Teraz jest poniedziałek, 29 listopada 2021, 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 5 lutego 2020, 05:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3312
Wiek: 55
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Brawo WY :)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 5 lutego 2020, 20:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Dziękujemy
Mała zmiana ktoś widzi jaka? Poza silnikami.
Obrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 5 lutego 2020, 21:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 808
Wiek: 40
Lokalizacja: Warszawa
Zacnie :) Nema 23 - to co tygryski lubią najbardziej :P

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 19:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Tadam, prace budowlane z grubsza ukończone w nowej pracowni. Więc można już pomału zagracać
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 19:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3701
Wiek: 71
Lokalizacja: Pabianice
Co tak mało?

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 19:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
karlem napisał(a):
Co tak mało?
Bo na raz

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 20:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 652
Wiek: 57
Lokalizacja: Warszawa
Addriano1 napisał(a):
Tadam, prace budowlane z grubsza ukończone w nowej pracowni. Więc można już pomału zagracać
Obrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

Na zdrowie żeby się nie rozeschło dobra robota :)


Załączniki:
731.jpg
731.jpg [ 2.23 MiB | Przeglądane 3902 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Mirek
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 20:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
To zdrówko
Wszędzie jeszcze prowizorka.
Ale to będę likwidował już sukcesywnie. W trakcie zagracania.
Obrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!
Obrazek
Obrazek

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2020, 08:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Uruchomiłem wczoraj na sucho część frezującą. Maszyna daje się rozpędzić bez większych problemów do 12000mm/min.
Przy czym leki stolik na którym stoi ma tendencję do opuszczenia pomieszczenia w czasie przyspieszania i hamowania.
A że bez filmu się nie liczy.
No to proszę bardzo.
Posuw roboczy 10000mm/min
https://youtu.be/WCmEzLnYgbY
Niestety wymaga troszeczkę przebudowy.
Chodzi o zmianę położenia silników na wózkach osi Y. Gdyż zbyt małe opasanie szpuli przez pasek może powodować gubienie kroków pod obciążeniem.
Części akrylowe są raczej w tej części maszyny do zmiany

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2020, 10:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1576
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
No proszę, a mówiłeś że masz problem z osiągnięciem 1500 mm/min. Maszyna chodzi jak burza, gratulacje :D

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2020, 11:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 808
Wiek: 40
Lokalizacja: Warszawa
Chodzi pięknie. Szkoda że nie puściłes jej na pełnej długości prowadnicy osi Y tylko takie żabie skoczki.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2020, 13:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Marek
bo ten problem występuje ale w innej maszynie takiej dużej stalowej i ciężkiej. Która nie nadaje się do małej pracowni.

Przemek
Bo tu wygenerowałem jakiegoś gkoda na szybko.
Natomiast jeździłem bramą na całej długości osi Y z posuwem 12m/min. No i robi to wrażenie. Tylko obawiam się że drzwi pracowni nie są w stanie zatrzymać tej maszynki wewnątrz pomieszczenia


Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2020, 13:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1576
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
bo ten problem występuje ale w innej maszynie takiej dużej stalowej i ciężkiej. Która nie nadaje się do małej pracowni.
Teraz rozumiem. Wykorzystaj moje wcześniejsze uwagi. Jak nie pomoże to musisz mieć jakieś kiepskie silniki. Być może za słabe do masy konstrukcji, którą poruszają, chociaż moja maszyna też ma niezłą masę.
Z tymi prędkościami też nie ma co przesadzać, bo frez (szczególnie te mniejsze) nie nadąży zbierać materiału i go złamiesz (a laser nie zdąży przepalić). Do dużych prędkości dobrze jest mieć wrzeciono z możliwością kręcenia do 60000 obr/min, ale to już są chyba kloce do wielkich maszyn.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2020, 19:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Trochę większy kawałek gkodu
Przejazdy w osi Y 360mm
Prędkość 10m/min
https://youtu.be/XDn-LnMDw9Q

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2020, 21:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Hej.
Zmieniłem akryle na stalowe blachy 4mm.
Maszyna przybrała na wadze. Co oznacza że bezpiecznie się teraz rozpędza do 8m/min
Ale sztywność bez porównania.
Mały filmik z zabawy z piaskiem


Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2020, 17:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1576
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
No, teraz to mi się podoba :D. Do tych akryli nie miałem przekonania. Może do lasera by wystarczyły, ale inne głowice są już bardziej wymagające.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2020, 14:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Dziś dotarły brakujące prowadniki kablowe.
Więc zabrałem się za porządek w przewodach.
Wszystkie przewody w ekranie.
Zostało ułożyć przewody krańcówek.
No i wprowadzić wszytko do skrzynki.
Obrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2020, 21:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1576
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Fajny ten odkurzacz masz. Z czego zrobiłeś szczotkę?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2020, 21:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2461
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
MarekJ napisał(a):
Fajny ten odkurzacz masz. Z czego zrobiłeś szczotkę?
A z tego
https://allegro.pl/oferta/listwa-drzwio ... e=facebook

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2020, 21:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1576
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Dobry pomysł, dzięki :D

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

87,282,202 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL