCNC :)

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 10:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Hubert trochę wprowadził w błąd.
W projekcie nie ma profili 2020.
Całość to 2040 a oś Z 2060.
Co do profili 4040 żaden problem to co jest wystarczy rozsunąć.
A mix ? No mix bo tak siedziałem i rozważałem różne za i przeciw różnych projektów. I doszedłem do wniosku że będzie szybciej jak narysuję sobie nowy. Odpowiadajacy moim wymaganiom.
Może być fajnie .
Ps na pauzie spróbuję Przemek uwzględnić Twoje wskazówki.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 12:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 219
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
To ma być tylko do balsy lub sklejki? Strasznie wiotka wydaje się ta konstrukcja.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 12:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Przemek miałem chwilę.
Zwiększyłem rozstaw o 3/4
Tak to teraz wygląda.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 12:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Mareq napisał(a):
To ma być tylko do balsy lub sklejki? Strasznie wiotka wydaje się ta konstrukcja.
Marek wielką i ciężką maszynę z wielkim wrzecionem to ja już mam.
A to jak napisał Hubert.
Może laser diodowy, może dremelek,
Ma być przystępnie i hobbystycznie.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 16:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 795
Wiek: 46
Lokalizacja: Rozterk
Addriano1 napisał(a):
Może laser diodowy, może dremelek,
Ma być przystępnie i hobbystycznie.

W punkt. Za to uwielbiam to forum :)

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 09:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 219
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pytałem w nawiązaniu do pierwszego posta, w którym padły słowa "wytrzymałość" i "wszechstronność". Ja wiem, że to nie forum cnc, gdzie każdy ci napisze, że bez wózków na prowadnicach liniowych, śrub kulowych i silników 4Nm to nie ma prawa działać :) .

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 12:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Addriano1 napisał(a):
Przemek miałem chwilę.
Zwiększyłem rozstaw o 3/4
Tak to teraz wygląda.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka


I jeszcze pytanko - czy wersja na silniki NEMA 23 tez bedzie?

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 12:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
japim napisał(a):
Addriano1 napisał(a):
Przemek miałem chwilę.
Zwiększyłem rozstaw o 3/4
Tak to teraz wygląda.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka


I jeszcze pytanko - czy wersja na silniki NEMA 23 tez bedzie?
Przemek złe pytanie.
Pytanie powinno brzmieć:
Czy będzie wersja pod silniki nema 17 ?
Odpowiadam , wersja pod nema 17 jest też w planie.


Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 14:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Dobre :)

Ja bym w wersji rozwojowej probowal polaczyc ta frezareczke z ploterem do styro (skoro i tak jezdzi po profilach openbuild). Wtedy masz all in one.

Tylko trzeba zrobic ta frezareczke szersza (min 1) niz dluzsza (0.6m) (w sumie shape oko tak ma):) No i wtedy jest szansa ze zmiesci sie na biurko i pole pracy frezarki/plotera bedzie w czasie spoczynku normalnie polem do budowy modeli.
Gdybys opracowal wozki pod mocowanie pionowych elementow styroplotera i wozki z mocowaniem drutu to juz pelny wypas :D

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 14:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
japim napisał(a):
Dobre :)

Ja bym w wersji rozwojowej probowal polaczyc ta frezareczke z ploterem do styro (skoro i tak jezdzi po profilach openbuild). Wtedy masz all in one.

Tylko trzeba zrobic ta frezareczke szersza (min 1) niz dluzsza (0.6m) (w sumie shape oko tak ma):) No i wtedy jest szansa ze zmiesci sie na biurko i pole pracy frezarki/plotera bedzie w czasie spoczynku normalnie polem do budowy modeli.
Gdybys opracowal wozki pod mocowanie pionowych elementow styroplotera i wozki z mocowaniem drutu to juz pelny wypas :D
Przemek coś w tym stylu?
Obrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 14:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Mniej wiecej.
Potrzebujesz tych gornych profili? Bo to sie robi konkretna konstrukcja?
Jakby przeszczepic tylko wozki na konstrukcje ADCNC ale naciag drutu realizowac np zewnetrzna ramka? No i tak jak napisale - zrobic ja aby jezdzila po krotszych bokach - wtedy masz 3 w jednym:
1. biurko
2. frezarke
3. styroploter

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 15:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
To miała być osoba maszyna.
Ale spodobał mi się Twój pomysł
I tak to wyszło.
Pierwsze zdjęcie pozycja do pracy styroplotera i biurko.
Drugie pozycja do pracy frezarki lasera czy jakiejś tam gorącej igły
O to zapewne Ci chodziło ?ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 15:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Rewelka

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 16:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
No dobrze to teraz pytanie
Ma może ktoś te rolki w domu na stanie?
[zł34.19 12% OFF]10Pcs/Pack TEVO POM Material Big Pulley Wheel with Bearings for V-slot 3D Printer Part 3D Printer & Supplies from Electronics on banggood.com
https://banggood.app.link/iUieoBHYW2
Pod nie właśnie narysowane są wszytkie blachy.
Chodzi o to że w środę będę w domu i chwilę tam spędzę. Jednak zamówione rolki przyjdą dopiero za miesiąc. A gdyby ktoś miał i chciał użyczyć 4szt.
To będąc w domu mógł bym już sprawdzić czy pasują rozstawy w blachach. I zlecić już ich wykonanie.
Więc jak?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 17:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
U nas może być krucho. Zapytaj na reprapy.pl - może będą mieli.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 17:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Zastanawiam się jeszcze jakie koła zębate na silniki. Znaczy się po ile zębów. Pasek to gt2.
Doradzi ktoś coś?
Silniki standard 200 kroków na obrót.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 18:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
16t będzie mocniejszy.
20t będzie szybszy.
Weź takie i takie - poeksperymentować zawsze możesz.
OS z tez na pasku? Czy jednak na śrubę?

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2020, 09:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Zetka na pasku. Ale troszkę tego rozwiązania się obawiam. I cały czas myślę czy nie lepiej jednak było by śrubę. To oczywiście skąplikuje cała konstrukcję. No i podniesie koszta.
Narazie zostanie na pasku jak będzie mocno upierdliwe to wtedy wyjdzie wersja z śrubą.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2020, 13:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3712
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Addriano1 napisał(a):
No dobrze to teraz pytanie
Ma może ktoś te rolki w domu na stanie?
Mam, ale wersję mini...

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2020, 14:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Addriano1 napisał(a):
Zetka na pasku. Ale troszkę tego rozwiązania się obawiam. I cały czas myślę czy nie lepiej jednak było by śrubę. To oczywiście skąplikuje cała konstrukcję. No i podniesie koszta.
Narazie zostanie na pasku jak będzie mocno upierdliwe to wtedy wyjdzie wersja z śrubą.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka


Wiem że trochę komplikuje. Ale jak chcesz utrzymać wrzeciono na danej wysokości to albo polegasz na grawitacji albo śrubą dociskasz. Pasek będzie szybszy ale śruba mocniejsza. Zawsze elementy do śruby można zrobić dukowane. Przecież to nie będzie frezować w stali tylko co najwyżej w Alu. Akurat karetkę osi Z można wziąć z konstrukcji Root CNC v3

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2020, 20:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Póki co zmieniłem koncepcje
Termika. Żółte to elementy drukowane.
Ale może zostaną zastąpione blachami.
Mam pewien pomysł.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2020, 11:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Trochę już poskręcałem
Wróciłem do koncepcji stalowej.
Plus plastikowe tuleje dystansowe.
Tak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ps to żółte to trzymak do drutu z laminatu.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2020, 12:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 2 stycznia 2014, 23:17
Posty: 122
Wiek: 47
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Fajny projekt.

A inne, niedokończone projekty też wznawiasz ?

_________________
Pozdrawiam Mariusz
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2020, 14:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6503
Wiek: 52
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Dobrze niech szkicuje. Może wytnie w końcu te dwa modele.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
hejcia :-)
TKS 1/6 , 7TP 1/6


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2020, 22:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 2 stycznia 2014, 23:17
Posty: 122
Wiek: 47
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Modele jak modele, ale pewną drukarkę już wycina 2 lata albo i dłużej ;-)

_________________
Pozdrawiam Mariusz
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2020, 21:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Dziś był kurier
Obrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2020, 23:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Hej
Mam dostęp do akrylu 8mm
Więc może by tak spróbować?
Załącznik:
IMG_20200123_231219.jpg
IMG_20200123_231219.jpg [ 3.81 MiB | Przeglądane 11862 razy ]

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2020, 09:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Akryl w ramach drukarek Anet słynie z tego ze pęka przy dokręcaniu śrub/napinaniu pasków... To już lepiej sklejkę 8mm lub nawet 10mm.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2020, 10:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Osobiście mam inne doświadczenia w tej materii.
Stary termoploter ma wózki z akrylu 3mm poskręcanego na śruby M8. I to rozwiązanie ma już za sobą co najmniej 15lat.
Wciąż działa tak samo dobrze.
A pod spodem złożona na próbę oś nowego termika wszystko skręcone na fest (nie mylić z Romanem ;) )
Przy pomocy kluczy imbusowych i płasko-oczkowych na śruby M5
I odpukać w niemalowane wszytko ma się dobrze, wiec jestem dobrej myśli.
A wygląda to tak :
Załącznik:
IMG_20200124_095618.jpg
IMG_20200124_095618.jpg [ 3.8 MiB | Przeglądane 11833 razy ]

Załącznik:
IMG_20200124_095621.jpg
IMG_20200124_095621.jpg [ 3.86 MiB | Przeglądane 11833 razy ]

Załącznik:
IMG-20200124-WA0008.jpeg
IMG-20200124-WA0008.jpeg [ 1022.56 KiB | Przeglądane 11833 razy ]

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2020, 22:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 823
Wiek: 42
Lokalizacja: Warszawa
Nie zapomnij o 5 osi:

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2020, 22:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6503
Wiek: 52
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Tu raczej nie ma 5 osi. Tutaj jest sztywna brama plus stół obrotowy ale nie obejrzałem do końca więc może się mylę.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
hejcia :-)
TKS 1/6 , 7TP 1/6


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: wtorek, 28 stycznia 2020, 18:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Osa napisał(a):
Tu raczej nie ma 5 osi. Tutaj jest sztywna brama plus stół obrotowy ale nie obejrzałem do końca więc może się mylę.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Dobrze Adam musisz jak już tak liczyć to tutaj są 3 osie.

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 5 lutego 2020, 00:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2669
Wiek: 46
Lokalizacja: Sompolno
Tak z dzisiaj
W Krakowie nakupiliśmy śrubek i jest efekt.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

120,073,899 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL