W HK zestaw ten w wersji KIT stoi w dobrej cenie więc skorzystałem i kupiłem. SS 2000 trzyma się bardzo dobrze, ale po 6000 km pewnie jakieś zmęczenie materiału nastąpiło i trzeba było myśleć o nowej piance na przyszłość. Dlaczego pianka? Mając już spore doświadczenie w lataniu FPV i dużo przemyśleń na ten temat uznałem, że pianka jest najbezpieczniejszym materiałem w tym zastosowaniu. Mam na myśli oczywiście możliwe sytuacje awaryjne i zagrożenia z tym związane.
SW w tej wersji ma tylko 1680 mm rozpiętości. Powierzchnia nośna wynosi ok. 40 dcm2. Model zapewne wszystkim znany, choćby z wcześniejszych relacji kolegów na tym forum, nie będę więc pokazywał pudełka i jego zawartości. Skupię się na mojej wersji wykonania i wyposażenia modelu.
Przewidywane wyposażenie modelu:
autopilot: AP@OSD by Zbig i Ptlab
link RC: Eleres Max jako nadajnik i eleres V2 jako odbiornik
zasilanie: 2x Li-pol 4s 5000 mAh czyli 4s 10 Ah lub pakiet z SW 2000 Li-ion 4s3p 7,8 Ah
silnik: Turnigy Aerodrive SK3 3536-1050kv (nowa wersja)
śmigło: zapewne 9x6, testy na silniku wykażą, której firmy będzie lepsze
regulator: Turnigy AE-45A
serwa: lotki - Corona CS238MG, sw i sk - Corona 939MG
FPV będzie przełożone z SS 2000 czyli nadajnik Fox 1,2G, odbiornik Lawmate z retransmisją na 5,8G, kamera podglądu Sony Super HAD ccd 600TVL w wersji miniaturowej z obiektywem 2,8 mm, Mobius do nagrywania.
Zastanawiam się nad zasileniem FPV z pakietu napędowego, używając przetwornicy steep down.
Jutro ma przyjść napęd i serwa, a ja cały czas zastanawiam się nad rozmieszczeniem sprzętu i niezbędnymi wzmocnieniami modelu. Na dzień dzisiejszy planowane rozmieszczenie wygląda tak:
Nadajnik FPV i odbiornik eleres będą na przeciwległych końcach płata.
GPS zajmie miejsce na półce, na belce ogonowej.
AP@OSD w komorze tuż pod skrzydłami.
Kamery z przodu w miejscu kabiny lub na niej.
Pierwsza przymiarka do usztywnienia belki ogonowej, podpatrzona u kolegów:
Załącznik:
WP_20161211_14_08_27_Pro.jpg [ 235.93 KiB | Przeglądane 17365 razy ]
Załącznik:
WP_20161211_14_09_33_Pro.jpg [ 286.09 KiB | Przeglądane 17365 razy ]
W miejscu przejścia kadłuba w belkę ogonową i pod silnikiem są puste przestrzenie, które moim zdaniem osłabiają tą część konstrukcji. Niektóre z nich zostaną wypełnione odpowiednio dociętą i wklejoną sztywną i lekką pianką. Jeden taki kawałek już widać pod rurką węglową.
W skrzydła trzeba wkleić belkę przykrywającą otwór na dźwigar z rury węglowej. Problem w tym, że ten element wystaje z obrysu płata ok. 2 mm. Tak być nie może, chyba że ja czegoś nie wiem, bo w końcu do dopiero moja druga pianka. Zeszlifować to można raczej tylko od strony zewnętrznej (inaczej rura nie wejdzie, bo zmniejszy się otwór), psując bardzo ładną powierzchnię pianki.
Chyba będę musiał zrobić sobie prowizoryczne szablony i ściąć nadmiar swoją dawno nie używaną wycinarką do styropianu.
Załącznik:
20151014_155005.jpg [ 260.14 KiB | Przeglądane 17365 razy ]
cdn